Ελλαδα

ΣτΕ: Αποζημιώνονται επιχειρήσεις που καταστράφηκαν σε επεισόδια

Μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επεισόδια στα Εξάρχεια σε διαδήλωση για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου - Το ΣτΕ δικαιώνει επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές
Επεισόδια στα Εξάρχεια σε διαδήλωση για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου - Το ΣτΕ δικαιώνει επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) δικαίωσε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές στα επεισόδια μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι το κράτος θα καταβάλει αποζημιώσεις σε επιχειρήσεις που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων σε διαδηλώσεις. Η απόφαση - σταθμός ελήφθη για τις ζημιές που υπέστησαν επιχειρήσεις μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, τον Δεκέμβριο του 2008, από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Ειδικότερα, το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ δικαίωσε με 9 αποφάσεις τις επιχειρήσεις που υπέστησαν καταστροφές στα εκτεταμμένα επεισόδια.

Πρόκειται για εταιρείες οι οποίες είχαν τις κτιριακές εγκαταστάσεις τους γύρω από το Πολυτεχνείο και στην περιοχή των Εξαρχείων και υπέστησαν ολοσχερή ή μερική καταστροφή, στις οποίες επιδικάστηκαν συνολικά αποζημιώσεις της τάξεως του 1.868.000 ευρώ τις οποίες το Δημόσιο οφείλει να καταβάλει, εντόκως.

«Η προστασία της περιουσίας των πολιτών από βιαία επεισόδια που εκδηλώνονται στο πλαίσιο οποιασδήποτε μορφής μαζικής κινητοποίησης πολιτών αποτελεί υποχρέωση των αστυνομικών οργάνων, η εκπλήρωση της οποίας δεν εναπόκειται στην διακριτική τους ευχέρεια. Επομένως, αν τα αστυνομικά όργανα παραλείψουν παντελώς να επέμβουν για να προστατεύσουν την περιουσία του πολίτη η οποία απειλείται, υπό τις ανωτέρω περιστάσεις, η παράλειψη αυτή είναι παράνομη και συνεπώς συντρέχει η απαιτούμενη για την θεμελίωση αστική ευθύνη του Δημοσίου» αναφέρουν οι δικαστές για το σκεπτικό της απόφασης.

Και συνεχίζουν: «Δεν συνιστούν περίπτωση ανωτέρα βίας, βίαια επεισόδια ιδιαίτερης μεγάλης έντασης και έκτασης που κλιμακώνονται και εξαπλώνονται σταδιακά και λαμβάνουν χώρα σε πολλά σημεία ταυτοχρόνως με συνέπεια τη διάσπαση των αστυνομικών δυνάμεων και κατ΄ επέκταση τη μείωση της αποτελεσματικότητας τους, αν αυτά τα επεισόδια μπορούσαν να προβλεφθούν κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας και να τεθούν υπό έλεγχο εγκαίρως, πριν δηλαδή εξαπλωθούν και καταστούν ανεξέλεγκτα με την λήψη άμεσων, αναγκαίων και πρόσφορων μέτρων».

Απόφαση ΣτΕ: Καταστροφές σε επιχειρήσεις μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου - Οι ευθύνες της ΕΛΑΣ

Σύμφωνα με τους δικαστές, «τα βίαια επεισόδια αποτελούν συνήθη ή τουλάχιστον δεν αποτελούν ασυνήθη κατάσταση, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν πληροφορίες ή σοβαρές ενδείξεις για μαζική κινητοποίηση εξαγριωμένων ή αγανακτισμένων πολιτών ή κοινωνικών ομάδων».

Όπως επισημαίνουν η είδηση για τον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια από πυροβολισμό αστυνομικού, «είναι λίαν πιθανό έως αναμενόμενο να προκαλέσει έντονη κοινωνική αντίδραση, να οδηγήσει σε άμεση μαζική κινητοποίηση πολιτών στα αστικά κέντρα και συνακόλουθα να πυροδοτήσει ανά πάσα στιγμή κοινωνική έκρηξη».

«Πολλώ μάλλον δεν συνιστούν περίπτωση ανωτέρας βίας, βίαια επεισόδια και βανδαλισμοί που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο προγραμματισμένης πορείας διαμαρτυρίας όταν το ίδιο γεγονός που πυροδότησε την διαμαρτυρία έχουν ήδη λάβει χώρα βίαια περιστατικά μεγάλης έντασης και έκτασης, καθώς και εκτεταμένες φθορές και καταστροφές είτε στην ίδια περιοχή είτε σε άλλη, εφόσον ανά πάσα στιγμή μια τέτοια εξέλιξη είναι αναμενόμενη με μεγάλη πιθανότητα και άρα είναι δυνατόν να προβλεφθεί και να αποτραπεί με άμεση ενέργεια και λήψη όλων των ενδεδειγμένων μέτρων, λαμβανομένης υπόψη της εξουσίας των αστυνομικών οργάνων να επιβάλλουν περιορισμούς στην διεξαγωγή συγκεντρώσεων ή συναθροίσεων ή να διυλίσουν συγκεντρώσεις και συναθροίσεις οι οποίες εκ του ότι εκτρέπονται σε πράξεις βίας κατά προσώπων είναι παράνομες» τονίζουν επίσης οι δικαστές του ΣτΕ σε άλλο σημείο της απόφασης, με την οποία αποζημιώνονται οι επιχειρήσεις που καταστράφηκαν σε επεισόδια μετά από διαδηλώσεις για τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, τον Δεκέμβριο του 2008.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ