Ελλαδα

Νεφέλη Meg: Η influencer που ενώνει την κωμωδία με τη Νομική

Αναλύει τα προβλήματα της καθημερινότητας με καυστικό τρόπο και είναι το next big thing στον χώρο του YouTube και του stand up.

efterpi-mouzakiti.jpg
Ευτέρπη Μουζακίτη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Νεφέλη Meg κατά τη διάρκεια μιας παράστασης stand-up.
© Γιάννης Τόμτσης

Η Νεφέλη Meg, μια content creator, ενώνει στα βίντεο της στο YouTube και στις stand up παραστάσεις της την κωμωδία με την επιστήμη της Νομικής

Γιατί τα ισόβια δεν είναι ισόβια; Το δημόσιο αποζημιώνει τα θύματα εγκλημάτων βίας; Γιατί οι εικονικές υπογραφές δεν έχουν καμιά σημασία; Τελικά κατά ποσό τα ριάλιτι σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια; Τι σημαίνει παραγράφονται τα εγκλήματα, οέο; 

Αυτά είναι μεταξύ άλλων τα ερωτήματα που επιδιώκει να απαντήσει στο κοινό με απλό και σαφές τρόπο, πάντα εντάσσοντας τη νομική πλευρά αλλά και την κωμωδία, η Νεφέλη Meg, η 24χρονη απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μια influencer και content creator που με το χιούμορ της, τον καυστικό τρόπο που αναλύει  τα προβλήματα της καθημερινότητας, την σπιρτάδα και την αμεσότητα που εκπέμπει, είναι το next big thing στον χώρο του YouTube και του stand up. 

Η Νεφέλη Meg.

Φλέβα καλλιτεχνική από μικρή, ανέβαινε στο σανίδι με τις θεατρικές ομάδες στις οποίες συμμετείχε στην Έδεσσα, την πόλη που μεγάλωσε, έγραφε διηγήματα και όνειρο της ήταν να γίνει σκηνοθέτης. Μου περιγράφει όμως, πως ο κόσμος που ανοίχτηκε μπροστά της όταν πέρασε Νομική στη Θεσσαλονίκη, είναι ένας κόσμος που λάτρεψε. 

Ως content creator, δημιουργεί βίντεο με νομική διάσταση. Συνδυάζει την κωμωδία με την επιστήμη της νομικής, με απλό, σαφές και ευθύ ύφος. Στην Ελλάδα, η Νεφέλη είχε εντοπίσει έλλειψη περιεχομένου τέτοιου είδους και θεώρησε πως ο κόσμος το έχει ανάγκη.

«Το να κάνεις τη νομική προσιτή στον κόσμο, να την εκλαϊκεύεις, είναι δύσκολο. Από την εμπειρία μου, οι συνάδελφοι δικηγόροι “δυσκολεύονται” να μιλάνε απλά και κατανοητά σε κάποιον που δεν ξέρει. Νιώθουν ότι θα χάσουν την ιδιότητα του νομικού αν σταματήσουν να μιλούν λόγια. Όμως, αν ένα νομικό ορισμό τον εξηγήσεις με περαιτέρω νομικούς ορισμούς, τι θα καταλάβει ο άλλος που δε ξέρει;» μου λέει από την άλλη γραμμή του ακουστικού.

Η Νεφέλη Meg.
© Γιάννης Τόμτσης

Τον Φεβρουάριο του 2020, η Νεφέλη τελείωσε τη Νομική. Περπατώντας στην Αλεξάνδρου Σβώλου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, είδε μια αγγελία από ένα μαγαζί που έψαχνε για stand up comedians και αναρωτήθηκε «γιατί όχι, θα πάω να το κάνω. Ήταν κάτι σαν κωμικός μονόλογος, γιατί ήμουν 40 λεπτά πάνω στη σκηνή. Ήταν fun, έκανα τον κόσμο να γελάσει. Αυτό μου έδωσε τόση ικανοποιήση, που δεν έβρισκα χρόνια μέσα από τη σχολή. Έκανα τον κόσμο να γελάσει και ένιωσα ολόκληρη».

Μετά από την πρώτη εμφάνιση της στη σκηνή, η Νεφέλη αποφασίζει να ασχοληθεί με το stand up, αλλά την προλαβαίνει στη στροφή η πανδημία και το πρώτο lockdown. Οπότε, η εναλλακτική του YouTube και των social media, ήταν μονόδρομος.

Η Νεφέλη Meg.
© Γιάννης Τόμτσης

«Νιώθω ότι ο κόσμος το έχει ανάγκη και το βλέπω και από το feedback που λαμβάνω από το κοινό, το οποίο χτίστηκε αργά και σταθερά, ακριβώς γιατί το περιεχόμενο δεν είναι τόσο fun.Τα μηνύματα που λαμβάνω είναι κυρίως εκτίμησης. Δεν έχω hate comments. Κάποιος που διαφωνεί με το περιεχόμενο μου, το κάνει με επιχειρήματα. Και αυτό είναι τέλειο, γιατί υπάρχει διάλογος και ανάλυση». 

Το πρώτο viral βίντεο της Νεφέλης πραγματευόταν τις εικονικές υπογραφές και κατά πόσο είναι hoax. «Είχα στεναχωρηθεί με τις φωτιές τον Αύγουστο και ανέβασα αυτό το βίντεο, για να ενημερωθεί ο κόσμος, καθώς υπήρξε αρκετή παραφιλολογία εκείνες τις μέρες. Το βίντεο έγινε viral. Δεν περίμενα να πάρει τέτοια έκταση να σου πω την αλήθεια» λέει. 


Η πανδημία άλλωστε έφερε στο επίκεντρο ζητήματα νομικής φύσεως, που ο κόσμος ως τότε δεν είχε χρειαστεί να αναζητήσει. Για παράδειγμα, πως και γιατί μπορούν να ανασταλούν κάποια δικαιώματα όταν εγκυμονεί κίνδυνος δημόσιας υγείας. «Η κοινωνία και κυρίως οι νέοι, έκαναν fast-track μαθήματα συνταγματικού δικαίου. Εμένα ως επί το πλείστον το κοινό μου ζητά να εξηγήσω στα βίντεο μου θέματα της καθημερινότητας, της επικαιρότητας και της ειδησεογραφίας». 

Αυτό που την στεναχωρεί και εντοπίζει στο κοινό στα social media είναι η πόλωση. Για το λόγο αυτό, εκείνη επιλέγει να κρίνει ό,τι «σηκώνει» κριτική, είτε προέρχεται από τους μεν είτε προέρχεται από τους δε. «Θέλω να κρατάω όσο μπορώ μια αντικειμενική στάση, όσο αυτό είναι εφικτό, γιατί όλοι μας έχουμε και προσωπικές εκτιμήσεις. Πόσο την Ελβετία να κάνεις όμως; Και την Ελβετία να κάνεις, θα γυρίσει κάποιος και θα σου πει, μην είσαι ισαποστάκιας! Με θλίβει το γεγονός, και ειδικά όταν το βλέπω από τη δική μου τη γενία, ότι πρέπει να είσαι ή αριστερά ή δεξιά. Γιατί, αν δεν είσαι κάτι από αυτά τα δύο, αυτομάτως χαρακτηρίζεσαι ως ισαποστάκιας και επίσης είσαι κατακριτέος. Έχει φτάσει η Gen Z να κρατάει έναν εμφύλιο και να τον διαιωνίζει. Δεν είναι αστείο;» αναρωτιέται. 

Η Νεφέλη Meg.
© Γιάννης Τόμτσης

Το καλοκαίρι βρήκε τη Νεφέλη σε περιοδεία μαζί με τον Κώστα και τον Αλέξανδρο Μαλιάτση. Οι περισσότερες stand-up παραστάσεις τους με τίτλο με τίτλο «Από την άλλη», βγήκαν sold out. Την ίδια ώρα, συμμετείχε στην «Συν-Παράσταση», μια online stand up παράσταση που έγινε με σκοπό την οικονομική ενίσχυση για την αποκατάσταση της υγείας της Ιωάννας Παλιοσπύρου. 

Όταν μιλάει για το stand up, νιώθεις ότι η Νεφέλη «αναπνέει» για αυτό. «Το δύσκολο με το stand up αλλά παράλληλα και το πιο γοητευτικό, είναι ότι ο κωμικός πάνω στη σκηνή σπάει το φράγμα μεταξύ εκείνου και του θεατή. Απευθύνεσαι στο κοινό και αυτό είναι το ωραίο και το δύσκολο παράλληλα. Ο χαρακτήρας του stand-up που κάνω είναι observational comedy, βιωματικό δηλαδή».

Στόχος της είναι να βιοπορίζεται από αυτό που έχει ξεκινήσει. «Επιλέγω την κωμωδία. Κλείνω όμως και το μάτι μου στη νομική. Εύχομαι να βιοπορίζομαι από την καλλιτεχνική πλευρά της νομικής. Δικηγόρος δε θέλω να γίνω σε καμία των περιπτώσεων. Μου αρέσει πάρα πολύ η ακαδημαϊκή καριέρα όμως. Θα ήθελα πάρα πολύ να διδάσκω στο πανεπιστήμιο μελλοντικά» καταλήγει η Νεφέλη. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ