Ελλαδα

Θεσσαλονίκη: Ο τάφος της μητέρας τους ήταν άδειος - Η δίκη

Απαλλάχθηκαν οι τρεις κατηγορούμενοι - Η υπόθεση που έφθασε στο δικαστήριο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τάφος - Στη Θεσσαλονίκη το μνήμα της μητέρας ήταν άδειο, καθώς δεν υπήρχαν ούτε οστά ούτε φέρετρο
Τάφος - Στη Θεσσαλονίκη το μνήμα της μητέρας ήταν άδειο, καθώς δεν υπήρχαν ούτε οστά ούτε φέρετρο © Pixabay

Στη Θεσσαλονίκη τα παιδιά άνοιξαν τον τάφο της μητέρας τους και δεν βρήκαν τα οστά. Οι κατηγορούμενοι και η δικαστική απόφαση.

Άνοιξαν τον τάφο της νεκρής μητέρας τους και δεν βρήκαν μέσα τα οστά της. Η περίεργη όσο και μακάβρια υπόθεση εκτυλίχθηκε πριν από τρία χρόνια στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου στη Θεσσαλονίκη.

Όλα ξεκίνησαν όταν πλησίαζε η διαδικασία ανακομιδής των οστών της θανούσας μητέρας τους (από το έτος 2014).

Με έκπληξή τους τα παιδιά διαπίστωσαν όχι μόνο ότι το φέρετρο είχε καταστραφεί ολοσχερώς από αγνώστους και τμήματά του βρέθηκαν σε παρακείμενους κάδους, αλλά και ότι τα οστά είχαν εξαφανιστεί. Παρά τις προσπάθειες εντοπισμού δεν βρέθηκαν ποτέ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, λίγες μέρες πριν γίνει η προγραμματισμένη εκταφή είχαν προηγηθεί πρόδρομες εργασίες (διάνοιξη τάφου, καθαρισμός ταφικού μνημείου και σκάψιμο σε μεγάλο βάθος με αφαίρεση του χώματος που σκέπαζε το φέρετρο) με συνέπεια το φέρετρο να παραμείνει ορατό και εκτεθειμένο, ενώ δεν ελήφθησαν μέτρα για την ορθή διαφύλαξη και διαχείριση του τάφου και των οστών.

Η δίκη για τα οστά της μητέρας που έκαναν «φτερά» από τάφο στη Θεσσαλονίκη

Η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο του Β΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης ύστερα από μήνυση των οικείων της αποβιώσασας, ενώ στο εδώλιο βρέθηκαν η (τότε) προϊσταμένη και δύο υπάλληλοι των Κοιμητηρίων κατηγορούμενοι για την πράξη της περιύβρισης νεκρού διά παραλείψεως από υπόχρεο. Το δικαστήριο χωρίς να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης αποφάσισε την απαλλαγή τους, επειδή με το νέο Ποινικό Κώδικα καταργήθηκε το άρθρο της περιύβρισης νεκρού.

«Όταν ασκήθηκε η δίωξη το άρθρο ήταν σε ισχύ, αλλά όταν το κατηγορητήριο υπεγράφη δεν ήταν» τόνισε μεταξύ άλλων η εισαγγελέας της έδρας που ζήτησε την απαλλαγή τους.

Σχετικό ισχυρισμό είχαν υποβάλει προηγουμένως οι συνήγοροι των κατηγορουμένων τονίζοντας ότι οι περιγραφόμενες πράξεις του κατηγορητηρίου δεν μπορούν να υπαχθούν σε άλλα άρθρα, όπως αυτά που αναφέρονται στην προσβολή της μνήμης του νεκρού με εξύβριση ή σε προσβολή τόπων ιδιαίτερης θρησκευτικής σημασίας.

Στην τοποθέτησή του, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής εξέφρασε τη διαφωνία του προς την εισαγγελική πρόταση, αναφέροντας ότι «χάθηκαν τα κόκαλα μίας μητέρας, είναι σαν να πέθανε ξανά η γυναίκα».

Η υπόθεση με τη νεκρή μητέρα στη Θεσσαλονίκη, τα οστά της οποίας χάθηκαν από τον τάφο, κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ