Ελλαδα

Κακοκαιρία «Αθηνά» - Πλημμύρες: Οι 10 περιοχές που κινδυνεύουν

«Καμπανάκι» από τον καθηγητή διαχείρισης καταστροφών, Ευθύμη Λέκκα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κακοκαιρία Αθηνά: Πλημμύρες και καταστροφές από την έντονη βροχόπτωση στις πυρόπληκτες περιοχές της Β.Εύβοιας
Πλημμύρες και καταστροφές από την έντονη βροχόπτωση στις πυρόπληκτες περιοχές της Β.Εύβοιας © EUROKINNISSI

Κακοκαιρία «Αθηνά»: Οι δέκα περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο από τις πλημμύρες.

Τις περιοχές, οι οποίες κινδυνεύουν περισσότερο από πλημμύρες, ανέφερε ο καθηγητής διαχείρισης καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, την ώρα που η κακοκαιρία «Αθηνά» προκαλεί δεκάδες προβλήματα σε περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, που μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, οι περιοχές που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν πλημμυρικά φαινόμενα είναι:

  • Πέντε περιοχές στην Εύβοια: Η Λίμνη, η Αγία Άννα και η βορειοανατολική περιοχή.
  • Τρεις περιοχές στην Αττική: Oι Αχαρνές, το Θριάσειο Πεδίο και τα Μέγαρα μαζί με τον Σχίνο
  • Δύο στην Πελοπόννησο: O δήμος Πύργου και η Αρχαία Ολυμπία.

«Οι περιοχές που υπέστησαν τις πυρκαγιές έχουν να αντιμετωπίσουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, φαινόμενα διάβρωσης, φαινόμενα κατολισθήσεων και ουσιαστικά αποκλεισμούς μεγάλων περιοχών όπως έγινε σήμερα στην Εύβοια. Χρειάζονται επείγοντα καινοτόμα μέτρα τα οποία ουσιαστικά θα μειώσουν τις επιπτώσεις από ένα φαινόμενο όπως αυτό στην Εύβοια σήμερα», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν καθυστερήσει, ενώ ακόμα και μια μέτρια βροχόπτωση μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα. «Εδώ είχαμε να κάνουμε ουσιαστικά με μια πολύ μικρή βροχόπτωση, της τάξης των 50 χιλιοστών. Δεν είχαμε να κάνουμε με μια βροχόπτωση τεράστια. Φανταστείτε αν εμφανιζόταν μια τεράστια βροχόπτωση πάνω από 100 χιλιοστά, πάνω από 200 χιλιοστά».

«Οι Αχαρνές έχουν ένα υψηλό δυναμικό διάβρωσης, έχουν ένα πυκνό υδρογραφικό δίκτυο, τα εδάφη είναι ευάλωτα σε διάβρωση και όλα αυτά μαζί ουσιαστικά συντείνουν όταν προκύψει μία μικρή βροχόπτωση  να έχουμε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα», επισημαίνει ο Ευθύμιος Λέκκας χτυπώντας «καμπανάκι» για την κακοκαιρία «Αθηνά».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ