Ελλαδα

Γιατί ασχολούμαστε με τη Σοφία Μουτίδου;

Εκκεντρική περσόνα ή αβάντα στην ομοφοβία και ντεμέκ πολιτική ορθότητα;

Γιάννης Χ. Παπαδόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Σοφία Μουτίδου, το σχόλιο για «ομοφοβία των γκέι και η φλυαρία στα social media

Οι ακόλουθοι της ηθοποιού Σοφίας Μουτίδου στα κοινωνικά δίκτυα (334.000 άτομα στο YouTube, 252.000 άτομα στο Instagram) βιώνουν τις τελευταίες μέρες την «ακύρωση» της περσόνας που προηγουμένως λάτρευαν, την κατακρήμνιση του ανακηρυχθέντος από τους ίδιους ποπ ινδάλματος, που με σκέρτσο και χειμαρρώδη λόγο, ενίοτε πετυχημένες ατάκες, καυτηρίαζε τα «κακώς κείμενα». 

Τι ακριβώς συνέβη, όμως; Η εν λόγω ηθοποιός, σε ένα από τα πολλά βίντεο που τραβάει τον εαυτό της και αναρτά στα κοινωνικά δίκτυα αρθρώνοντας απόψεις για κάθε πιθανό και απίθανο ζήτημα, και όλα αυτά με ύφος αυθεντίας που κάποιους ξενίζει, είπε πως οι γκέι άνδρες είναι τρομερά ομοφοβικοί, ίσως, λέει, να είναι και πιο ομοφοβικοί από όλους, και πως στο κρεβάτι τους δεν θέλουν έναν γκέι άνδρα αλλά έναν στρέιτ. 

Γιατί ασχολούμαστε με τη Σοφία Μουτίδου; Λόγω της επιδραστικότητάς της. Πώς κατόρθωσε να γίνει τόσο επιδραστική σε ένα τόσο μεγάλο κομμάτι της νεολαίας και γενικότερα της κοινωνίας; Τα πράγματα είναι σχετικά απλά: σημεία των καιρών.

Η Σοφία Μουτίδου, όπως και πολλοί άλλοι άνθρωποι που έχουν κατορθώσει να γίνουν επιδραστικοί στα κοινωνικά δίκτυα, έχουν προσδεθεί στο ρεύμα του δήθεν προοδευτισμού, αραδιάζοντας φλυαρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αποτέλεσμα να γίνονται viral και, εν πολλοίς, φίρμες. 

Το κίνημα «ακύρωσης» (cancel culture) της ηθοποιού και Youtuber που φυσικά και θα τρένταρε στο ελληνικό οικοσύστημα του Τwitter, με τα πολλά υβριστικά και υπερβολικά σχόλια εναντίον της, είναι ενδεχομένως η βασική απόρροια του προβλήματος που η ίδια δημιούργησε και της παγίδας μέσα στην οποία έπεσε: το να βγαίνει και να μιλά δημόσια  για το κάθε τι, από τις κακές εργοδοτικές συμπεριφορές, το fat-shaming και την κατάθλιψη μέχρι το μποτιλιάρισμα στους δρόμους της Αθήνας, τη δυσφορία προς το φεμινιστικό κίνημα και τώρα τους ομοφυλόφιλους άνδρες. Στην υπερέκθεση ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος αργά ή γρήγορα κάποιας τρανής αστοχίας για τον υπερ-εκτεθειμένο, και στην περίπτωση Μουτίδου μάλλον αυτό συνέβη.

Κι αν οι ομοφυλόφιλοι άνδρες είναι ομοφοβικοί, και η Σοφία Μουτίδου τους γνωρίζει καλά γιατί όπως σπεύδει να δηλώσει «έχω πάρα πολλούς και για πάρα πολλά χρόνια φίλους ομοφυλόφιλους και τους ξέρω και τους έχω μελετήσει», της έχουμε νέα: Δεν μας νοιάζει πόσους φίλους ομοφυλόφιλους έχει. Δεν μας νοιάζουν καν όσα αποφασίζει να πει κάθε εβδομάδα στα κοινωνικά δίκτυα. Και ξέρετε γιατί; Γιατί τα λεγόμενά της τείνουν να μοιάζουν με γάργαρο μισογυνισμό κάποιες φορές, και αβάντα στην ομοφοβία, τη στοχοποίηση και τον σεξισμό τώρα. Λέω αβάντα... Ο λόγος της (αυτοαποκαλείται «αδελφομάνα», λέει πως έχει πολλούς γκέι φίλους κ.λπ. και την πιστεύουμε) δεν μαρτυρά ομοφοβία αλλά αδιαβασιά και ίσως inside αστειάκια με τους γκέι φίλους της που ίσως σκέφτηκε να μοιραστεί δημόσια κάνοντας ένα εύκολο κωμικό βίντεο για τις «φυλές» των γκέι ανδρών. Λόγια γεμάτα από μια εσάνς κακώς νοούμενης πολιτικής ορθότητας, που καλό είναι να αποφεύγονται γιατί δεν λειτουργούν για όλους με τον ίδιο τρόπο και μπορεί να παρεξηγηθούν.

Τι απάντησε η Σοφία Μουτίδου

Με ανάρτησή της στο Instagram η Σοφία Μουτίδου απάντησε για τα σχόλια και τις αντιδράσεις μετά το βίντεο που ανέβασε στο YouTube.