Ελλαδα

Σήφης Βαλυράκης: Ανθρωποκτονία από πρόθεση o θάνατός του

Βγαίνει από το αρχείο η υπόθεση - Τι αναφέρουν οι συνήγοροι της οικογένειας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σήφης Βαλυράκης
Σήφης Βαλυράκης © EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη δεν ήταν ατύχημα αλλά ανθρωποκτονία από πρόθεση, αναφέρει η Εισαγγελία Εφετών Ευβοίας. Τι ανακοίνωσαν οι συνήγοροι της οικογένειας.

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στην υπόθεση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη. Ήδη, από τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021 είχε γίνει γνωστό ότι υπάρχει ανατροπή στην υπόθεση του Σήφη Βαλυράκη.

Η Εισαγγελία Εφετών Ευβοίας έκανε δεκτή την προσφυγή της οικογένειας και παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

«Όλα δείχνουν δολοφονία», επαναλαμβάνει η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη, ζητώντας να υπάρξει δικαιοσύνη. Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι συνήγοροι παράστασης υποστήριξης κατηγορίας της οικογένειας Βαλυράκη, Μανώλης Φωτάκης και Κώστας Παπαδάκης, γνωστοποιούν ότι η προσφυγή που είχαν ασκήσει στην απόφαση της Δικαιοσύνης να μπει η υπόθεση στο αρχείο ως «ατύχημα» έγινε δεκτή.

Και αυτό, καθώς υπάρχει «σωρεία ευρημάτων και στοιχείων της δικογραφίας, τα οποία τεκμηριωμένα εκθέταμε και αξιολογούσαμε, προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο θάνατος του δεν οφείλεται σε ατύχημα, αλλά σε ανθρωποκτονία από πρόθεση».

Σήφης Βαλυράκης: Η ανακοίνωση από τους συνηγόρους της οικογένειας

«Όπως είχαμε ενημερώσει με το από 6.10.2021 δελτίο τύπου   μας, στις 30.09.2021 ασκήσαμε ενώπιον της Εισαγγελέως Εφετών Ευβοίας προσφυγή κατά της υπ’ αριθμ. 424/2021 απορριπτικής διάταξης του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας κ. Δημήτριου Προκοπίου, που διέτασσε να τεθεί στο αρχείο ως "ατύχημα" η δικογραφία σχετικά με την διερεύνηση των αιτιών θανάτου του Σήφη Βαλυράκη στις 24.1.2021 στην Ερέτρια. Κύριος λόγος της προσφυγής μας ήταν το ότι από σωρεία ευρημάτων και στοιχείων της δικογραφίας, τα οποία τεκμηριωμένα εκθέταμε και αξιολογούσαμε, προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο θάνατος του δεν οφείλεται σε ατύχημα, αλλά σε ανθρωποκτονία από πρόθεση.

» Εκδόθηκε χθες επί της προσφυγής μας η υπ. αριθμ.. 51/15.11.2021 διάταξη της Εισαγγελέως Εφετών Ευβοίας κ. Βασιλικής Δεληστάθη, η οποία δέχθηκε τυπικά και ουσιαστικά την προσφυγή μας και παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης για την πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε βάρος των προσώπων που βαρύνουν οι σχετικές ενδείξεις και ήδη η δικογραφία διαβιβάστηκε ξανά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας, η οποία και την παρέπεμψε στον τακτικό Ανακριτή του Πρωτοδικείου Χαλκίδας παραγγέλλοντας τη διενέργεια τακτικής ανάκρισης.

» Πρόκειται για μία σπουδαία εξέλιξη, η οποία ανατρέπει κάθε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων ότι επρόκειτο για ένα θαλάσσιο ατύχημα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων και δικαιώνει την οικογένεια του θανόντος για την από μέρους της συστηματική επιδίωξη κάθε θεσμικής και δικονομικής δυνατότητας ώστε να μην κατισχύσουν οι εσφαλμένες επιλογές κάποιων φορέων της προδικασίας που έθεσαν σε κίνδυνο συγκάλυψης μία ανθρωποκτονία από πρόθεση.

» Είναι αυτονόητο ότι η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη ούτε κατασκευάζει ενόχους, ούτε έχει οποιοδήποτε συμφέρον από τον χαρακτηρισμό του θανάτου του ως ανθρωποκτονίας.

» Αδιαπραγμάτευτη θέση της αποτελεί η συνέχιση της δικαστικής – ανακριτικής έρευνας της υπόθεσης και ακαθησύχαστη είναι η αγωνία της για την αναζήτηση της αλήθειας, στην οποία με όλες της τις δυνάμεις προσπαθεί να συμβάλει, χωρίς να ενοχοποιεί οποιονδήποτε. Τιμά και σέβεται, όπως οφείλει και του αναλογεί, την ιστορία του Σήφη Βαλυράκη, μίας εμβληματικής φυσιογνωμίας της αντίστασης ενάντια στην δικτατορία, κατά της οποίας τις μέρες αυτές συμπληρώνονται 48 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, και υπηρετεί τους θεσμούς στην αποκατάσταση των οποίων ο θανών με τους αγώνες του συνέβαλε.

» Αποτελεί επιτακτική και κατεπείγουσα ανάγκη σήμερα να συνεχισθεί χωρίς καμμία καθυστέρηση το ανακριτικό έργο προκειμένου να διασφαλισθεί η αποτροπή της απώλειας αποδεικτικών στοιχείων και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο οι απαιτούμενες έρευνες.

» Αθήνα, 16/11/2021

» Οι συνήγοροι παράστασης υποστήριξης κατηγορίας
της οικογένειας Βαλυράκη, Μανώλης Φωτάκης  Κώστας Παπαδάκης».

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2021 και με τις έρευνες να βρίσκονται σε εξέλιξη, η Μίνα Παπαθεοδώρου, σύζυγος Βαλυράκη, είχε αναφέρει ότι «ο σύζυγός μου δολοφονήθηκε».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ