Ελλαδα

Μονοκλωνικά: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα - Τα νοσοκομεία διάθεσης

Θα διατίθενται σε 10 νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μονοκλωνικά αντισώματα: Πότε ξεκινά η χορήγηση - Οι ασθενείς
Μονοκλωνικά αντισώματα © Εurokinissi

Ανοίγει εντός της ημέρας η πλατφόρμα για τα μονοκλωνικά, όπως ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση για την πανδημία η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Ανοίγει εντός της ημέρας η πλατφόρμα για τα μονοκλωνικά aντισώματα, όπως ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση για την πανδημία η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης δήλωσε ότι τα μονοκλωνικά θα διατεθούν αρχικά σε 10 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ ενδέχεται να προστεθούν κι άλλα σε επόμενη φάση. Εξήγησε πως μία πενταμελής ομάδα γιατρών θα ελέγχει τα αιτήματα όλης της πλατφόρμας, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση που έχει δοθεί.

Η Ιατρική Αίτηση για τη χορήγηση Μονοκλωνικών Αντισωμάτων σε ασθενείς με COVID-19 θα υποβάλλεται αποκλειστικά από τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς, μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Η προτεραιοποίηση των αιτήσεων θα γίνεται με βάση τον χρόνο κατάθεσής τους στο ηλεκτρονικό σύστημα και δικαιούχοι είναι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια, όπως αυτά καθορίστηκαν από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να υποβάλει για έναν ασθενή Αίτηση Χορήγησης Μονοκλωνικών Αντισωμάτων, μόνο εάν ο ασθενής πληροί όλα τα παρακάτω κριτήρια:

•           Έχει ηλικία 12 ετών και άνω

•           Έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR test

•          Το PCR test έχει διενεργηθεί στον ασθενή κατά το τελευταίο πενθήμερο

Ο θεράπων ιατρός θα συμπληρώνει τα στοιχεία του ασθενούς. Μόλις ο υποβληθεί η αίτηση, ο ασθενής θα λαμβάνει SMS στο κινητό του για την επιβεβαίωση παραλαβής της αίτησης. Τόσο ο γιατρός, όσο και ο ασθενής θα ενημερώνονται με SMS για την απόφαση της Επιτροπής, είτε είναι θετική, είτε απορριπτική.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται από την Επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών. Για τις περιπτώσεις που εγκρίνεται η χορήγηση Μονοκλωνικών Αντισωμάτων, οι ασθενείς θα ενημερώνονται από το Νοσοκομείο υποδοχής και θα προσέρχονται στον καθορισμένο χρόνο του ραντεβού και θα κατευθύνονται, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα για COVID-19, στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της έγχυσης. Η χορήγηση είναι μία απλή διαδικασία όμοια με την έγχυση άλλων αντισωμάτων και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Ο ασθενής θα παραμένει στην ειδική μονάδα περίπου δύο ώρες για την έγχυση και την παρακολούθηση.

Για την πρώτη φάση χορήγησης Μονοκλωνικών Αντισωμάτων επιλέχθηκαν δέκα νοσοκομεία με κριτήριο την εμπειρία που έχουν τόσο σε ασθενείς COVID-19, όσο και στην διαδικασία της έγχυσης με παράλληλη διερεύνηση της γεωγραφικής κατανομής των ευπαθών ομάδων υψηλού κινδύνου. Πρόκειται για τα Νοσοκομεία Π.Γ.Ν.Θ. «Σωτηρία», Γ.Ν. Σισμανόγλειο, ΑΧΕΠΑ, Γ.Ν. Παπαγεωργίου, Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, Π.Γ.Ν. Λάρισας, Γ.Ν. Λαμίας, Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, Π.Γ.Ν. Πατρών-Ρίου, Π.Γ.Ν. Ηρακλείου

Ο καθηγητής φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος εξήγησε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την δυσκολία που υπάρχει παγκοσμίως με τα μονοκλωνικά αντισώματα, καθώς ενώ πρέπει να χορηγηθούν στον ασθενή 2 με 3 ημέρες μετά την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, η έγχυση γίνεται στα νοσοκομεία και διαρκεί μία με μιάμιση ώρα περίπου.

Ο κ. Μανωλόπουλος πρόσθεσε επίσης ότι οι δόσεις είναι πολύ λίγες και δεν φτάνουν για όλους οπότε η επιλογή των ατόμων που θα λάβουν τα μονοκλωνικά αντισώματα θα έχει πολύ συγκεκριμένα κριτήρια και θα αφορά άτομα ανοσοκατεσταλμένα, μεγάλης ηλικίας με συνοδές παθήσεις.

Μονοκλωνικά αντισώματα - Σε ποιους ασθενείς χορηγούνται

Ήδη, έχει γίνει γνωστό, ποιοι ασθενείς μπορούν να λάβουν τα μονοκλωνικά αντισώματα. Ειδικότερα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Θεραπευτικής - Ογκολογίας - Αιματολογίας, και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, είχε δηλώσει ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα έναντι του κορωνοϊού ενδείκνυνται για μη νοσηλευόμενους ασθενείς,

  • ηλικίας 12 ετών και άνω,

  • με διάγνωση ήπιας προς μέτριας βαρύτητας νόσου και αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ εξήγησε ότι ενδείκνυται για ασθενείς «που δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο, αλλά έχουν παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο όπως:

  • Ηλικία 65 ετών και άνω,

  • δείκτη μάζας σώματος (BMI) 35 και άνω,

  • υποκείμενα νοσήματα, όπως χρόνια νεφρική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκαταστολή και χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, καρδιαγγειακή νόσο, υπέρταση, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα».


Πόσο αποτελεσματικά είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα - Πόσο κοστίζουν

Από τη μεριά του ο καθηγητής φαρμακολογίας Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Ευάγγελος Μανωλόπουλος έχει αναφέρει ότι η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα έχει αποτελεσματικότητα που φτάνει το 50 - 60%.

«Προστατεύει περίπου το 1 στα 2 περιστατικά που θα εξελίσσονταν σε σοβαρή νόσο» πρόσθεσε. Ειδικοί, πάντως, ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρέπει να σταλεί λάθος μήνυμα στους πολίτες πως έχει βρεθεί το φάρμακο για τον κορωνοϊό. Η μάσκα και οι αποστάσεις, σε συνδυασμό με το εμβόλιο, αποτελούν τη βασική «ασπίδα» απέναντι στην πανδημίa Covid-19.

Αναφορικά με το κόστος υπολογίζεται ότι κάθε δόση με μονοκλωνικά αντισώματα φθάνει τα 1.500 με 2.000 ευρώ. Κάθε ασθενής χρειάζεται μία δόση. Εκτιμάται ότι οι 2.000 παρτίδες που είναι αυτήν τη στιγμή διαθέσιμες στην Ελλάδα, θα εξαντληθούν μέσα σε λίγα 24ωρα. Το κόστος της θεραπείας με τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν βαραίνει τον ασθενή με κορωνοϊό.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ