Ελλαδα

Δικαστήρια: Πώς λειτουργούν από σήμερα -Τι ισχύει με το self test

Τι αναφέρει η ανακοίνωση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δικαστήριο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Δικαστήριο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © EUROKINISSI

Η πρόσβαση στα δικαστήρια επιτρέπεται από σήμερα Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021 με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή self test.

Με νέα μέτρα για τον κορωνοϊό λειτουργούν τα δικαστήρια από σήμερα Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021. Τα μέτρα αφορούν όλες τις διαδικασίες της Διοικητικής, Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, καθώς και όλες τις διαδικασίες στα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης. 

Κατά την ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, «για την ασφαλή πρόσβαση στον χώρο της Δικαιοσύνης και για την απρόσκοπτη είσοδο στα δικαστήρια, τις εισαγγελίες, τα στρατιωτικά δικαστήρια, τα έμμισθα και άμισθα υποθηκοφυλακεία, καθώς και στα κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του φορέα "Ελληνικό Κτηματολόγιο" και στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, δικαστικοί λειτουργοί, δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι, εργαζόμενοι, πολίτες, υποχρεούνται να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19».

Οι υποχρεώσεις αυτές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, «καταλαμβάνουν και ανηλίκους άνω των 12 ετών, ενώ οιανήλικοι από 4 έως 11 ετών  , δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) τελευταίου 24ωρου, στην οποία προβαίνει είτε οιοσδήποτε γονέας, ακόμα και μη έχων την επιμέλεια, είτε κηδεμόνας. Δεν απαιτείται φυσική παρουσία του γονέα ή κηδεμόνα».

Mε self test στα δικαστήρια - Σε ποιες περιπτώσεις

Όμως, κατ’ εξαίρεση, αρκεί η επίδειξη δήλωσης αποτελέσματος self-test για αυτοδιαγνωστικό έλεγχο που έχει διενεργηθεί σε χρονικό διάστημα 24 ωρών πριν από την είσοδο των φυσικών προσώπων στις ως άνω υπηρεσίες, στις εξής περιπτώσεις

  • Κατάθεση στα αστικά ή στα διοικητικά δικαστήρια, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα: 
  1.  αίτησης προσωρινής δικαστικής προστασίας (ασφαλιστικά μέτρα, αίτηση αναστολής κλπ) με αίτημα προσωρινής διαταγής ή
  2. αίτησης εκούσιας δικαιοδοσίας με αίτημα προσωρινής διαταγής ή
  3. αυτοτελούς αιτήματος προσωρινής διαταγής.
  • Συζήτηση προσωρινής διαταγής
  • Κατάθεση και συζήτηση αγωγών του άρθρου 22 του ν. 1264/1982
  • Παράσταση πληρεξουσίων δικηγόρων, κατηγορουμένων και μαρτύρων ενώπιον εισαγγελέα ή και ανακριτή σε ποινικές υποθέσεις διαδικασίας αυτοφώρου, πλημμελημάτων και κακουργημάτων.

Τέλος, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση ότι τα πιστοποιητικά, καθώς και η δήλωση αποτελέσματος self-test, επιδεικνύονται είτε σε έγγραφη μορφή είτε ηλεκτρονικά, μέσω κινητής συσκευής του φυσικού προσώπου, στην είσοδο των ως άνω υπηρεσιών σε προσωπικό εταιρειών φύλαξης (security) ή σε εξουσιοδοτημένο προσωπικό της εκάστοτε υπηρεσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ