Ελλαδα

Ποιος είναι ο 26χρονος που συνόδευσε σήμερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στο πλαίσιο της ημέρας DUOday 2021

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΓΝΗΣΙΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΓΝΗΣΙΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Σε όλες τις συναντήσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόταν από τον 26χρονο Κωνσταντίνο Ρόζη, έναν νεαρό με ειδικές δεξιότητες.

Ο νεαρός Κωνσταντίνος συμμετείχε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, στη σύσκεψη για την παρουσίαση των νέων ψηφιακών υπηρεσιών, αλλά και στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η πρωτοβουλία αυτή του πρωθυπουργού είναι ευρωπαϊκoύ χαρακτήρα και «ακούει» στον τίτλο DuoDay.

Η κίνηση αυτή ξεκίνησε από την Ιρλανδία, με την ονομασία «Job Shadowday» και αργότερα υιοθετήθηκε από τους Βέλγους ως «DuoDAy». Αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Απασχόλησης Αναπήρων και επιδιώκει να συμφιλιώσει τον κόσμο της απασχόλησης με τα άτομα με αναπηρία.

Την ημέρα αυτή, ένας υπάλληλος και ένα άτομο με αναπηρία σχηματίζουν DUO και το άτομο συμμετέχει ενεργά όσο το δυνατόν περισσότερο στις συνήθεις εργασίες των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση υιοθέτησε το DuoDay και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι σημαίνει duoday στην πράξη, ήταν η παρουσία ενός 26χρονου ΑΜΕΑ στο πλευρό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια των σημερινών επαφών του.

«Κυρία Πρόεδρε γεια σας. Να σας συστήσω καταρχάς τον Κωνσταντίνο ο οποίος με συνοδεύει σήμερα όλη μέρα όπως ξέρετε. Χθες είχαμε DUO DAY και είναι μια ευκαιρία για νέους με ειδικές δεξιότητες να έρχονται σε χώρους εργασίας, να βλέπουνε πώς δουλεύουμε και σήμερα τον έχω όλη μέρα μαζί μου οπότε σκέφτηκα ότι είναι καλή ιδέα να έρθει να τον γνωρίσετε κι εσείς» είπε ο κ. Μητσοτάκης. "Ευκαιρία να τον γνωρίσω κι εγώ", απάντησε η κα Σακελλαροπούλου.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΓΝΗΣΙΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΓΝΗΣΙΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

«Είναι πολύ ευχάριστη η επίσκεψη του Κωνσταντίνου σήμερα κυρία Πρόεδρε, βλέπει τι σημαίνει ένας χώρος εργασίας», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και η κα Σακελλαροπούλου σημείωσε: «Έμαθα ότι παρακολούθησε και τη σύσκεψη που κάνατε».

 

 

Ο Κωνσταντίνος δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη - Οι πολιτικές απασχόλησης για άτομα με αναπηρία

Η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον 26χρονο Κωνσταντίνο εκτός από τον συμβολικό της χαρακτήρα συνοδεύεται και από τις δράσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη στην εργασία των ατόμων με αναπηρία. Πιο συγκεκριμένα, για τον δημόσιο τομέα, έπειτα από 6 χρόνια εκδόθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων οι προκηρύξεις για πρόσληψη ειδικών κοινωνικών ομάδων στο πλαίσιο του Ν.2643/98. Η διαδικασία σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ειδικότερα, στις 05/10/2021 ολοκληρώθηκε επιτυχώς η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής.

Ο 26χρονος Κωνσταντίνος με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου
Ο 26χρονος Κωνσταντίνος με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου © EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Συνολικά προκηρύχθηκαν περίπου 2.000 θέσεις σε όλη την επικράτεια για τις πληθυσμιακές ομάδες που προστατεύονται από το ν.2643/1998 μεταξύ των οποίων και τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον, που έχουν περιορισμένες ευκαιρίες για επαγγελματική απασχόληση εξαιτίας οποιασδήποτε χρόνιας σωματικής ή πνευματικής ή ψυχικής πάθησης (άτομα με αναπηρία), εφόσον είναι γραμμένα στα μητρώα ανέργων αναπήρων του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), προκειμένου να διοριστούν ή να προσληφθούν σε μόνιμες θέσεις εργασίας δημοσίων υπηρεσιών, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και ΝΠΙΔ. Επίσης, προστατεύονται όσοι έχουν τέκνο ή αδελφό ή σύζυγο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω εξαιτίας βαριών ψυχικών και σωματικών παθήσεων.

Παράλληλα, ο ΟΑΕΔ υλοποιεί πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών για την απασχόληση σε θέσεις πλήρους και μερικής απασχόλησης ανέργων Ατόμων Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων (ΝΘΕ ΕΚΟ) μεταξύ των οποίων τα άτομα με αναπηρία.

Στο πρόγραμμα δύνανται να ενταχθούν επιχειρήσεις, επιχειρήσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' Βαθμού, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, συνεταιρισμοί καθώς και οι Δημόσιες επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμοί που ασκούν οικονομική δραστηριότητα για την απασχόληση ανέργων ατόμων με αναπηρία. Η χρηματοδότηση του εν λόγω προγράμματος προέρχεται από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.

Ο 26χρονος Κωνσταντίνος με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο - Η συνάντηση με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Ο 26χρονος Κωνσταντίνος συνοδεύει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο - Η συνάντηση με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου © EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Το πρόγραμμα επιχορηγεί την απασχόληση των ανέργων ατόμων με αναπηρία για 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες. Η επιχορήγηση για κάθε μήνα απασχόλησης των ωφελούμενων ανέρχεται στο 90% του μισθολογικού και μη κόστους:

  • μέχρι το ποσό των 800 ευρώ μηνιαίως για τους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση και
  • μέχρι το ποσό των 400 ευρώ μηνιαίως για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση.

Για το «Ειδικό Πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών για την πρόσληψη 2.000 ανέργων Ατόμων με Αναπηρία, Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων, Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο,  γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας, θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και διεμφυλικών προσώπων» από την έναρξή του  μέχρι και 18/11/2021 έχουν  πραγματοποιηθεί 1.616 αναγγελίες πρόσληψης.

Επίσης, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο ΟΑΕΔ θα καταρτίσει και θα υλοποιήσει μέσα στο 2022 πρόγραμμα επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων και γενικά εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα που θα αφορά στη δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα για κατηγορίες ανέργων που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Για τον Κωνσταντίνο, τον 26χρονο που συνόδευσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σήμερα Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021, έκανε ανάρτηση και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ