Ελλαδα

Κορωνοϊός: Μειώθηκαν κατά 14% τα κρούσματα αυτήν την εβδομάδα

Τι είπε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου για την μετάλλαξη Όμικρον

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Όλα τα δεδομένα για τον κορωνοϊό
Όλα τα δεδομένα για τον κορωνοϊό © EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού μίλησαν η Μίνα Γκάγκα, η Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη νέα μετάλλαξη «Όμικρον» του κορωνοϊού ανέλυσαν κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας οι επιστήμονες.

Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 4.696 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Επίσης, κατεγράφησαν 96 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 19.651. Παράλληλα, σε 692 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα: «έχουμε μια μικρή κάμψη στα κρούσματα και θα οδηγήσει σε πολύ καλύτερη εικόνα ο αυξημένος αριθμός εμβολιασμών». Επιπλέον αναφέρθηκε στην επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου PCR, που έχει γίνει εντός των τελευταίων 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών για όσους επισκέπτες από το εξωτερικό (Έλληνες ή αλλοδαπούς) άνω των πέντε ετών φτάνουν στη χώρα από την ερχόμενη Κυριακή.

Κορωνοϊός – Παπαευαγγέλου: Σύντομα η Όμικρον «θα επικρατήσει παντού»

Από την πλευρά της η κα. Παπαευαγγέλου τόνισε πως: «συνεχίζεται μια αποκλιμάκωση με μείωση κατά 14% των κρουσμάτων» και πρόσθεσε ότι: «παρατηρείται αύξηση επιδημιολογικού φορτίου σε Λακωνία, Λασίθι και Λευκάδα, ωστόσο χαρακτήρισε ευοίωνο γεγονός τη μείωση εισαγωγών και διασωληνώσεων αν και παραμένει σε υψηλά επίπεδα».

Όσον αφορά στην Όμικρον που σήμερα προκαλεί το 50% των λοιμώξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι επαναμολύνει άτομα που είχαν νοσήσει και αυτό «είναι το πρώτο ξεκάθαρο μήνυμα». «Το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί ακόμη είναι το πόσο σοβαρή θα είναι η παραλλαγή Όμικρον και θα πρέπει να περιμένουμε για ασφαλή αποτελέσματα» σημείωσε.

Μιλώντας για την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της covid-19 είπε ότι προσφέρει σημαντική προστασία, καλώντας του πολίτες να μην καθυστερούν και να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση. «Δεν κινδυνεύουν από το εμβόλιο αλλά από τον ιό» υπογράμμισε.

Επισήμανε επίσης ότι σε περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων είναι υψηλή το επιδημιολογικό φορτίο σε αυτή την ομάδα παραμένει χαμηλό, και προσέθεσε ότι ικανοποιητικά κινείται και ο εμβολιασμός των παιδιών.

Τι απάντησε η Μίνα Γκάγκα για τη μελέτη Τσίοδρα - Λύτρα

Ερωτηθείσα για την μελέτη Τσίοδρα – Λύτρα, η κ. Γκάγκα επεσήμανε πως κάθε εβδομάδα γίνεται σύσκεψη στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να εξετάζει όλα τα δεδομένα. «Δεν θέλω κάνω σχόλιο για ένα άρθρο που έχει κάποιες αδυναμίες και στα δεδομένα του και στον τρόπο που αυτά χρησιμοποιούνται. Πάντως, τα διορθωτικά μέτρα που κάνουμε είναι συνεχή. Μέσος χρόνος αναμονής είναι μία ημέρα. Είναι πολύ λίγα νοσοκομεία που υπάρχουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει κάποιο σχέδιο εάν επικρατήσει η Όμικρον με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. «Δεν συμφωνώ με τον αριθμό για τις 400 κλίνες ΜΕΘ και ότι το σύστημα θα είναι στα όρια του. Δεν στοιχειοθετείται αυτό», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Eνημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ