Ελλαδα

Σεισμός στη Φλώρινα: Ανάστατοι οι κάτοικοι από τη δόνηση (βίντεο)

Κλειστά τα σχολεία - Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μικρές ζημιές σε παλιά σπίτια προκάλεσε ο σεισμός στη Φλώρινα
Μικρές ζημιές σε παλιά σπίτια προκάλεσε ο σεισμός στη Φλώρινα © kozanimedia.gr

Ανήσυχοι είναι οι κάτοικοι στη Φλώρινα μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ. Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σήμερα. Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων.

Σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που χαρακτηρίζεται «ισχυρή», σημειώθηκε στις 23:43 χθες Κυριακή, σε απόσταση 3 χιλιομέτρων δυτικά της πόλης της Φλώρινας.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Φλώρινα. Στο τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής αναφέρθηκαν μικρές ζημιές στο εσωτερικό διαμερισμάτων -κυρίως σε τελευταίους ορόφους πολυκατοικιών-, ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη υπέστησαν σοβαρές ζημιές τρία μπαλκόνια διαμερισμάτων.

Μετά τον κύριο σεισμό, πολλοί κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους σε πλατείες και ανοικτούς χώρους.

Φλώρινα σεισμός -κάμερα ασφαλείας σε οικία την ωρα του σεισμου

Ακολούθησαν αρκετοί ισχυροί μετασεισμοί, με επίκεντρο τις περιοχές Ακρίτας και Άνω Κλεινές, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός», ενώ καθησύχασε για τις υλικές ζημιές, διαβεβαιώνοντας: «δεν υπάρχει κάτι σοβαρό στην πόλη της Φλώρινας».

kozan.gr: Ώρα 00:25: Φωτογραφίες & βίντεο του kozan.gr, από το νοσοκομείο και  δρόμους της Φλώρινας

Ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης, σημειώνοντας πως ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη λεκάνη της Πρέσπας, τόνισε πως μέχρι στιγμής «δεν τού έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες ή σε σταβλικές εγκαταστάσεις». 

Κάτοικοι της Φλώρινας, συγκεντρώθηκαν σε πλατείες και κάποιοι μετακίνησαν τα οχήματά τους σε ανοικτούς χώρους ακόμη κι έξω από την πόλη προκειμένου να περάσουν εκεί τη νύχτα.

Η Πυροσβεστική στη Φλώρινα έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή.

Σεισμός στη Φλώρινα: Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

«Το πρόβλημα ήταν ότι ήταν πολύ κοντά στην πόλη της Φλώρινας. Είναι καλό ότι έχουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία, αυτό δείχνει ότι κατά πάσα πιθανότητα μιλάμε για τον κύριο σεισμό. Θα ξέρουμε τα επόμενα 24ωρα. Το 1994 είχαμε εκεί κοντά σεισμό 6 Ρίχτερ», σχολίασε στο MEGA ο Άκης Τσελέντης.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι «είχε τουλάχιστον 100 χρόνια να ενεργοποιηθεί».

Επιπλέον έκανε λόγο για 14 δονήσεις που ακολούθησαν στην πρώτη των 5,3 Ρίχτερ, εκτιμώντας εμπειρικά ότι μάλλον είναι ο κύριος σεισμός. «Αλλά αν δε δούμε εξονυχιστικά την ακολουθία, δεν θα ξέρουμε», σημείωσε και εξήγησε πως «είναι σε χαρτογραφημένο ρήγμα της περιοχής, που δεν ξέραμε πότε θα δράσει».

«Έχουν γίνει ζημιές σε παλιά κτήρια κι όχι καινούρια και φυσικά δεν θα ανοίξουν τα σχολεία, για ψυχολογικούς λόγους», είπε.

Σεισμός στη Φλώρινα: Κλειστά τα σχολεία

Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα Δευτέρα οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι παιδικοί σταθμοί στην ΠΕ Φλώρινας.

Την απόφαση αυτή πήραν για προληπτικούς λόγους οι δήμαρχοι Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης, Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης και Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης.

Αισθητός και στη Βόρεια Μακεδονία

Ο χθεσινοβραδινός σεισμός έγινε αισθητός στο νοτιοδυτικό τμήμα της Βόρειας Μακεδονίας, πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Μοναστηρίου (Μπίτολα).

Αρκετοί κάτοικοι του Μοναστηρίου, πόλης 75.000 κατοίκων που βρίσκεται 33 χιλιόμετρα βόρεια της Φλώρινας, βγήκαν αναστατωμένοι στους δρόμους, σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Δεν καταγράφηκαν πάντως σοβαρές υλικές ζημιές ή τραυματισμοί ούτε στη Βόρεια Μακεδονία από τον σεισμό.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ