Ελλαδα

Η Φιλελεύθερη και η Δημοκρατική Διάσταση της Επανάστασης του 1821

Συνέδριο του ΚΕΦίΜ - Αναλυτικά το πρόγραμμα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το ΚΕΦίΜ διοργανώνει συνέδριο με θέμα «Η Φιλελεύθερη και η Δημοκρατική Διάσταση της Επανάστασης του 1821»
Το ΚΕΦίΜ διοργανώνει συνέδριο με θέμα «Η Φιλελεύθερη και η Δημοκρατική Διάσταση της Επανάστασης του 1821» © ΚΕΦίΜ

Το ΚΕΦίΜ διοργανώνει συνέδριο με θέμα «Η Φιλελεύθερη και η Δημοκρατική Διάσταση της Επανάστασης του 1821».

Με το 2021 να πλησιάζει στο τέλος του και μαζί την ολοκλήρωση των επετειακών εκδηλώσεων των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος  Δραγούμης (ΚΕΦίΜ) διοργανώνει στο πλαίσιο του μεγάλου του εκπαιδευτικού προγράμματος την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021 στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, Συνέδριο με θέμα «Η Φιλελεύθερη και η Δημοκρατική Διάσταση της Επανάστασης του 1821». 

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πρόκειται να παρουσιαστούν 11 πρωτότυπες επιστημονικές  εργασίες με θέμα τη φιλελεύθερη και δημοκρατική διάσταση της Ελληνικής Επανάστασης.

Οι εργασίες των νέων ερευνητών αναδεικνύουν τη μία ή και τις δύο διαστάσεις, τις συζητούν  κριτικά, τις αμφισβητούν ή τις απορρίπτουν.

Επίτιμος κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου θα είναι ο Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής  Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Αλιβιζάτος. Η κεντρική ομιλία του θα έχει ως θέμα «Τα Συνταγματικά του Κοραή».

Το Συνέδριο είναι ανοιχτό στο κοινό με διαδικτυακή προκράτηση θέσης εδώ. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου είναι διαθέσιμο εδώ.

Οι τελικές εργασίες του Συνεδρίου θα δημοσιευθούν σε ειδική έκδοση, ενώ οι καλύτερες  εργασίες ανά κατηγορία θα βραβευτούν με χρηματικό έπαθλο. Η ανακοίνωση των χρηματικών επάθλων θα πραγματοποιηθεί την 25η Μαρτίου 2022.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΕΦίΜ «200 Χρόνια από τη Φιλελεύθερη Επανάσταση»  διεξάγεται με αφορμή την επέτειο του σημαντικότερου γεγονότος της νεοελληνικής ιστορίας, τη συμπλήρωση των διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης που συνδέεται άμεσα και με την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους. Το πρόγραμμα, έχει ως στόχο να τεκμηριώσει και να αναδείξει τον φιλελεύθερο και δημοκρατικό χαρακτήρα της Ελληνικής Επανάστασης, τη θεσμική καινοτομία και την ιδεολογική ηγεμονία των φιλελεύθερων διανοουμένων, αλλά και τη μεγάλη επιρροή που άσκησαν οι φιλελεύθερες ιδέες της εποχής στους επαναστατημένους Έλληνες.

Ακαδημαϊκός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και Διευθυντής Ερευνών του ΚΕΦίΜ Αριστείδης Χατζής, μέλος της Εθνικής Επιτροπής «Ελλάδα 2021», ενώ το πρόγραμμα υλοποιείται με τη γενναιόδωρη υποστήριξη του John Templeton Foundation.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ