Ελλαδα

Κακοκαιρία «Κάρμελ»: Πώς θα επηρεάσει την Αττική

Το κύμα κακοκαιρίας πλησιάζει την Ατική

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
κακοκαιρία «Κάρμελ»: Πώς θα επηρεάσει την Αττική
Χιόνια © EUROKINNISSI/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Κακοκαιρία «Κάρμελ» - Μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος: Πώς θα επηρεάσει τις επόμενες ημέρες την Αττική.

Επιδείνωση του καιρού λόγω της κακοκαιρίας «Κάρμελ», με τα χιόνια να φτάνουν στα βόρεια της Αττικής, αναμένουμε κυρίως από το Σάββατο το βράδυ έως και Κυριακή πρωί.

Ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, αναλύει τα καιρικά φαινόμενα των επόμενων ημερών, προειδοποιώντας για έντονα φαινόμενα  κατά τη διάρκεια του επερχόμενου Σαββατοκύριακου. 

Κακοκαιρία «Κάρμελ»: Η πρόβλεψη του Γιάννη Καλλιάνου

Τι θα συμβεί μέσα στο σαββατοκύριακο στην Αττική

Είμαστε εν αναμονή της ψυχρής εισβολής που θα επηρεάσει τη χώρα μας μέσα στο Σαββατοκύριακο. Θέλω να σας ξεκαθαρίσω ότι δεν θα δούμε κάτι πολύ έντονο από πλευράς κρύου η υψομέτρων χιονοπτώσεων στην Αττική γι' αυτό και την συγκεκριμένη ψυχρή εισβολή θα την χαρακτήριζα το πολύ «μέτριας εντάσεως». Πάμε να δούμε αναλυτικά λοιπόν το θα συμβεί στο νομό μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: Μετά τα μεσάνυχτα της σημερινής ημέρας Παρασκευής, ο καιρός γρήγορα θα καταστεί άστατος με βροχές σε αρκετές περιοχές του νομού Αττικής. Οι όποιες χιονοπτώσεις θα απασχολούν περιοχές με υψόμετρο περίπου από τα 550-600 μέτρα και υψηλότερα. Η θερμοκρασία λίγο μετά τα μεσάνυχτα θα είναι περίπου 9-10°C για το κέντρο της πόλης και 6-7°C για τα βόρεια προάστια του νομού.

Ο καιρός θα συνεχίσει να είναι άστατος μέσα στη νύχτα με τοπικές βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης. Το ξημέρωμα του Σαββάτου η θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας θα είναι περίπου 7-8°C, στα βόρεια προάστια 3-4°C και οι όποιες χιονοπτώσεις θα απασχολούν περιοχές στο νομό από το υψόμετρο περίπου των 500 μέτρων και υψηλότερα.

Το μεσημέρι του Σαββάτου ο καιρός θα συνεχίσει να είναι κατά διαστήματα "κλειστός" και άστατος με τοπικές βροχές σε αρκετές περιοχές και χιονοπτώσεις πάνω από τα 500 μέτρα. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης της Αθήνας το μεσημέρι του Σαββάτου δεν θα ξεπεράσει τους 9°C και στα βόρεια προάστια τους 4-5°C. Παράλληλα θα ξεκινήσει να ενισχύεται ο βορειοανατολικός άνεμος, η ένταση του οποίου θα αγγίζει τα 7-8 μποφόρ στον Σαρωνικό, στο Νότιο Ευβοϊκό αλλά και σε χερσαία τμήματα του νομού.

Από το μεσημέρι και έπειτα οι τοπικές βροχές θα αρχίσουν να παίρνουν ακόμη πιο τοπικό χαρακτήρα, να περιορίζονται κατά κύριο λόγο στα βόρεια και ανατολικά του νομού (όχι ότι αποκλείεται να ψιχαλίσει η να βρέξει τοπικά σε άλλα σημεία του νομού, απλά είναι πολύ μικρότερη η πιθανότητα), ο άνεμος θα συνεχίσει να είναι ενισχυμένος στα 7-8 μποφόρ, η αίσθηση του κρύου λόγω του βοριά ακόμα πιο έντονη, και έτσι, το βράδυ, οι χιονοπτώσεις που θα επηρεάζουν κυρίως τις βόρειες, βορειοδυτικές και βορειοανατολικές περιοχές του νομού θα σημειώνονται περίπου από τα 450 μέτρα και υψηλότερα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: Από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (λίγο πριν ή λίγο μετά), ο ουρανός θα συννεφιάσει πάλι στις περισσότερες περιοχές του νομού και οι βροχές θα επηρεάζουν πάλι περισσότερα τμήματα. Οι χιονοπτώσεις θα απασχολούν τμήματα του νομού περίπου από τα 400 μέτρα και υψηλότερα και στα δυτικά και βορειοδυτικά του νομού πιθανότατα ακόμη και πάνω από τα 300-350 μέτρα.

Τις πρωινές ώρες της Κυριακής οι άνεμοι θα πνέουν και πάλι ενισχυμένοι στα 7-8 μποφόρ, τοπικές βροχές θα σημειώνονται κυρίως στα βόρεια και ανατολικά (υπάρχει μια μικρή πιθανότητα και σε κεντρικά τμήματα) και οι τοπικές χιονοπτώσεις θα απασχολούν τμήματα από τα 400 μέτρα και υψηλότερα.

Από το μεσημέρι της Κυριακής όπου η θερμοκρασία στην πλατεία Συντάγματος θα είναι περίπου 8-9°C και στα βόρεια προάστια κατά 3-4°C χαμηλότερη σταδιακά θα σταματούν οι όποιες τοπικές βροχοπτώσεις και οι άνεμοι σίγα σιγά θα εξασθενούν στα 5-6 μποφόρ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

  1. Η ψυχρή αυτή εισβολή θα είναι όπως σας είχα πει εδώ και μέρες το πολύ ΜΕΤΡΙΑΣ έντασης και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι ισχυρή όπως είδα ότι γράφτηκε σε κάποιες σελίδες του διαδικτύου. Για να ξέρουμε τι λέμε.
  2. Όποιοι φίλοι - χιονόφιλοι νομίζουν ότι θα το στρώσει ή τουλάχιστον θα χιονίσει σε χαμηλά υψόμετρα του νομού Αττικής, νομίζω ότι θα απογοητευτούν πλήρως.
  3. Θα το θεωρήσω μεγάλη έκπληξη αν χιονίσει έστω και τοπικά σε υψόμετρα κάτω των 300-350 μέτρων στο νομό (πλην των δυτικών και βορειοδυτικών περιοχών που όπως σας είπα ίσως ξεκινούν οι χιονοπτώσεις κατά διαστήματα από τα 300 μέτρα). Δηλαδή θα θεωρηθεί μεγάλη έκπληξη αν θα χιονίσει ακόμη και στην Κηφισιά.
  4. Εκτιμώ ότι στα βόρεια τμήματα της Αττικής που βρίσκονται κοντά στη Βοιωτία (δεν εννοώ προφανώς τα βόρεια προάστια) οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν χαμηλότερα υψομετρικά. Γι' αυτό όσοι μέσα στο Σαββατοκύριακο κινηθείτε στην Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, καλό θα ήταν να προσέχετε διότι θα χιονίζει σε κάποια τμήματα της από το υψόμετρο των 200-250 μέτρων και υψηλότερα (ειδικά από το βράδυ του Σαββάτου έως το πρωινό της Κυριακής)
  5. Είναι όπως σας είπα πολύ μικρή η πιθανότητα να χιονίσει στην Κηφισιά η στη Νέα Ερυθραία για παράδειγμα. Σαφέστατα είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα να χιονίσει κατά διαστήματα στα ψηλά της Εκάλης, στα ψηλά της Παλαιάς Πεντέλης, στο Διόνυσο, στη Σταμάτα, στη Ροδόπολη, στη Δροσιά, στο Κρυονέρι, στην Άνοιξη, στο Βαρνάβα, στο Καπανδρίτι, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία ή στις Αφίδνες. Μπορεί να μην χιονίσει με την ίδια ένταση σε όλες αυτές τις περιοχές η να μην χιονίσει σε ΟΛΕΣ αυτές τις περιοχές αλλά τουλάχιστον αυτά τα τμήματα δίνουν σοβαρότερη υποψηφιότητα για κατά διαστήματα χιονόπτωση. Στη Βαρυμπόμπη ή στους Θρακομακεδόνες για παράδειγμα θεωρώ ότι τα πράγματα θα είναι οριακά.
  6. Φοβάμαι ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο στα ορεινά και ημιορεινά της Εύβοιας θα δημιουργηθούν προβλήματα από τις χιονοπτώσεις όπως και στα ορεινά της Κρήτης.

ΥΓ: Θα πω αυτό που λέω πάντοτε. Ότι ο καιρός τελικά έχει τον τελευταίο λόγο και ότι μπορεί τις επόμενες ώρες το σύστημα αυτό να έρθει πιο εξασθενημένο ή και πιο έντονο. Αυτό δεν μπορεί να το προβλέψει κανείς ακόμη και 1 ώρα πριν την έναρξη των φαινομένων. Από τη μεριά μου όμως οφείλω να σας δώσω με λεπτομέρεια και πλήρη ανάλυση αυτή τη στιγμή τι φαίνεται στα νεότερα προγνωστικά στοιχεία. ΑΝ υπάρξει κάποια αλλαγή και τελικά χιονίσει σε χαμηλότερα υψόμετρα, ας είναι για καλό, για να χαρεί λίγο παραπάνω ο κόσμος. Δυστυχώς όμως, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν μπορούν να ζεστάνουν τα νοικοκυριά τους... Ευτυχώς όμως δεν θα είναι τόσο έντονη από πλευράς κρύου αυτή η κακοκαιρία. Καλό Σαββατοκύριακο σε όλες και όλους!

 

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ