Ελλαδα

Δείκτης Ανθρώπινης Ελευθερίας 2021: Πόσο ελεύθερη είναι η Ελλάδα;

Η θέση της χώρας στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτες στο Σύνταγμα
Πολίτες στο Σύνταγμα © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο Δείκτης Ανθρώπινης Ελευθερίας 2021 στην Ελλάδα. Τι βελτιώθηκε και τι έγινε χειρότερο. Η θέση της χώρας στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.

Στο τέλος του περασμένου έτους το Cato και το Fraser Institute, δύο από τους στενούς διεθνείς συνεργάτες του ΚΕΦίΜ, δημοσίευσαν, όπως κάθε χρόνο, τον Δείκτη Ανθρώπινης Ελευθερίας 2021.

Ο Δείκτης Ανθρώπινης Ελευθερίας, στην έβδομη έκδοσή του, μετράει τη συνολική ανθρώπινη ελευθερία μέσα από 82 ενδείκτες που αφορούν την ατομική (40 ενδείκτες) και την οικονομική (42 ενδείκτες) ελευθερία.

Τα βασικά πεδία της ανθρώπινης ελευθερίας που μετράει ο δείκτης είναι: Η νομοκρατία, η ασφάλεια και η προστασία, η ελευθερία της μετακίνησης, η θρησκευτική ελευθερία, η πρόσβαση στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι και στην Κοινωνία των πολιτών, η ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης, οι ανθρώπινες σχέσεις, το μέγεθος του κράτους, τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, η πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα, η ελευθερία στο διεθνές εμπόριο και το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και η επιχειρηματικότητα.

Ελλάδα: Βασικά Συμπεράσματα με βάση τον Δείκτη Ανθρώπινης Ελευθερίας 2021

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 56η θέση παγκοσμίως στον Δείκτη για το 2021 ανάμεσα σε 165 χώρες. Βρίσκεται ανάμεσα στο Μαυροβούνιο και τις Σεϋχέλλες, έχοντας χειρότερη επίδοση από χώρες όπως η Μογγολία, η Αλβανία, η Γεωργία και η Αρμενία στον Δείκτη Ανθρώπινης Ελευθερίας για το 2021.  

Συνολικά στον Δείκτη Ανθρώπινης Ελευθερίας για το 2021, η χώρα μας καταλαμβάνει την 26η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ, ξεπερνώντας μόνο την Ουγγαρία.

Αναλυτικά, στον δείκτη που αφορά την ανθρώπινη ελευθερία η Ελλάδα βρίσκεται στην 25η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ ξεπερνώντας την Βουλγαρία και την Ουγγαρία, ενώ στον δείκτη που αφορά την οικονομική ελευθερία βρίσκεται τελευταία ανάμεσα στις χώρες μέλη της ΕΕ.

2020-2021: Οι κυριότερες μεταβολές για την Ελλάδα στον Δείκτη Ανθρώπινης Ελευθερίας

Η μεγαλύτερη βελτίωση σε σχέση με το 2020 σημειώθηκε στην κατηγορία της οικονομικής ελευθερίας και τον ενδείκτη Δημόσιων επενδύσεων, με βελτίωση +1,78 μονάδων στα 10. Οι χώρες με τις περισσότερες κρατικές επιχειρήσεις και δημόσιες επενδύσεις έλαβαν χαμηλότερες αξιολογήσεις.

Επίσης, σημαντική βελτίωση σε σχέση με το 2020 σημειώθηκε στην κατηγορία της ατομικής ελευθερίας και τον ενδείκτη Κρατικής λογοκρισίας, με βελτίωση +1,50 μονάδων στα 10. Ο ενδείκτης μετρά το αν μία κυβέρνηση επιχειρεί άμεσα ή έμμεσα να λογοκρίνει τα έντυπα ή ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Η μεγαλύτερη χειροτέρευση σε σχέση με το προηγούμενο έτος σημειώθηκε στην κατηγορία της οικονομικής ελευθερίας και τον ενδείκτη Κόστος γραφειοκρατίας, με χειροτέρευση -1,11 μονάδων. 

Επίσης, σημαντική χειροτέρευση σε σχέση με το 2020 σημειώθηκε στην κατηγορία της ατομικής ελευθερίας και τον ενδείκτη Θρησκευτικής ελευθερίας, με χειροτέρευση -1,01 μονάδων.

Ολόκληρη η μελέτη για τον Δείκτη Ανθρώπινης Ελευθερίας 2021, πατώντας ΕΔΩ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.