Ελλαδα

Επίσκεψη σε οδοντίατρο: Τι ισχύει με το rapid test

Πότε είναι υποχρεωτικό - Οι διευκρινίσεις από το Υπουργείο Υγείας

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Για την επίσκεψη σε οδοντίατρο και το rapid test δίνει διευκρινίσεις το Υπουργείο Υγείας μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Για το τι ισχύει με την επίσκεψη σε οδοντίατρο και το rapid test για κορωνοϊό τοποθετήθηκε επίσημα το Υπουργείο Υγείας, προχωρώντας σε διευκρινίσεις. Είχαν προηγηθεί αντιδράσεις και σύγχυση μετά την αρχική υποχρέωση για τη διενέργεια rapid test τόσο για τον πελάτη όσο και τον συνοδό του στην επίσκεψη σε οδοντίατρο.

Ειδικότερα, διευκρινίσεις είχαν ζητήσει ιδιώτες οδοντίατροι, οι οποίοι δεν γνώριζαν τι τελικά πρέπει να κάνουν στο οδοντιατρείο τους, καθώς και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.

Επίσκεψη σε οδοντίατρο και rapid test - Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας

«Διευκρινίζουμε τα κάτωθι αναφορικά με τα ερωτήματα που έχουν τεθεί από Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και ιδιώτες οδοντιάτρους» αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.

Και προστίθεται: «Σύμφωνα με την ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.57069 Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06.00 έως και τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06.00 που έλαβε ΦΕΚ Β΄ 4337/18.09.2021, οι ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19.

» Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα, υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) 48 ωρών πριν την εξέταση.

Εργαλεία σε οδοντιατρείο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Δεν είναι υποχρεωτικό το rapid test για την επίσκεψη σε οδοντίατρο όταν η εξέταση - επέμβαση στα δόντια δεν προκαλεί αερόλυμα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας © Pixabay

» Από τον συνδυασμό των ανωτέρω προκύπτει ότι οι ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο.

» Κατ΄ εξαίρεση και μόνο υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την εξέταση/πράξη, ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία, προκειμένου να υποβληθούν σε επεμβατική οδοντιατρική εξέταση / πράξη ή σε οδοντιατρική εξέταση / πράξη που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα».

Συνοδοί σε επίσκεψη σε οδοντίατρο - Τι ισχύει με το rapid test

Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι ως προς τους συνοδούς «δεδομένου ότι οι οδοντίατροι υπάγονται στις δομές παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο.

» Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την είσοδό τους στη δομή (οδοντιατρείο)».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις