Ελλαδα

Κορωνοϊός - Γκάγκα: Δεν υπάρχουν διασωληνωμένοι σε ράντζα

«Χθες χάσαμε έναν 39χρονο και προχθές έναν 27χρονο»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ενημέρωση για τον κορωνοϊό: Τι δήλωσαν Μίνα Γκάγκα, Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Δεν υπάρχουν διασωληνωμένοι σε ράντζα», ξεκαθάρισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα από το Υπουργείο Υγείας. 

H ενημέρωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, 4 Νοεμβρίου από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Τον λόγο αρχικά πήρε η Μίνα Γκάγκα: «Έχουμε και σήμερα ένα αρνητικό ρεκόρ με 6.806 νέα κρούσματα, με τη διασπορά του ιού να είναι πάρα πολύ μεγάλη, τονίζοντας πως «έχουμε και θανάτους εγκύων. Κάνω έκκληση για εμβολιασμό. Είναι για την ασφάλεια τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού».

Μάλιστα, θέλησε να τονίσει πως δεν υπάρχουν διασωληνωμένοι σε ράντζα αλλά «υπάρχουν άνθρωποι διασωληνωμένοι και σε μονάδες χειρουργείων», ενώ στη συνέχεια έδωσε μερικά στοιχεία για τις κλίνες ΜΕΘ, εξηγώντας πως τον Σεπτέμβριο του 2019, η 1η ΥΠΕ, «είχαμε 156 κλίνες ΜΕΘ και σήμερα έχουμε 374 εκ των οποίων οι 189 είναι COVID. Εχουμε πολύ περισσότερες κλίνες από αυτές με τις οποίες ξεκινήσαμε».

Τέλος, η Μίνα Γκάγκα κατέληξε στο ότι η μάχη κατά του κορωνοϊού είναι συλλογική προσπάθεια, σημειώνοντας πως «στο χέρι μας είναι να προστατευτούμε, να κάνουμε τεστ, να κρατάμε τα μέτρα, να εμβολιαστούμε, να μειωθεί αυτό το κύμα. Οσο περισσότερα τα κρούσματα, τόσο πιο δύσκολη η νοσηλεία. Κανένα Σύστημα σε καμία χώρα δεν είναι ανεξάντλητο».

Κορωνοϊός - Παπαευαγγέλου: Αύξηση της μετάδοσης και στους εργασιακούς χώρους

Από την πλευρά της, η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε: «Ο αριθμός κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 60% τις δυο τελευταίες εβδομάδες. Το ποσοστό θετικότητας έχει αυξηθεί σταδιακά και σταθερά, από το 1,1 στο 1,96. Υπάρχει αυξητική στάση και στηξ Νότια Ελλάδα, τα ενεργά κρούσματα έχουν ξεπεράσει τους 35.000 ασθενείς. Οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 35% τις δυο τελευταίες εβδομάδες.

»Από την ιχνηλάτηση που γίνεται, υπερτερούν οι οικογενειακές και κοινωνικές επαφές, ωστόσο παρατηρείτα αύξηση και στους εργασιακούς χώρους. Δεν έχουμε δει αυξήσεις στα σχολεία και στους μαθητές.

»Το ποσοστό κρουσμάτων στα παιδιά, είναι στο 25%. Δεν έχουμε παρατηρήσει αυξήσεις κρουσμάτων στις ηλικίες 18-24 ετών, καθώς έχουν λειτουργήσει τα μέτρα προστασίας και το self testing. Σήμερα, μόνο 8 σχολικά τμήματα σε όλη τη χώρα παραμένουν κλειστά, η ενδοσχολικη΄διασπορά δεν είναι μεγάλη.

»Η Επιτροπή συμφωνεί με το αυξημένο testing σε ανεμβολίαστους. Τις τελευταίες δέκα μέρες έχουμε μικρή, αλλά σταθερή αύξηση νέων ραντεβού για εμβολιασμούς. Είναι σημαντικό να βοηθήσουμε ακόμα και σήμερα τους αναποφάσιστους. Η μείωση στα αντισώματα, με το πέρασμα του χρόνου, δεν πρέπει να θέσει σε αμφισβήτηση την αξία του εμβολιασμού. Η θνητότητα είναι σημαντικά μειωμένη σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί. Αναφορικά με τις έγκυες, πρέπει να τονιστεί ξανά πως ο εμβολιασμός τους είναι ασφαλής και απαραίτητος». 

Μαγιορκίνης: Η επιδημία στην Ευρώπη επιδεινώνεται για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης πρόσθεσε: «Παγκόσμια έχουμε πάνω από 248 εκατ. μολύνσεις και πάνω από 5 εκατ. θανάτους. Η επιδημία στην Ευρώπη επιδεινώνεται για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα, με 22.600 θανάτους την τελευταία εβδοκάδα. Είχαμε επιδείνωση σε 31 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα είχαμε αύξηση 35% στα κρούσματα, 19% στους θανάτους και 15% στις εισαγωγές σε ΜΕΘ. Ο εμβολιασμός μειώνει τις πιθανότητες εισαγωγής και θανάτου».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις