- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Το αποτύπωμα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην ελληνική οικονομία» είναι ο τίτλος της μελέτης που εκπονεί το ΙΟΒΕ, με αφορμή τα δέκα χρόνια από την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Η μελέτη προγραμματίζεται να δημοσιευθεί πριν από το τέλος του έτους και το κόστος της έχει αναλάβει η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου.

Όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ σε σχετική ανακοίνωση, οι Ολυμπιακοί Αγώνες επηρέασαν την ελληνική οικονομία με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. «Ενδεικτικά επηρεάστηκαν το ύψος και η φύση των επενδύσεων, της συνολικής ζήτησης, του εθνικού προϊόντος και της απασχόλησης, όπως και η δραστηριότητα σε σημαντικούς κλάδους όπως οι κατασκευές. Είναι γεγονός ότι η δημιουργία των απαραίτητων εγκαταστάσεων οδήγησε στην υλοποίηση ή την επιτάχυνση σημαντικών έργων υποδομής. Επιπλέον, η διαδικασία ολοκλήρωσης μεγάλων και δύσκολων έργων υπό πιεστικά χρονικά όρια έφεραν τεχνογνωσία στις επιχειρήσεις, ενώ αναβαθμίστηκε και η εικόνα της χώρας διεθνώς, με θετικές επιδράσεις στη μελλοντική της πορεία», σημειώνει το ΙΟΒΕ.
Ωστόσο, το Ίδρυμα επισημαίνει ότι ο θετικός απολογισμός επισκιάζεται από την αντίληψη ότι το κόστος των Αγώνων μπορεί να υπερβαίνει τα οικονομικά οφέλη. Επιπλέον, αρκετές από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις δεν αξιοποιούνται επαρκώς, γεγονός το οποίο αποτελεί ένδειξη ότι ευκαιρίες που αναμφισβήτητα δημιουργήθηκαν με τη διοργάνωση των Αγώνων έμειναν ανεκμετάλλευτες. Τέλος, συνδέθηκε στη δημόσια συζήτηση η δαπάνη για τις υποδομές των Αγώνων με τα δημοσιονομικά προβλήματα των τελευταίων χρόνων.
Το ΙΟΒΕ εκτιμά πως συνολικά, στην πλευρά του κόστους των Αγώνων, είναι σημαντικό να υπάρξει λεπτομερής ταξινόμηση ανάλογα με την πηγή της δαπάνης, το χρονικό διάστημα στο οποίο έγινε καθώς και τη φύση της. Στην άλλη πλευρά, είναι απαραίτητη η επιμέτρηση και η αξιολόγηση του οφέλους που προκάλεσαν οι διάφορες πτυχές της προετοιμασίας και τέλεσης των Αγώνων. «Με το πέρας μιας δεκαετίας από τη διοργάνωση, υπάρχει η δυνατότητα αλλά και η ανάγκη να αποσαφηνισθεί πλέον η εικόνα και να αξιολογηθεί με νηφαλιότητα η συνολική επίδραση των Αγώνων στην ελληνική οικονομία, λαμβάνοντας υπ’ όψη και τις επιδράσεις που δρουν σε βάθος χρόνου», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η σπάνια φωτογραφία με τους γονείς του για τα γενέθλιά του
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Στο σημείο μεταβαίνουν κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ)
Επιμένει ότι βρισκόταν σε άμυνα παρά τις 45 μαχαιριές
Στους επτά οι νεκροί μέσα σε λίγες εβδομάδες
Καθοριστικός ο ρόλος τους στη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας
Το θερμόμετρο θα φτάσει τους 36 βαθμούς Κελσίου
Διπλασίασε τον χρόνο επιβίωσης σε ασθενείς
«Τα παιδιά έτρωγαν από τους κάδους και βρίσκονταν σε άσχημη κατάσταση»
Στις χρήσεις γης που προβλέπεται από το ειδικό πολεοδομικό καθεστώς δεν περιλαμβάνονται ξενοδοχεία
Θα διεξαχθεί ο «6ος Αγώνας RUN BIKE CARE 2026»
Εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός Listeria monocytogenes
Η πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.