Ελλαδα

Τζανάκης: Πλασματικός ο αριθμός των κρουσμάτων

Πού θα φτάσουν τα σημερινά κρούσματα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Καμπανάκι» Τζανάκη για «πλασματικό» αριθμό κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μίλησε για τα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται στη χώρα μας, κάνοντας λόγο για «πλασματικό αριθμό».

«Η Όμικρον διαδρά με πολύ ήπια ή καθόλου συμπτώματα, με συνέπεια κάποιος να μην δίνει σημασία στην παραμικρή ενόχληση και να μην πηγαίνει για τεστ. Η πίεση στο σύστημα ανεβαίνει. Οι εισαγωγές έχουν παγιωθεί σε έναν μέσο ρυθμό γύρω στις 540. Αυτά δεν γίνονται χωρίς να υπάρχουν κρούσματα στην κοινότητα», δήλωσε ο καθηγητής ενώ ως προς τα κρούσματα σημείωσε πως «δεν ανακαλύπτουμε τουλάχιστον τα μισά ή έναν μεγάλο αριθμό μολυσμένων ατόμων».

Μάλιστα, υπογράμμισε πως «η ποιοτική και ποσοτική διαχείριση των διαγνωστικών ελέγχων την εβδομάδα των εορτών ήταν κοντά στην πραγματικότητα, ενώ τώρα έχουμε μια πραγματικότητα που λέει ότι δεν ανακαλύπτουμε τουλάχιστον τα μισά ή εν πάση περιπτώσει έναν μεγάλο αριθμό μολυσμένων ατόμων» και πρόσθεσε:

«Η εκτίμησή μας για τα πραγματικά κρούσματα αυτή τη στιγμή είναι ότι είναι λίγο περισσότερα αυτήν την εβδομάδα από την προηγούμενη. Σύμφωνα με το μοντέλο μας, γύρω στα 40-45.000 ο μέσος όρος, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στα 22.800. Γύρω στο 50-60% των πραγματικών κρουσμάτων, βρίσκουμε με τον διαγνωστικό έλεγχο που γίνεται τώρα».

Πού θα φτάσουν τα σημερινά κρούσματα

Αναφορικά με τα σημερινά κρούσματα (18/1), ο κ. Τζανάκης εκτίμησε πως «θα κυμανθούμε γύρω στα 28.000-35.000 σήμερα, χωρίς να είναι ο πραγματικός αριθμός. Θα πρέπει να υπολογίζουμε τουλάχιστον ένα 40% παραπάνω».

Κλείνοντας, εξήγησε ότι «σε 65 νοσηλείες των τελευταίων ημερών σε απλές κλίνες στην πανεπιστημιακή κλινική, το 78% αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον (ανεμβολίαστοι) όπως και σχεδόν στο 95% των παιδιατρικών εισαγωγών» ενώ σημείωσε πως «αναμένεται επιπέδωση της πανδημίας γύρω στις 20 Ιανουαρίου και προς το τέλος του μήνα θα δούμε κάμψη των σκληρών επιδημιολογικών δεικτών, δηλαδή των διασωληνωμένων και των θανάτων».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις