Ελλαδα

Κοινωνικό Τιμολόγιο: Μέχρι πότε είναι η προθεσμία για την αίτηση

Βήμα βήμα η διαδικασία για την υποβολή - Τι πρέπει να γνωρίζετε

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λογαριασμοί ρεύματος (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Δικαιούχοι υποβάλλουν αίτηση για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, μπαίνοντας στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ με τους κωδικούς Taxisnet
Λογαριασμοί ρεύματος (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Δικαιούχοι υποβάλλουν αίτηση για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, μπαίνοντας στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ με τους κωδικούς Taxisnet © EUROKINISSI

Αίτηση για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ρεύματος της ΔΕΗ μπορούν να υποβάλλουν οι δικαιούχοι μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2021.

Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2021 είναι η προθεσμία για την αίτηση που αφορά στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπαίνουν στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ με τους κωδικούς Taxisnet και να υποβάλουν αίτηση. Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι για φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα πρέπει να υποβάλουν αίτηση ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) κάθε χρόνο και κάθε φορά εντός δυο μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, προκειμένου να γίνεται ο επανέλεγχος των προϋποθέσεων για την ένταξή τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μετά την παρέλευση διμήνου από τη λήξη της φετινής διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων (από 16/9/2021 έως και 15/11/2021 δηλαδή), όσοι από τους εν ενεργεία δικαιούχους δεν έχουν υποβάλλει νέα αίτηση, βγαίνουν αυτόματα από το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Οι πολίτες, πάντως, μπορούν να υποβάλουν αίτηση οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμούν εντός του έτους, αρκεί να έχουν πρώτα ακυρώσει την ήδη υπάρχουσα υποβληθείσα αίτηση. Επιπλέον, οι πολίτες που υπέβαλαν αίτηση από την περασμένη Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου πριν από την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ 2021 και οι οποίοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους μέσα στο 2020, μπορούν -εφόσον το επιθυμούν- να κάνουν νέα αίτηση, η οποία θα ελεγχθεί, όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, βάσει της φετινής εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ.

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) - Ποια νοικοκυριά εντάσσονται - Οι προϋποθέσεις

Τα ευάλωτα νοικοκυριά (δικαιούχοι) εντάσσονται στο πρόγραμμα, εφόσον πληρούν αθροιστικά συγκεκριμένα εισοδηματικά, περιουσιακά και κριτήρια διαμονής. Η αίτηση υποβάλλεται από τον υπόχρεο υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του νοικοκυριού, ή τη σύζυγό του με απαραίτητη προϋπόθεση η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας να είναι ήδη στο όνομά του ή της συζύγου του. Επισημαίνεται πως:

  • Στην πρώτη κατηγορία (ΚΟΤ-Α) υπάγονται όσοι πληρούν τα κριτήρια λήψης του ΚΕΑ. Στο σύνολο του τιμολογίου εκτιμάται ότι η έκπτωση φτάνει το 70%.
  • Στη δεύτερη κατηγορία (ΚΟΤ-Β) υπάγονται όσοι πληρούν κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα που ορίστηκαν για τη λήψη Κοινωνικού Μερίσματος, ενώ στο σύνολο του τιμολογίου η έκπτωση αγγίζει το 35%. Οι πελάτες που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) εκτός από την έκπτωση που λαμβάνουν ήδη από το κράτος, επωφελούνται όπως και όλοι οι υπόλοιποι οικιακοί πελάτες από την κατάργηση του παγίου και του 2ου κλιμακίου στη χρέωση ενέργειας για καταναλώσεις άνω των 2.000kWh.

Βήμα βήμα η αίτηση για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ


Για να διαπιστώσει ένας καταναλωτής αν είναι δικαιούχος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, πρέπει να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:

  1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).
  2. Μετά τη συναίνεσή σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.
  3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την ΑΑΔΕ Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.
  4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ, που να έχει εγκριθεί εντός του τελευταίου διμήνου. Αν είστε δικαιούχος ΚΕΑ αλλά η αίτησή σας έχει εγκριθεί πριν από τους τελευταίους 2 μήνες, πρέπει να κάνετε τροποποιητική αίτηση ΚΕΑ. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.
  5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.
  6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί (Υποβολή Αίτησης). Εάν έχετε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ με βάση την υποβληθείσα αίτηση. Σε αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης και μη ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ