Ελλαδα

Πέραμα: Οι διάλογοι της ΔΙΑΣ με το κέντρο της ΕΛ.ΑΣ.

Πειθαρχικό έλεγχο ζήτησε ο Θεοδωρικάκος

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καταδίωξη στο Πέραμα με έναν νεκρό - Οι διάλογοι
Καταδίωξη στο Πέραμα με έναν νεκρό - Το αίμα στην άσφαλτο και οι τρύπες από τις σφαίρες των αστυνομικών σε αυτοκίνητα © EUROKINISSI/ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ

Πέραμα: Οι διάλογοι της ομάδας ΔΙΑΣ με το κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. μετά την καταδίωξη - Επεισόδια Ρομά στον Ασπρόπυργο.

Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για το εάν υπάρχει ασυνενοησία μεταξύ των αστυνομικών της ΔΙΑΣ που συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη, τα ξημερώματα του Σαββάτου, στο Πέραμα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 20χρονου. 

Σύμφωνα με το Mega, από το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ υπήρχε η εντολή να σταματήσει η καταδίωξη από τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ Πειραιά, ενώ εξετάζεται σοβαρά το αν υπήρξε κάποιο τεχνικό πρόβλημα και δεν μεταβιβάστηκε η εντολή ή αν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ επέλεξαν να μην ακολουθήσουν τις εντολές του κέντρου και με δικιά τους πρωτοβουλία συνέχισαν την καταδίωξη. 

Αυτό το σενάριο είναι και το επικρατέστερο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. 

Πέραμα: Οι διάλογοι ανάμεσα στους αστυνομικούς και το κέντρο επιχειρήσεων

Λίγο μετά τον θανατηφόρο τραυματισμό του 20χρονου Ρομά οι αστυνομικοί επιχειρούν να εξηγήσουν στο Κέντρο τι ακριβώς είχε συμβεί μετά.

  • Αστυνομικός ΔΙΑΣ: Μέχρι να κατέβουμε από τις μηχανές, έκανε όπισθεν και παρέσυρε πέντε δίκυκλα.
  • Κέντρο: Συνάδελφοι τραυματίες υπάρχουν;
  • Αστυνομικός ΔΙΑΣ: Κέντρο, έχει παρασύρει πέντε δίκυκλα δεν υπάρχει τραυματίας συνάδελφος. Αναγκαστήκαμε να ενεργήσουμε Ε23 (πυροβολισμοί) γιατί κινήθηκε με θανατηφόρο πρόθεση εναντίον συναδέλφων. 

Υπενθυμίζεται πως η αιματηρή καταδίωξη ξεκίνησε από το Αιγάλεω και ολοκληρώθηκε στο Πέραμα με απολογισμό έναν νεκρό 20χρονο Ρομά, έναν 16χρονο Ρομά τραυματία καθώς και, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, εφτά τραυματίες αστυνομικούς. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συμπλοκής έπεσαν 35 πυροβολισμοί.

Καταδίωξη στο Πέραμα: Video από το μέρος της συμπλοκής | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Καταδίωξη στο Πέραμα: Πειθαρχικό έλεγχο ζήτησε ο Θεοδωρικάκος

Παράλληλα, τη διενέργεια κατεπείγοντος ελέγχου και ταυτόχρονα την πλήρη επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛ.ΑΣ με αφορμή την αιματηρή καταδίωξη, τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Πέραμα ζήτησε από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ Μιχάλη Καραμαλάκη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος. 

Ο κ. Θεοδωρικάκος ζητεί από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ η επιχειρησιακή αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες πέντε μέρες. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη:

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ζήτησε από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και ταυτοχρόνως πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛ.ΑΣ στο γνωστό αιματηρό γεγονός το βράδυ της Παρασκευής στο Πέραμα. Η επιχειρησιακή αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες.

Στο μεταξύ ενώπιον του Εισαγγελέα βρέθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στην αιματηρή καταδίωξη. Και οι επτά καταδιώκοντες αστυνομικοί φαίνεται ότι έχουν πυροβολήσει, ενώ βρεθήκαν πάνω από 30 κάλυκες στο σημείο. Η έρευνα διεξάγεται από το τμήμα δίωξης εγκλημάτων κατά ζωής, παρουσία εισαγγελέα. Οι αστυνομικοί συνελήφθησαν στα πλαίσια του αυτοφώρου με την κατηγορία που τους βαραίνει να είναι αυτή της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο. Οι αστυνομικοί υπηρετούν στην ομάδα ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής.

Καταδίωξη στο Πέραμα: Συνελήφθησαν 7 αστυνομικοί για ανθρωποκτονία | Ειδήσεις | 23/10/2021

Πέραμα: Επεισόδια Ρομά στον Ασπρόπυργο για τον 20χρονο νεκρό

Επεισόδια σημειώθηκαν νωρίς το βράδυ του Σαββάτου στον Ασπρόπυργο από ομάδα Ρομά που συγκεντρώθηκε εκεί με αφορμή την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα. Περίπου 30 άτομα, έκαψαν λάστιχα στο δρόμο και προκάλεσαν επεισόδια στο ύψος των διυλιστηρίων Ασπροπύργου. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Αστυνομίας και λίγο αργότερα η ένταση σταμάτησε. Στις 21.00 είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση στην πλατεία των Εξαρχείων.

Ένας νεκρός και οκτώ τραυματίες από τη νυχτερινή καταδίωξη στο Πέραμα - Έπεσαν 35 πυροβολισμοί

Πέραμα - Η ανακοίνωση της αστυνομίας

Ανακοίνωση σχετικά με όσα συνέβησαν στην καταδίωξη με πυροβολισμούς στο Πέραμα, εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Βραδινές ώρες της Παρασκευής 22 Οκτωβρίου 2021 στην περιοχή Αγ. Ι. Ρέντη, εντοπίστηκε από Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. όχημα, στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα και έφερε σπασμένο φινιστρίνι (εικόνα που παραπέμπει σε διάρρηξη), λόγος για τον οποίο κρίθηκε ύποπτο και αποφασίστηκε η διενέργεια αστυνομικού ελέγχου. Στο σημείο, με εντολή του Κέντρου Άμεσης Δράσης, προσέτρεξαν και άλλες ενισχυτικές δυνάμεις για την πραγματοποίηση του ελέγχου, πλην όμως το όχημα στη θέα των αστυνομικών ανέπτυξε ταχύτητα και διέφυγε.

Στο πλαίσιο αναζητήσεων το αυτοκίνητο εντοπίστηκε εκ νέου στην περιοχή του Αιγάλεω και οι αστυνομικοί το ακολούθησαν μέχρι την περιοχή του Περάματος, όπου ακινητοποιήθηκε από αντίθετα κινούμενο όχημα (λεωφορείο). Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, οι δράστες πραγματοποίησαν κίνηση όπισθεν και εμβόλισαν πέντε δίκυκλα Ομάδων ΔΙ.ΑΣ. τραυματίζοντας συνολικά εφτά αστυνομικούς.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού και τον τραυματισμό ενός εκ των επιβαινόντων, ο οποίος διεκομίσθη σε νοσοκομείο και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Το τρίτο άτομο που επέβαινε στο όχημα διέφυγε και αναζητείται. Στο σημείο κλήθηκε ιατροδικαστής και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Όπως προέκυψε το όχημα είχε κλαπεί λίγο νωρίτερα από την περιοχή του Αγ. Ι. Ρέντη.

Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, παρουσία αρμοδίου εισαγγελέα».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ