Ελλαδα

Κορωνοϊός: Πάνω από 47.000 τα ενεργά κρούσματα (βίντεο)

Σε έξαρση η πανδημία στην Ελλάδα - Οι νέες ανακοινώσεις

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο κορωνοϊός στην Ελλάδα εξαπλώνεται, με περιοχές να εμφανίζουν βαρύ επιδημιολογικό φορτίο και τα κρούσματα να είναι πολλαπλά. Η live ενημέρωση.

Ολοκληρώθηκε η live ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας. Νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 6.801 κρούσματα κορωνοϊού σήμερα Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021. Το τελευταίο 24ωρο οι θάνατοι είναι 67. Οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ ξεπέρασαν τους 500. Έχουν φθάσει πλέον τους 503.

Τον λόγο πήρε αρχικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία ξεκαθάρισε ότι το ΕΣΥ δέχεται μεγάλη πίεση. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της αναφέρθηκε και στις «κόκκινες» περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να φορούν μάσκα, να τηρούν τις αποστάσεις, να μη βλέπουν πολύ κόσμο και να κάνουν συχνό testing με το πρώτο σύμπτωμα. Επιπλέον, κάλεσε όσους πολίτες είναι ανεμβολίαστοι, να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

«Δεν χαλαρώνουμε, έχουμε αυτήν τη στιγμή τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού που είχαμε ποτέ. Τώρα που έχει κρύο και μαζευόμαστε σε κλειστούς χώρους, ας τηρούμε τα μέτρα, ας μη βλέπουμε πολύ κόσμο, αν γίνεται, και αν έχουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα, κάνουμε τεστ. Κάνουμε, γενικά, συχνά τεστ» ανέφερε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι ο ρυθμός εμβολιασμού έχει αυξηθεί, ωστόσο επεσήμανε πως «το εμβόλιο κάνει κάποιες ημέρες για να δράσει».

Όπως είπε, είναι η πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο που οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό ξεπέρασαν τους 500.

Έξαρση της πανδημίας στην Ελλάδα - Τα ανησυχητικά στοιχεία που παρουσίασε η Βάνα Παπαευαγγέλου

Με μελανά χρώματα περιέγραψε τις εξελίξεις με την πανδημία κορωνοϊού στην Ελλάδα η Βάνα Παπαευαγγέλου. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, μιλώντας στη live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε ότι τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει τις 47.000, εκ των οποίων πάνω από 7.500 στη Θεσσαλονίκη και περισσότερα από 3.000 στη Λάρισα. Και πρόσθεσε ότι 1 στα 4 ενεργά κρούσματα εντοπίζεται στην Αθήνα.

«Υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού σε όλη την επικράτεια. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων παραμένει στα 36 έτη» σημείωσε, γνωστοποιώντας ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ σε όλη την επικράτεια βρίσκεται στο 88%. Στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό αυτό φθάνει το 97%. Παράλληλα, σημείωσε ότι παρατηρείται μικρή αύξηση στις μολύνσεις σε άτομα άνω των 65 ετών.

«Βρισκόμαστε μέσα στο 4ο κύμα με μια σημαντική έξαρση της πανδημίας και πολύ μεγάλη έξαρση σε όλη την επικράτεια» ξεκαθάρισε, υπογραμμίζοντας: «Η πίεση το ΕΣΥ είναι πολύ σημαντική. Έχουμε αύξηση που αναμένεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες το Σύστημα Υγείας» πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στον χάρτη επιδημιολογικής επιβάρυνσης σημείωσε ότι 24 από τις 75 περιφερειακές ενότητες βρίσκονται πια στο επίπεδο 5 -το ανώτερο επίπεδο συναγερμού που έχουν θέσει οι υγειονομικές αρχές. «Η μεγάλη διασπορά είναι εμφανής και καταλαβαίνουμε πως ότι και να κάνουμε η πίεση θα συνεχίσει για τουλάχιστον δύο εβδομάδες» ξεκαθάρισε.

Και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό όλοι να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας. Εφόσον όλοι και ιδιαίτερα οι ανεμβολίαστοι τροποποιήσουμε τη συμπεριφορά μας αναμένουμε μείωση της διάδοσης».

Κομβικός ο εμβολιασμός για κορωνοϊό σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών

Όπως και η κα Γκάγκα, έτσι και η κα Παπαευαγγέλου επανέλαβε πόσο σημαντικό είναι να εμβολιαστεί ο κόσμος. «Η θνητότητα στους εμβολιασμένους είναι στο 0,4%» ανέφερε μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας ότι το εμβόλιο για κορωνοϊό προστατεύει από σοβαρή νόσηση. 

Όπως είπε, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η απόλυτη συσχέτιση εμβολιαστικής κάλυψης κατά της Covid-19, όχι μόνο με τον ρυθμό της αύξησης στα νέα κρούσματα κορωνοϊού και με τη συσχετιζόμενη αύξηση νοσηρότητας και θνητότητας. Και διευκρίνισε ότι στο Ρέθυμνο και στη βόρεια Αττική, όπου η γενικότερη εμβολιαστική κάλυψη δεν είναι τόσο υψηλή, η θνητότητα δεν αυξάνεται, καθώς η εμβολιαστική κάλυψη των ανθρώπων άνω των 60 ετών είναι πολύ καλή.

Προς αυτήν την κατεύθυνση έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πόσο σημαντικό είναι για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω να εμβολιαστούν.

Μαγιορκίνης για κορωνοϊό στην Ελλάδα: Σημαντική επιδείνωση σε θανάτους και ΜΕΘ

Από τη μεριά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε ότι υπάρχει σημαντική επιδείνωση τόσο σε νέα κρούσματα όσο και σε νέους θανάτους.

Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, τα νέα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 47% και οι νέοι θάνατοι κατά 13%. Ιδιαίτερη αυξημένη και η πίεση στο Σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, οι εισαγωγές στις ΜΕΘ έχουν αυξηθεί κατά 5%. Τις περισσότερες ημέρες οι εισαγωγές σε νοσοκομεία τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας ήταν πάνω από 400.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις