Ελλαδα

Οδεύουν προς χαλάρωση τα μέτρα - Από πότε και με ποιο τρόπο

Από τι θα κριθεί η άρση τους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από το άνοιγμα της εστίασης το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα
Εστίαση © EUROKINISSI

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού οδεύουν προς χαλάρωση από την επόμενη Δευτέρα.

Ολοταχώς προς την χαλάρωσή τους οδεύουν τα μέτρα που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, μπορεί τα κρούσματα κορωνοϊού να παραμένουν σε πενταψήφιους αριθμοούς αλλά παρατηρείται πτωτική τάση σε αυτά τις τελευταίες ημέρες. Ακόμα, οι νοσηλείες πιέζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά έχει παρατηρηθεί πως οι ασθενείς της μετάλλαξης Όμικρον χρειάζονται μικρότερο χρόνο νοσηλείας, η οποία είναι αρκετά ελαφρύτερη.

Στο πεδίο των μέτρων τώρα, η κυβέρνηση εξετάζει επισταμένα την σταδιακή χαλάρωσή τους αρχής γενομένης από την επόμενη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2022. Οι κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για πολλές συζητήσεις γύρω από το εν λόγω ζήτημα καθώς ο κορωνοϊός δεν επιτρέπει δεδομένες προβλέψεις για την πορεία του. Στη βάση, ωστόσο, των διαβουλεύσεων υπάρχουν τα ιατρικά δεδομένα που δείχνουν πως η έξαρση της πανδημίας θα αρχίσει να φθίνει τις επόμενες ημέρες. Ανησυχία προκαλεί μόνο η ύπαρξη της μετάλλαξης Δέλτα σε μικρό αριθμό κρουσμάτων, κάτι που σε περίπτωση εκ νέου διάδοσης επιφέρει μεγαλύτερη πίεση στο ΕΣΥ.

Από τι κρίνεται η άρση των μέτρων

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τόνισε σε σχετικές δηλώσεις πως «εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τα μέτρα θα αρθούν ή θα χαλαρώσουν πολύ γρήγορα» και εξέφρασε την πρόθεση για επιστροφή στην κανονικότητα από την 1η Φεβρουαρίου. Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως η επιτροπή των επιστημόνων θα αξιολογήσει μέσα στην εβδομάδα τα στοιχεία και τα επιδημιολογικά μοντέλα και θα κάνει τις εισηγήσεις της προς την κυβέρνηση. 

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το αισιόδοξο σενάριο της μειωμένης διάδοσης του κορωνοϊού, σε πρώτη φάση θα επανέλθει η μουσική στην εστίαση την επόμενη Δευτέρα, με το ωράριο λειτουργίας έως τα μεσάνυχτα να παρατείνεται μέχρι το τέλος του μήνα. 

Ακόμα, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των φιλάθλων στα γήπεδα με το όριο να αυξάνεται από το 10% στο 20%.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ