Ελλαδα

Νέο Ηράκλειο: 36 μήνες φυλακή με αναστολή στον 30χρονο

«Ήμουν φασίστας. Ήμουν στη Χρυσή Αυγή. Δεν τα ενστερνίζομαι πλέον όλα αυτά»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σε 36 μήνες φυλακή καταδικάστηκε ο 30χρονος για την επίθεση στο Νέο Ηράκλειο
Σε 36 μήνες φυλακή καταδικάστηκε ο 30χρονος για την επίθεση στο Νέο Ηράκλειο © EUROKINNISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Επίθεση ακροδεξιών στο Νέο Ηράκλειο: Σε 36 μήνες φυλακή με αναστολή καταδικάστηκε ο 30χρονος.

Ποινή φυλάκισης 36 μηνών με τριετή αναστολή επέβαλε το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο στον 30χρονο, ο οποίος συνελήφθη στα επεισόδια της περασμένης Κυριακής στο Νέο ΗράκλειοΚατά την απολογία του στη δίκη, ο 30χρονος, που φέρεται να είχε προσαχθεί τον περασμένο Ιούλιο για τα επεισόδια στη συγκέντρωση αντιεμβολιαστών στην Αθήνα και να ανήκει στην φασιστική/νεοναζιστική ομάδα Propatria, ζήτησε συγνώμη και υποστήριξε ότι δεν ήταν στις προθέσεις να γίνει οτιδήποτε.

«Δεν ήταν πρόθεση μου να γίνει οτιδήποτε και ζήτω συγγνώμη», είπε στο δικαστήριο ο 30χρονος μετά την έκδοση της απόφασης, ενώ ένας από τα θύματα του απάντησε: «Με τσάκισες στο ξύλο όμως».

Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών σε βάρος δύο ατόμων, διατάραξη κοινής ειρήνης και παράνομη οπλοκατοχή χωρίς ελαφρυντικά, όμως τον αθώωσε λόγω αμφιβολιών για φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Νωρίτερα η εισαγγελέας είχε προτείνει να κηρυχθεί ένοχος για όλες τις κατηγορίες.

Το παρελθόν στη Χρυσή Αυγή

Ο 30χρονος παραδέχθηκε ότι είχε υπάρξει μέλος της Χρυσής Αυγής κατά το παρελθόν, πως έχει αποχωρήσει οριστικά, αλλά ισχυρίστηκε πως είναι στοχοποιημένος:

«Ήμουν φασίστας. Ήμουν στη Χρυσή Αυγή. Δεν τα ενστερνίζομαι πλέον όλα αυτά».

Τι υποστήριξε στην απολογία του

Υποστήριξε ότι βρέθηκε στο Νέο Ηράκλειο το απόγευμα της Κυριακής για μια δική του δουλειά και πως τυχαία περνούσε από την πλατεία, όπου υπήρχε η αντιφασιστική εκδήλωση. Είδε ότι υπήρχε συμπλοκή και άκουσε να φωνάζουν «να τος ο φασίστας, τσακίστε τον».

«Δεν έδωσα καμία εντολή, δεν ήμουν φαλαγγάρχης. Στη Χρυσή Αυγή ήμουν απλό μέλος, υποστηρικτής. Δεν ξέρω κανέναν από αυτούς, δεν τους έχω ξανασυναντήσει. Με πλησίασε ένας με ένα σίδερο και επιχείρησε να με χτυπήσει. Εκεί αμύνθηκα», είπε.

  • Πρόεδρος: «Έχετε χτυπήσει;»
  • Κ. «Όχι»
  • Π. «Πως γίνεται οι επιτιθέμενοι να βρέθηκαν χτυπημένοι κι εσείς να μην έχετε πάθει τίποτα;»
  • Κ. «Δεν ξέρω πώς έγινε. Ίσως δόθηκε η αφορμή να μου επιτεθούν επειδή με αναγνώρισαν. Αμύνθηκα. Ήταν καθαρά άμυνα.»
  • Π. «Κάποια στιγμή είπατε τέλος»
  • Κ. «Δεν είπα τέλος»
  • Π. «Χαιρετίσατε ναζιστικά;»
  • Κ. «Δεν έχει γίνει αυτό.»
  • Π. «Γνωρίζετε κανέναν από τα μαυροφορεμένα άτομα;»
  • Κ. »Δεν τους ξέρω. Είχαν καλυμμένα πρόσωπα.»

Ως μάρτυρας υπεράσπισης του κατηγορούμενου κατέθεσε στη δίκη η σύντροφός του, η οποία μάλιστα αναγνώρισε τον 30χρονο σε φωτογραφία από την επίθεση που της έδειξε η έδρα. «Δεν έχουμε επικοινωνήσει από εκείνη την ημέρα. Εμένα με ενημέρωσε ότι θα πει για μια οικονομική συναλλαγή στο Ηράκλειο και από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα τα έμαθα από δημοσιεύματα. Συμφωνώ ότι είναι εκεί και έχει αναμιχθεί στη συμπλοκή αλλά δεν ξέρω πως προέκυψε αυτή η συμπλοκή. Έχω δεχτεί κι εγώ απειλητικά μηνύματα», ανέφερε η μάρτυρας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ