Ελλαδα

Αναδρομικά συνταξιούχων: Οι δικαιούχοι και τι απαντά ο ΕΦΚΑ

Σε τι ποσό διαμορφώνεται ο μέσος όρος - Τι ισχύει με την προσωπική διαφορά

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνταξιούχος περπατά στο κέντρο της Αθήνας (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Ανακοίνωση για τα αναδρομικά και τις αυξήσεις στις συντάξεις εξέδωσε ο ΕΦΚΑ
Συνταξιούχος περπατά στο κέντρο της Αθήνας (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Ανακοίνωση για τα αναδρομικά και τις αυξήσεις στις συντάξεις εξέδωσε ο ΕΦΚΑ © EUROKINISSI

Για τις αλλαγές σε συντάξεις και τους συνταξιούχους που παίρνουν αναδρομικά και αυξήσεις εξέδωσε ανακοίνωση ο ΕΦΚΑ.

Διευκρινίσεις σχετικά με τα αναδρομικά συνταξιούχων δίνει ο e-ΕΦΚΑ με ανακοίνωσή του. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των δικαιούχων είναι περιορισμένος, καθώς υπάρχουν τρεις βασικές προϋποθέσεις προκειμένου οι συνταξιούχοι να λάβουν αναδρομικά.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι, «προκειμένου το σύνολο των συνταξιούχων να γνωρίζουν επακριβώς τι πραγματικά ισχύει με τα αναδρομικά και τις αυξήσεις του νόμου 4670/2020, ποιοι είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι, πώς προκύπτει το ύψος των αναδρομικών και για να καταρριφθούν fake news, που παραπληροφορούν τους πολίτες, είναι απαραίτητο να αποσαφηνιστούν, για μια ακόμη φορά, τα ακόλουθα:

» Για να πληρωθεί σήμερα, 29 Σεπτεμβρίου, ένας συνταξιούχος αναδρομικά και αυξήσεις, θα πρέπει να πληροί τρεις βασικές προϋποθέσεις:

  1. Να έχει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.
  2. Να έχει συνταξιοδοτηθεί πριν από τον Μάιο του 2016 (οι μετά τον Μάιο 2016 έχουν ήδη λάβει αναδρομικά, ενώ 29.000 περιπτώσεις που εκκρεμούν θα έχουν πληρωθεί, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου).
  3. Να διατηρεί μικρή ή μηδενική προσωπική διαφορά (ν. 4387/2016-νόμος Κατρούγκαλου).

» Από ένα πλήθος 1,8 εκατομμυρίων συνταξιούχων προκύπτει πως και τις τρεις παραπάνω προϋποθέσεις σωρευτικά καλύπτουν οι 133.692. Αυτοί είναι που θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους, μέχρι σήμερα το απόγευμα, καθώς και μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους από τα τέλη Οκτωβρίου».

Και προστίθεται στην ανακοίνωση του ΕΦΚΑ: «Ο μέσος όρος αναδρομικών κυμαίνεται στα 195 ευρώ, ενώ έχει πραγματοποιηθεί παρακράτηση φόρου 20%».

Αναδρομικά: Ποιοι συνταξιούχοι πληρώνονται 29/9 | 25/09 |ΕΡΤ

Σε 5 ετήσιες δόσεις η αύξηση στις συντάξεις - Η προσωπική διαφορά

«Επιπλέον, με βάση πάντα το νόμο, η πληρωμή των αυξήσεων για τους παραπάνω συνταξιούχους θα πραγματοποιηθεί σε πέντε ετήσιες δόσεις. Οι πρώτες δύο δόσεις, (που αφορούν το 2020 και το 2021), θα ενσωματωθούν στις συντάξεις τους στο τέλος Οκτωβρίου (συντάξεις Νοεμβρίου). Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις αυξήσεις» αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση του ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά και τους δικαιούχους.

Και προστίθεται: «Η μεγάλη προσωπική διαφορά "ροκανίζει" τα αναδρομικά σε 520.000 συνταξιούχους. Τόσο το τελικό πλήθος των δικαιούχων όσο και τα ποσά των αναδρομικών και των αυξήσεων δεν υπολογίστηκαν αυθαίρετα από τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, αλλά βάσει του νόμου 4670/2020.

» Ο νόμος προβλέπει ότι για να μπορούν οι συνταξιούχοι να δουν πραγματικές αυξήσεις και αναδρομικά στις τσέπες τους, θα πρέπει πρώτα να έχουν υπερκαλύψει την προσωπική τους διαφορά.

» Από τις 754.000 συνταξιούχους με αίτηση πριν τον Μάιο του 2016 και με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, προκύπτει πως οι 520.000 διατηρούσαν μεγάλη προσωπική διαφορά και γι' αυτό δεν θα λάβουν αναδρομικά. Με άλλα λόγια, δεν πληρούσαν την τρίτη προϋπόθεση.

» Υπενθυμίζεται πως η προσωπική διαφορά είναι η έμμεση λογιστική μείωση που έγινε στο ανταποδοτικό κομμάτι των περισσότερων συντάξεων, όταν αυτές επανυπολογίστηκαν με τα ποσοστά του ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου). Όσο μεγαλύτερη ήταν η προσωπική διαφορά που καθορίστηκε από το ν. 4387/2016 άλλο τόσο "ροκανίστηκε" και το ποσό των αναδρομικών και των αυξήσεων που προέκυψαν από το ν. 4670/2020.

» Οι συνταξιούχοι με μεγάλη προσωπική διαφορά δεν θα πληρωθούν αυξήσεις στο τέλος Οκτωβρίου και αναδρομικά σήμερα, καθώς με αυτά καλύφθηκε ένα μεγάλο μέρος από την προσωπική τους διαφορά.

» Ωστόσο, με τις μελλοντικές ετήσιες αυξήσεις στις συντάξεις τους, που προβλέπονται στο ν. 4670/2020, ένα σημαντικό κομμάτι από αυτούς θα υπερκαλύψουν την προσωπική διαφορά και θα δουν και αυτοί με τη σειρά τους μόνιμες και πραγματικές αυξήσεις.

» Τέλος, υπάρχει ένα πλήθος 215.000 συνταξιούχων προ του Μαΐου 2016, όπου ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους δεν έχει ολοκληρωθεί και πρόκειται να γίνει, μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για εξαιρετικά σύνθετες περιπτώσεις που χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας. Από αυτούς υπολογίζεται πως μόνο οι 40.000-50.000 τελικά θα πληρωθούν αναδρομικά, καθώς θα πληρούν και τις τρεις παραπάνω προϋποθέσεις».

Αναδρομικά και αυξήσεις σε συντάξεις - Γιατί είναι χαμηλά τα ποσά

Στην ανακοίνωσή του ο ΕΦΚΑ επισημαίνει ακόμη ότι το ποσό των αναδρομικών για τις 133.692 συνταξιούχους κυμαίνεται στα 195 ευρώ.

«Το χαμηλό αυτό ποσό δικαιολογείται, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι των αναδρομικών και των αυξήσεων που θα λάμβαναν στη τσέπη τους, κατέληξε στο να καλύψει την προσωπική τους διαφορά. Το ποσό που απέμεινε, μετά την κάλυψη της προσωπικής διαφοράς, αλλά και την παρακράτηση του φόρου 20% και των λοιπών κρατήσεων, είναι και τα χρήματα που θα λάβουν στους λογαριασμούς τους με τη μορφή αναδρομικών σήμερα και αυξήσεων στα τέλη Οκτωβρίου» τονίζεται.

«Επιπλέον, οι αυξήσεις δεν δίνονται σωρευτικά όλες μαζί από φέτος, αλλά επιμερίζονται σε πέντε ετήσιες δόσεις. Επομένως, οι συνταξιούχοι θα δουν τα 2/5 των αυξήσεων τους στα τέλη Οκτωβρίου και τα υπόλοιπα 3/5 μελλοντικά» συμπληρώνεται.

Η πλατφόρμα διευκρινίσεων για τα αναδρομικά

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021 οι συνταξιούχοι θα μπορούν να έχουν άμεση και προσωποποιημένη ενημέρωση μέσα από την ειδική πλατφόρμα που τίθεται σε λειτουργία στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ:

  1. Σχετικά με την εκκαθάριση των αναδρομικών τους.
  2. Σε ποιους η καταβολή των αναδρομικών βρίσκεται ακόμη υπο επεξεργασία.
  3. Αν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός χωρίς να προκύπτουν αναδρομικά για τους ίδιους.

«Οι συνταξιούχοι θα πιστοποιούνται στη πλατφόρμα με τους προσωπικούς κωδικούς Taxis Net» καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά και τις αυξήσεις στις συντάξεις.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ