Ελλαδα

Επεισόδια Ρομά στα Μέγαρα: Τραυματίες αστυνομικοί από καραμπίνα

Συνολικά τέσσερις τραυματίες αστυνομικοί από τα χθεσινοβραδινά επεισόδια

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μέγαρα: Αστυνομικοί τραυματίες από σκάγια Ρομά που πυροβολήσαν
Μέγαρα: Αστυνομικοί τραυματίες από σκάγια Ρομά που πυροβολήσαν

Επεισόδια Ρομά στα Μέγαρα: Δύο τραυματίες αστυνομικοί από σκάγια καραμπίνας - Τέσσερις τραυματίες αστυνομικοί συνολικά.

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν από καραμπίνα κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στα Μέγαρα, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας Ρομά για τον θάνατο 20χρονου από αστυνομικά πυρά στο Πέραμα. Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ τραυματίστηκαν στην περιοχή της Παχής στα Μέγαρα από πυρά καραμπίνας.

Οι τραυματισμοί τους είναι στα πόδια.

Οι συγκεντρωμένοι επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, έκαψαν λάστιχα και διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική Αθηνών-Κορίνθου, και στα δύο ρεύματα, στο ύψος των Μεγάρων.

Δύο μέλη της διμοιρίας, που βρίσκονταν στο σημείο, δέχθηκαν σκάγια από καραμπίνα στα πόδια και διακομίσθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Δύο ακόμη αστυνομικοί τραυματίστηκαν από πέτρες, ο ένας εκ των οποίων χρειάστηκε να μεταφερθεί και αυτός στο νοσοκομείο.

Θάνατος 20χρονου στο Πέραμα: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας 

Ανάλογες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, με αποκλεισμό δρόμων έγιναν και στο 95ο χιλιόμετρο στο ύψος του Ζευγολατιού αλλά και στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Καλαμάτας, στον κόμβο των Αρφαρών, στην Μεσσηνία.

Από προχθές οι αστυνομικοί βρίσκονται σε διαρκή συναγερμό καθώς φοβούνται ότι θα υπάρξουν αντίποινα για το θάνατο του 20χρονου.

Τα επεισόδια στην περιοχή των Μεγάρων είναι συνεχή με Ρομά να επιτίθενται σε διμοιρίες των ΜΑΤ που είναι στην περιοχή.

Πέραμα: Ένταση σε διαδήλωση στην Αθήνα για τον θάνατο 20χρονου

Σημειώνεται ότι εκρυθμη ήταν η κατάσταση και στο κέντρο της Αθήνας σε διαδήλωση για τον θάνατο του 20χρονου Ρομά στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα.

Η πορεία είχε ξεκινήσει από τα Προπύλαια και τα επεισόδια σημειώθηκαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας, 25 Οκτωβρίου 2021.

Ένταση σε διαδήλωση στην Αθήνα για την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα και τον θάνατο του 20χρονου Ρομά
Ένταση σε διαδήλωση στην Αθήνα για την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα και τον θάνατο του 20χρονου Ρομά © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πέραμα: Τα ερωτήματα για την καταδίωξη και τον θάνατο του Ρομά

Ηκαταδίωξη στο Πέραμα με θύμα έναν 20χρονο Ρομά έχει γεννήσει ερωτήματα τόσο για το πλήθος των πυροβολισμών που έπεσαν στο σημείο όσο και για την έλλειψη επικοινωνίας με το Κέντρο Επιχειρήσεων.

Γιατί πυροβόλησαν οι αστυνομικοί;

Ένας από τους 7 αστυνομικούς που συμμετείχε στην καταδίωξη στο Πέραμα, καταλήγοντας στον θανάσιμο τραυματισμό του 20χρονου, εξηγεί τι συνέβη.

Ειδικότερα, ο αστυνομικός τόνισε πως «μας επιτέθηκε ο 20χρονος με το αυτοκίνητο. Γκρέμισε διαδοχικά όλες τις μοτοσικλέτες μας. Ενεργήσαμε πυροβολισμούς όταν είχε παρασύρει μια μοτοσικλέτα με τον συνάδελφό μας πάνω σε αυτή. Επιδιώκαμε την ακινητοποίηση του αυτοκινήτου των δραστών. Μετά το περιστατικό, όταν διαπιστώσαμε ότι όλοι οι συνάδελφοι ήταν καλά, ειδοποιήσαμε το κέντρο και στη συνέχεια δώσαμε τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες με τουρνικέ και αιμοστατικούς επιδέσμους. Όλα έγιναν για την αποτροπή άμεσου κινδύνου της ζωής μου και των συναδέλφων μου».

Γιατί καταδίωξαν οι αστυνομικοί τον 20χρονο Ρομά; - Οι διάλογοι με το κέντρο επιχειρήσεων

Όπως έχει αναφερθεί σε δημοσιεύματα, ο εκφωνητής της Άμεσης Δράσης είχε δώσει εντολή διακοπής της καταδίωξης λόγω της επικινδυνότητας της περιοχής (μεγάλη ταχύτητα σε πολυσύχναστους δρόμους), ενώ στην περιοχή υπήρχαν δύο αστυνομικές ομάδες. 

Πλέον εξετάζεται από τους αξιωματικούς της Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής το σενάριο «είτε να μην άκουσαν οι αστυνομικοί, είτε να κινήθηκαν με δική τους πρωτοβουλία».

Όλα ξεκίνησαν όταν οι τρεις Ρομά έκλεψαν το λευκό όχημα από την περιοχή του Ρέντη και μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ εντόπισαν το αυτοκίνητο στη λεωφόρο Θηβών. Αμέσως ενημέρωσαν το κέντρο, το οποίο τους έδωσε εντολή να μην ακολουθήσουν το όχημα μόλις εκείνο ανέπτυξε ταχύτητα, σύμφωνα με ρεπορτάζ.

  • Δίας Ρέντη: «Κέντρο, ομάδα ΔΙΑΣ Ρέντη. Αποπειραθήκαμε να προχωρήσουμε σε αστυνομικό έλεγχο σε ύποπτο λευκό όχημα μάρκας Hyundai στο οποίο επιβαίνουν τρία άτομα. Ο οδηγός δεν συμμορφώθηκε στο σήμα να σταματήσει και ο οδηγός επιταχύνει».
  • Κέντρο: «Δώστε το στίγμα σας».
  • Δίας Ρέντη: «Κέντρο, είμαστε στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη. Ο οδηγός αναπτύσσει ταχύτητα και οδηγεί επικίνδυνα».

Λίγα λεπτά μετά, μια άλλη ομάδα ΔΙΑΣ εντόπισε το λευκό αυτοκίνητο στη λεωφόρο Αθηνών στο Χαϊδάρι. Ακολούθησε νέα επικοινωνία με το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ.

  • Δίας Αιγάλεω: «Κέντρο, ομάδα ΔΙΑΣ Αιγάλεω. Είμαστε στη λεωφόρο Αθηνών, εντοπίσαμε το ύποπτο λευκό το οποίο ακολουθούσε η ομάδα ΔΙΑΣ Ρέντη. Το όχημα κάνει επικίνδυνους ελιγμούς. Τρία άτομα εντός».
  • Δίας Αιγάλεω: «Επείγον, κέντρο. Επείγον, κέντρο. Ακολουθούμε το λευκό όχημα. Λαμβάνει το κέντρο;».

Γιατί δόθηκε εντολή να σταματήσει η καταδίωξη στο Πέραμα;

Λίγες ημέρες πριν το περιστατικό στο Πέραμα, σε αντίστοιχη περίσταση, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ έλαβαν εντολή από το Κέντρο Επιχειρήσεων να μην προβούν σε καταδίωξη.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή του Αιγάλεω είχε σημειωθεί μια ακόμα καταδίωξη από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, όταν ο καταδιωκόμενος, που σε εκείνη την περίπτωση ήταν ένα δίκυκλο όχημα, έχασε τον έλεγχο, έπεσε και έχασε τη ζωή του.

Την επομένη, στις 21 Σεπτεμβρίου, μήνυμα που εστάλη στους αστυνομικούς ανέφερε: «Με αφορμή θανατηφόρο ατύχημα μοτοσικλετιστή που έλαβε χώρα χθες στην Αθήνα μετά από καταδίωξή του από αστυνομικούς, δεν θα ενεργούνται καταδιώξεις αν δεν έχει ενημερωθεί πρώτα το κέντρο Άμεσης Δράσης».

«Τώρα μένει να απαντηθεί η σιωπή του κέντρου στις κλήσεις των ομάδων ΔΙΑΣ. Φαίνεται ότι η μία ομάδα ΔΙΑΣ σταμάτησε την καταδίωξη, αλλά μια άλλη ομάδα είναι αυτή που συνέχισε να ακολουθεί το κλεμμένο όχημα. Το κέντρο φαίνεται να άκουγε κανονικά εκείνη την ώρα, αν και θα φανεί αν υπήρχε κάποια παρεμβολή», σύμφωνα με κύκλους της Αστυνομίας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ