Ελλαδα

Πότε ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης στη Διώρυγα της Κορίνθου

Τι ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διώρυγα Κορίνθου
Διώρυγα Κορίνθου © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Εργασίες στη Διώρυγα της Κορίνθου ξεκινούν τον Ιανουάριο για να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις κατολισθήσεις.

Ξεκινούν στον Ισθμό της Κορίνθου εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί από τις κατολισθήσεις. Η Διώρυγα της Κορίνθου παραμένει κλειστή επ' αόριστον, καθώς οι κατολισθήσεις είναι συχνές, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διέλευση των πλοίων.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει αυτοψία τον περασμένο Φεβρουάριο, ανακοίνωσε ότι οι πρώτες παρεμβάσεις θα γίνουν τον Ιανουάριο του 2022.

Πρόκειται για ένα έργο επείγοντος χαρακτήρα, που έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών ως «σύνθετο και ειδικό έργο εθνικού επιπέδου», καθώς αφορά στη δημόσια ασφάλεια και την αποκατάσταση της ομαλότητας της ναυσιπλοΐας. Μάλιστα, για την επίσπευση της έναρξης των εργασιών εκδόθηκε Απόφαση Εξαίρεσης από την υποχρέωση τήρησης της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, προκειμένου να γίνει άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών στο πρανές από την πλευρά της Πελοποννήσου της διώρυγας.

«Η εν λόγω Απόφαση Εξαίρεσης αφορά στην εκτέλεση τεχνικών έργων επείγοντος χαρακτήρα για την αποκατάσταση και επισκευή των ζημιών από τις καταπτώσεις όγκων περί των 15.000-20.000 κ.μ. Αποτέλεσμα αυτών των αστοχιών είναι η διώρυγα της Κορίνθου να παραμένει κλειστή και να μην είναι διαθέσιμος ο συγκεκριμένος δίαυλος για τη ναυσιπλοΐα» σημείωσε ο κ. Ταγαράς.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός, «με τη σημερινή απόφαση επιταχύνουμε τις διαδικασίες, ώστε οι εργασίες αποκατάστασης να ξεκινήσουν άμεσα, μέσα στον Ιανουάριο του 2022, ενώ παράλληλα διασφαλίζουμε την προστασία του περιβάλλοντος, μέσω των κατάλληλων μέτρων που η Απόφαση επιβάλλει».

«Η διώρυγα της Κορίνθου είναι έργο παγκόσμιου ενδιαφέροντος, σύμβολο αναφοράς και δεν είναι τυχαίο» ανέφερε χαρακτηριστικά, με αφορμή την έναρξη των εργασιών.

Τα έργα στη Διώρυγα της Κορίνθου - Τι αναφέρει το ΥΠΕΝ

Ειδικότερα, με απόφαση από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής εξαιρείται το έργο από την υποχρέωση τήρησης της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, κατ' εφαρμογή σχετικής διάταξης νόμου, λόγω της κατεπείγουσας και έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας που καλύπτει, η οποία αφορά στη δημόσια ασφάλεια και στην αποκατάσταση της ομαλότητας της ναυσιπλοΐας.

Ωστόσο, από το ΥΠΕΝ σημειώνεται ότι με την ίδια απόφαση, εντός δύο ετών, ο φορέας που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία της διώρυγας Κορίνθου θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης για το συνολικό έργο, υποβάλλοντας Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη λειτουργία και τη συντήρηση της Διώρυγας στην αρμόδια περιβαλλοντική Αρχή, προκειμένου να εκδοθεί, μετά από διαβούλευση με το κοινό και τις γνωμοδοτούσες υπηρεσίες, η κατάλληλη Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο σημειώθηκε νέα κατολίσθηση στον Ισθμό της Κορίνθου, με τις πανοραμικές εικόνες από τη διώρυγα να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.