Ελλαδα

Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή για τη νέα δέσμη μέτρων

Η έκρηξη κρουσμάτων φέρνει μέτρα πριν την Πρωτοχρονιά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από τη στολισμένη πλατεία Συντάγματος
Στιγμιότυπο από τη στολισμένη πλατεία Συντάγματος © Eurokinissi

Η έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού και το νέο μαύρο ρεκόρ που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ φέρνουν στο τραπέζι πιο αυστηρά μέτρα και μάλιστα πριν την Πρωτοχρονιά.

Νέα μέτρα, πιο αυστηρά και άμεσα, αναμένεται να αποφασιστούν σήμερα, Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021, μετά την έκρηξη κρουσμάτων με τις 21.000 περιστατικά που κατέγραψε ο ΕΟΔΥ.

Σήμερα, η πρώτη αποτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας θα γίνει στις 09:30 σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με την συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ γύρω στις 10:30 αναμένεται η πρώτη εκτίμηση για την πορεία των σημερινών κρουσμάτων. Ακολούθως, στις 12:00, θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών που θα κάνει και την τελική εισήγηση στην κυβέρνηση, η οποία θα λάβει και την τελική απόφαση.

Πιο νωρίς τα μέτρα που θα ίσχυαν από τις 3 Ιανουαρίου

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έρχονται από χείλη του κύκλου της κυβέρνησης, τα νέα μέτρα που θα ίσχυαν κανονικά από 3 Ιανουαρίου, αναμένεται να ισχύσουν από πιο νωρίς και πιθανότατα πριν την Πρωτοχρονιά.

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, στα ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.
  • Τίθεται ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, η μουσική προς το παρόν επιτρέπεται, αλλά όπως είπε ο υπουργός αν δεν τηρηθεί το μέτρο, θα διακοπεί και η μουσική. Επίσης όχι όρθιοι, μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και 6 άτομα ανά τραπέζι.
  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Όπως είπε ο υπουργός, αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.
  • Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοστεί έως και 50% ενώ θα ισχύσει και το κυλιόμενο ωράριο.

Πιο αναλυτικά για την εστίαση και τη διασκέδαση, οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν προβλέπουν τα εξής:

  • Διασκέδαση (μπαρ, κλαμπ, νυχτερινά κέντρα κ.λπ) και εστίαση θα λειτουργούν, αυστηρά, μέχρι τα μεσάνυχτα
  • Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι
  • Στα τραπέζια θα κάθονται έως έξι άτομα
  • Θα ισχύουν και μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα
  • Η μουσική θα επιτρέπεται, όμως είναι ένα μέτρο που θα επανεξεταστεί, ώστε αν δεν τηρούνται τα μέτρα να απαγορευτεί.

Ποια πιο αυστηρά μέτρα εξετάζονται

Εκτός των όσων έχουν συζητηθεί ως τώρα, φαίνεται πως έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων και ένα νέο, πιο αυστηρό πλαίσιο μέτρων, σύμφωνα με το οποίο θα απαγορευτεί η μουσική στην εστίαση και την διασκέδαση, που θα σημάνει το «κλείσιμο» της νυχτερινής διασκέδασης από πριν την Πρωτοχρονιά.

«Ξεκάθαρες σαφείς συστάσεις και οδηγίες για το ρεβεγιόν την πρωτοχρονιά και τις συγκεντρώσεις στα σπίτια καθώς και για την εστίαση και την διασκέδαση», είχε τονίσει χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ