Ελλαδα

Κακοκαιρία «Διομήδης»: Προβλήματα σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα Τετάρτη

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ (LARISSANET.GR / EUROKINISSI)
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ (LARISSANET.GR / EUROKINISSI)

Προβλήματα δημιουργεί το πέρασμα της κακοκαιρίας «Διομήδης» σε όλη σχεδόν την χώρα. Πλημμύρες και χιονοπτώσεις σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Η κακοκαιρία «Διομήδης» έχει «χτυπήσει» τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, νομούς της Μακεδονίας αλλά και την Αττική, με θυελλώδεις ανέμους και καταιγίδες που έχουν προκαλέσει σε πολλές περιπτώσεις πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές.

Στην Αττική έντονη χιονόπτωση καταγράφηκε και στην Πάρνηθα. Από νωρίς το πρωί εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούν να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς και ρίχνουν αλάτι, ενώ σε ορισμένα σημεία έχει ακόμα παγετό. Σημειώνεται ότι λόγω του παγετού έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθας στο ρεύμα προς Πάρνηθα από το ύψος του τελεφερίκ. Οι άνεμοι πνέουν ισχυροί, με ένταση πάνω από 8 μποφόρ. 

Στη Θεσσαλία φούσκωσαν ποταμοί με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια και να καταγραφούν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, στην περιοχή Κοσκινά της Καρδίτσας, έσπασε το φράγμα του ποταμού Καλέντζη, και απείλησε τους οικισμούς Κοσκινά και Ψαθοχώρι. Τουλάχιστον 50 άτομα χρειάστηκε να μεταφερθούν στο κλειστό γυμναστήριο στον Παλαμά Καρδίτσας για την ασφάλεια τους.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Κοσκινά Γιώργος Αγγελούσης μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας έγινε μεγάλος αγώνας για να αποφευχθούν τα χειρότερα, ενώ περιμένουν με το πρώτο φως της ημέρας να δουν τις καταστροφές που έχουν γίνει.

Ο δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου, μιλώντας στο KarditsaLive.Net, υπογράμμισε ότι η ροή του νερού συνεχίζεται αλλά πλέον έχει εκλείψει ο κίνδυνος για τους οικισμούς, καθώς η στάθμη έχει μειωθεί αισθητά. Τα χειρότερα για τις δύο τοπικές κοινότητες πέρασαν χωρίς, ευτυχώς, να υπάρξουν προβλήματα σε σπίτια. Μέρος των κατοίκων φιλοξενήθηκε στο Κλειστό Γυμναστήριο Παλαμά και ήδη έχει αρχίσει η μετακίνηση τους προς τις εστίες τους.

Στα Φάρσαλα, χείμαρροι και αποστραγγιστικά έργα υπερχείλισαν, χωριά πλημμύρισαν και κάτοικοι από την ανατολική πλευρά του χωριού Υπέρεια, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε ξενοδοχείο, όταν το ποτάμι έκοψε στα δύο το χωριό.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ (LARISSANET.GR / EUROKINISSI)
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ (LARISSANET.GR / EUROKINISSI)

Εκτεταμένες είναι οι διακοπές ρεύματος στην Ελασσόνα, σε τμήματα της Λάρισας και τον δήμο Τεμπών. Χωρίς ρεύμα έχουν μείνει χωριά και σημεία της πόλης του Βόλου. Δημόσιες υπηρεσίες σχολεία και επιχειρήσεις πλημμύρισαν και δεν θα λειτουργήσουν σήμερα το Ειρηνοδικείο και το Πταισματοδικείο.

Έντονη χιονόπτωση  πλήττει τις τελευταίες ώρες περιοχές της βόρειας Χαλκιδικής, ενω με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων.  Ο Δήμος Αριστοτέλη λόγω της επικινδυνότητας του οδικού δικτύου που έχει προκληθεί αλλά και λόγω των συχνών διακοπών ρεύματος, αποφάσιε να παραμείνουν κλειστές οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων (Παιδικοί Σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια, Λύκεια) για σήμερα, Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022.

Σε Λευκό Κλοιό Η Βόρεια Χαλκιδική - Κλειστά Τα Σχολεία
Σε Λευκό Κλοιό Η Βόρεια Χαλκιδική - Ηalkidikinews

Συνολικά 100 εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται στους δρόμους της Ημαθίας, της Πιερίας, της Πέλλας και του Κιλκίς, για να παραμείνει ανοιχτό και ασφαλές το οδικό δίκτυο.

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες, από το 94ο έως το 98ο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), στα οδικά δίκτυα προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου, 3-5 Πηγαδίων, Βόρα και Ελατοχωρίου, από το 70ο έως το 85ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) και στην στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας.

Αισθητή η παρουσία του “Διομήδη” στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Κακοκαιρία στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας © ΕΡΤ

Εξάλλου, λόγω έντονης βροχόπτωσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη δημοτική οδό Νέας Λυκόγιαννης – Παλαιάς Λυκόγιαννης (Ημαθία), στο 12ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κονταριώτισσας – Αγίου Σπυρίδωνα (περιοχή Ξηρολάκι Πιερίας ), στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ορμύλιας – Βραστάμων (Χαλκιδική) και στο στο 1ο χιλιόμετρο δημοτικής οδού που συνδέει την επαρχιακή οδό Ν.Μουδανιών – Σιθωνίας, με το δημοτικό διαμέρισμα Ολύνθου (Χαλκιδική).

Με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φλώρινας, Σωτήριου Βόσδου, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Π.Ε. Φλώρινας θα παραμείνουν κλειστά από την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022, λόγω των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν τις τελευταίες μέρες. Στο Δήμο Γρεβενών με απόφαση του δημάρχου Γιώργου Δασταμάνη τα μαθήματα, την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν στις 9 π.μ.

Στη Βόρεια Εύβοια, δρόμοι έχουν πλημμυρίσει από υπερχειλίσεις ποταμών, με συνέπεια να έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε αρκετές περιοχές. Στο Δήμο Μαντουδίου –  Λίμνης – Αγίας Άννας, σύμφωνα με πληροφορίες του eviathema.gr, σημειώθηκε υπερχείλιση του ποταμού Κηρέα, με αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος που οδηγεί από το Προκόπι προς το Μαντούδι. Συνεργείο με μηχανήματα του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας καθώς και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, βρίσκονται στο σημείο ενώ ήδη οι Αστυνομικές Αρχές έχουν απαγορεύσει την κυκλοφορία. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης, τα φαινόμενα θα συνεχιστούν όλη την νύχτα ενώ νωρίτερα ανακοίνωσε την μη λειτουργία των σχολικών μονάδων σε όλο τον Δήμο. Στα λευκά έχουν ντυθεί και τα ημιορεινά και ορεινά χωριά της Υπάτης, καθώς και άλλα χωριά του Δήμου Λαμιέων όπως η Παύλιανη και το Καλαμάκι. Στην Καστανιά, στον Πύργο και το Περιστέρι Υπάτης το χιόνι έχει ξεπεράσει τους 20 πόντους, ενώ τα χιόνια τις επόμενες ώρες θα φτάσουν και σε κοινότητες με πιο χαμηλό υψόμετρο.

 πολλές περιοχές αντιμετώπισαν προβλήματα με την κακοκαιρία, με χιόνια, ανέμους και καταιγίδες.
Kακοκαιρία Διομήδης © Εviathema

Την ίδια ώρα, Φλώρινα, Αμύνταιο και Πρέσπες, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μάλιστα η Φλώρινα η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από την έντονη σεισμική δραστηριότητα που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες, τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ σημειώθηκαν σημαντικά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στις τηλεπικοινωνίες σε τοπικές κοινότητες της Φλώρινας και του Αμυνταίου.

Ε. Λέκκας: Τα πλημμυρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν σε περιοχές που δεν το περιμέναμε

Μιλώντας για τις εικόνες καταστροφής από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Διομήδης» ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας αναφέρθηκε στην ΕΡΤ για την ανάγκη επανασχεδιασμού των υποδομών με βάσει τα νέα δεδομένα καθώς «έχουμε να κάνουμε με πολλαπλούς κινδύνους, με μεγάλη ένταση, σε περιοχές που δεν το περιμέναμε».

«Το 2017 είχαμε τα πλημμυρικά σχέδια στη Θεσσαλία με βάσει την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είχαμε τις εκτάσεις που μπορούν να πλημμυρίσουν σε επίπεδο χιλιετίας και είχαμε και την οριοθέτηση αυτών των εκτάσεων. Στον “Ιανό” το πλημμυρικό φαινόμενο κατέλαβε τις τριπλάσιες εκτάσεις. Τα φαινόμενα υπερέβησαν τον σχεδιασμό της χιλιετίας. Κάθε πρόγνωση πρέπει να τεθεί κάτω από τα νέα δεδομένα που αποκτούν μια επιταχυνόμενη διαδικασία. Το κυριότερο είναι ότι εκδηλώνονται σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν είχαμε κάτι» τόνισε. 

Η πρόγνωση για σήμερα Τετάρτη

Την Τετάρτη ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, όπου υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων, και ενδεχομένως κατά τόπους στο Ανατολικό Αιγαίο και στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά.

Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και ημιορεινά, σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς επίσης σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο από τη Στερεά και βορειότερα. Χιονοπτώσεις αναμένονται επίσης σε τμήματα των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Τα φαινόμενα, πρώτα στα βόρεια, και μετά το μεσημέρι σε πολλές άλλες περιοχές, θα σταματήσουν και θα περιοριστούν στα νοτιότερα τμήματα.

Η θερμοκρασία, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -9 έως 2 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -5 έως 6, στην Ήπειρο από -1 έως 9 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -3 έως 8, στα δυτικά και νοτιοδυτικά ηπειρωτικά από 2 έως 9 Κελσίου, στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά από 0 έως 8 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 5 έως 11, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 1 έως 4 βαθμούς, στις Σποράδες από 2 έως 6 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 10 μποφόρ θα πνέουν στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, ενώ στο Νότιο Αιγαίο θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι με εντάσεις 7-8 μποφόρ και ενδεχομένως τοπικά 9 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελούν τα Δωδεκάνησα, όπου αρχικά αναμένονται μεταβαλλόμενοι άνεμοι εντάσεων έως 5 μποφόρ, αλλά βαθμιαία θα επικρατήσουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι. Στο Ιόνιο θα πνέουν άνεμοι ανατολικών έως βορειοανατολικών διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ.

Ο καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο κατά περιόδους. Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα βόρεια και δυτικά. Τα φαινόμενα από τις πρωινές ώρες και μετά αναμένεται να έχουν ασθενή κατά βάση χαρακτήρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά 8. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 7 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα διατηρηθεί 3-4 βαθμούς χαμηλότερα.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο ή ασθενείς χιονοπτώσεις κατά διαστήματα στα παραθαλάσσια και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά, στα ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα έως το πρωί θα εξασθενήσουν και βαθμιαία στη συνέχεια θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ και τοπικά στο Θερμαϊκό 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 1 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ