Ελλαδα

«Καλλιστώ»: Δεν γνωρίζουμε με σιγουριά αν ήταν λύκος στον Διόνυσο

«Νεολογισμός ο όρος Μονόλυκος»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Καλλιστώ» - Γιώργος Θεοδωρίδης: Δεν γνωρίζουμε με σιγουριά αν ήταν λύκος στον Διόνυσο.

Ερωτήματα εξακολουθούν να υπάρχουν γύρω από τη θανάσιμη επίθεση ενός ζώου σε δυο σκυλιά στον Διόνυσο.

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», Γιώργος Θεοδωρίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως: «Δεν υπάρχει "Μονόλυκος", το είδος δηλαδή λύκου που κάποιοι "βάφτισαν" ως τον δράστη των επιθέσεων σε δύο σκυλιά στον Διόνυσο. Στην Ελλάδα ζει ο γκρίζος λύκος (Canis lupus) και δεν υπάρχει πουθενά είδος που να λέγεται "Μονόλυκος", πρόκειται για νεολογισμό».

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Θεοδωρίδη, πρέπει να διερευνηθεί αν όντως ήταν λύκος το ζώο που επιτέθηκε στα σκυλιά. «Δεν γνωρίζουμε με σιγουριά τι μπορεί να είναι, ίσως επρόκειτο και για σκυλιά και γι' αυτό απαιτείται επόπτευση της περιοχής με κάμερες και επιστημονικές αποδείξεις», λέει ο κ. Θεοδωρίδης.

Διευκρινίζει δε, ότι ο λύκος ζει είτε μόνος είτε σε αγέλες, γεγονός που δεν καθορίζει τον τρόπο συμπεριφοράς του, που πολλοί θέλουν να τού προσδώσουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά. «Το ότι μπορεί κάποιος λύκος να ζει μόνος, δεν σημαίνει ότι είναι πιο δυνατός και επιθετικός, σαν ένα είδος μοναχικού τιμωρού ή εκδικητή που μας αρέσει να βλέπουμε στις ταινίες», αναφέρει.

«Αυτό που απαιτείται», συνεχίζει, «είναι να γίνει αυτοψία κτηνιατρική, να ληφθεί υλικό (σάλιο) από τα νεκρά σκυλιά και γενικότερα, να συλλεχθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να παρθούν τα ανάλογα μέτρα».

Διόνυσος: Το ιστορικό της επίθεση λύκου - Τι καταγγέλλουν κάτοικοι

Την προηγούμενη εβδομάδα το άγριο ζώο κυκλοφορούσε στη Λεωφόρο Διονύσου, κοντά σε κατοικημένη περιοχή, όπου εντόπισε τα σκυλιά και επιτέθηκε εναντίον τους.

Το πρώτο σκυλί βρέθηκε την Πέμπτη, σε μία λίμνη αίματος, και το δεύτερο την Παρασκευή.

«Μέσα στον αστικό ιστό, αυτό που είδαν τα μάτια μας [...]. Είναι μεγαλόσωμος λύκος με πολύ μεγάλο άλμα, φωνάξαμε το δασονομείο, είπαν ότι πρόκειται για μεγαλόσωμο και εξαιρετικά επικίνδυνο λύκο με άλμα 3 μέτρα. Εξαιρετικά επικίνδυνο γιατί θα πηδάει μέσα στους κήπους να αρπάζει τα οικόσιτα σκυλιά... και τα παιδιά», είπε η πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου της περιοχής στον Alpha.

«Το θέαμα που αντίκρυσα ήταν... πρώτη φορά είδα κάτι τέτοιο, δεν το έχω ξαναδεί ποτέ στη ζωή μου», είπε ένας κάτοικος της περιοχής, ενώ μία γυναίκα υποστήριξε ότι, όχι μόνο είδε τον λύκο στην αυλή της, αλλά ανέβηκε και στη σκεπή της βεράντας στην κουζίνα της.

Το κλιμάκιο των δασονόμων που έφτασε στο σημείο φέρεται να επιβεβαίωσε στους κατοίκους την παρουσία λύκων, βάσει των ιχνών που εντοπίστηκαν.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις