Ελλαδα

Πέθανε ο διακεκριμένος βαλκανιολόγος, Σπύρος Σφέτας

Σε ηλικία 61 ετών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έφυγε από τη ζωή ο διακεκριμένος βαλκανιολόγος Σπύρος Σφέτας
Έφυγε από τη ζωή ο διακεκριμένος βαλκανιολόγος Σπύρος Σφέτας

Έφυγε από τη ζωή ο διακεκριμένος βαλκανιολόγος και Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Βαλκανική Ιστορίας στο ΑΠΘ Σπύρος Σφέτας.

Ο διακεκριμένος βαλκανιολόγος και Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Βαλκανική Ιστορίας στο ΑΠΘ, Σπύρος Σφέτας, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών.

Αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, έπασχε από καρκίνο νωτιαίου μυελού.  

Ο Σπύρος Σφέτας ήταν υπέρμαχος της Συμφωνίας των Πρεσπών ενώ εργάστηκε για την αλλαγή των σχολικών εγχειριδίων στη Βόρεια Μακεδονία. Ακόμα, συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και ως πρόεδρος της Επιτροπής για τα σχολικά εγχειρίδια, κατάφερε να αποδεχτούν οι γείτονες, επισήμως, στο εκπαιδευτικό τους σύστημα πως η αρχαία Μακεδονία είναι μόνο ελληνική.

Μάλιστα, ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα μαζί με το ονοματολογικό ήταν η διαστρέβλωση στην ιστορική καταγραφή της αρχαίας Μακεδονίας, ένα ζήτημα στο οποίο έδωσε τέλος η Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στην οποία συμμετείχε.

Ποιος ήταν ο Σπύρος Σφέτας

Ο Σπύρος Σφέτας ήταν Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Λαογραφίας και Kοινωνικής Ανθρωπολογίας του ΑΠΘ. Γεννήθηκε στο χωριό Κοιλάδα Λαρίσης το 1960. Το 1978 αποφοίτησε από το Α΄ Λύκειο Αρρένων Λαρίσης και εισήχθηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ.

Το 1983 αποφοίτησε από το Ιστορικό Τμήμα της Σχολής. Με υποτροφία αρχικά του Ι.Κ.Υ. και αργότερα του γερμανικού κράτους πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην ιστορία της Ανατολικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στη Σλαβολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (1985-1991). Το 1991 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Μονάχου με διατριβή σχετικά με το Μακεδονικό.

Επέστρεψε στην Ελλάδα και εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία ως διερμηνέας της γερμανικής και βουλγαρικής στο Δεύτερο και Έβδομο Γραφείο του Τρίτου Σώματος Στρατού. Το 1993 διορίστηκε επιστημονικός συνεργάτης στο Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ). Το 1999 εκλέχτηκε Λέκτορας Νεώτερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, το 2004 εξελίχθηκε στη θέση του Επίκουρου Καθηγητή και το 2009 στη θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή.

Έχει γράψει πολλές μελέτες και άρθρα για την Ιστορία των Βαλκανίων, αλλά και για τις τρέχουσες εξελίξεις, έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Γνώριζε Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ρωσικά αλλά και τις βαλκανικές γλώσσες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ