Ελλαδα

Νέα μέτρα από Δευτέρα σε πλοία και ΚΤΕΛ για εμβολιασμένους και μη

Τι ισχύει για τη μετακίνηση με αεροπλάνο και τρένο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επιβάτες με μάσκα για τον κορωνοϊό σε σταθμό ΚΤΕΛ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Νέα μέτρα σε ισχύ από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021 για πολίτες που παραμένουν ανεμβολίαστοι
Επιβάτες με μάσκα για τον κορωνοϊό σε σταθμό ΚΤΕΛ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Νέα μέτρα σε ισχύ από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021 για πολίτες που παραμένουν ανεμβολίαστοι © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Νέα μέτρα τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου για το πώς ταξιδεύουν ανεμβολίαστοι πολίτες με ΚΤΕΛ, πλοίο, αεροπλάνο, τρένο και τι ισχύει με τα παιδιά και τη μετακίνηση.

Σε ισχύ τη Δευτέρα τα νέα μέτρα για τις μετακινήσεις με πλοία, που αφορούν σε πολίτες οι οποίοι παραμένουν ανεμβολίαστοι ενώ αλλαγές έρχονται και για τη μετακίνηση με ΚΤΕΛ, αεροπλάνο και τρένο. Υπενθυμίζεται ότι νέα μέτρα ισχύουν από τη Δευτέρα σε κλειστούς χώρους για ανεμβολίαστους.

Παράλληλα, αλλαγές υπάρχουν στην εστίαση, στο θέατρο και τον κινηματογράφο, καθώς και σε γήπεδα και γυμναστήρια. Τα νέα μέτρα αφορούν σε ανεμβολίαστους πολίτες.

Ανεμβολίαστοι - Μετακίνηση: Τι ισχύει με την επιβίβαση σε αεροπλάνο, τρένο και ΚΤΕΛ από Δευτέρα (13/9)

Όπως έχει ανακοινωθεί, από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021, η επιβίβαση ανεμβολίαστων επιβατών, ηλικίας 12 ετών και άνω, στα αεροπλάνα, τρένα και ΚΤΕΛ, επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες έχουν διαγνωστεί αρνητικοί:

  1. Είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR (μοριακό) που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους,
  2. είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους.

Οι διαγνωστικοί έλεγχοι με τη μέθοδο των rapid test γίνονται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ιδιώτες ιατρούς και φαρμακεία με δαπάνη του ταξιδιώτη έναντι 10 ευρώ το τεστ,  και αποδεικνύεται με υποχρεωτική επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης η οποία εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας gov.gr στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου. Ο έλεγχος γνησιότητας τους πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής «covid free app» σε συνδυασμό με έλεγχο ταυτοπροσωπίας από τον ιδιώτη.

Μετακίνηση με ΚΤΕΛ, πλοίο, αεροπλάνο από Δευτέρα (13/9) - Τι ισχύει για τα παιδιά, ηλικίας 4 έως 11 ετών

Οι ανήλικοι από 4 έως 11 ετών δύνανται να μετακινούνται και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που παρέχεται δωρεάν από το κράτος ή αγοράζεται από φαρμακεία και πραγματοποιείται έως 24 ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους.

Εξαιρούνται της ως άνω υποχρέωσης διάγνωσης με εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) όσοι:

  • Είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.
  • Όσοι επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου.

Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή η βεβαίωση νόσησης ή αρνητικού τεστ, ο επιβάτης δεν μπορεί να ταξιδέψει με το μεταφορικό μέσο. Επιπλέον, εφαρμόζονται όλες οι υπόλοιπες κυρώσεις της νομοθεσίας για τη μη συμμόρφωση σε μέτρα Δημόσιας Υγείας.

Μετακίνηση με πλοίο - Πώς ταξιδεύουν εμβολιασμένοι και μη από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Επίσης, από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021, η επιβίβαση ενήλικων επιβατών και ανηλίκων ηλικίας 12 ετών και άνω στα πλοία, τα θαλάσσια ταξί και τις λάντζες για μετακινήσεις ανεξαρτήτως προορισμού (από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδος προς τα νησιά και άλλα ηπειρωτικά λιμάνια, μεταξύ των νησιών καθώς και από τα νησιά προς τα ηπειρωτικά λιμάνια) επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες:

  • Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή
  • Έχουν διαγνωστεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των 72 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου, ή
  • Επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Οι διαγνωστικοί έλεγχοι με την μέθοδο PCR και ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) για τους ανεμβολίαστους επιβάτες πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία με δική τους δαπάνη και αποδεικνύεται με υποχρεωτική επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης έγχαρτα ή ηλεκτρονικά.

Σε νησιά στα οποία δεν λειτουργούν/δραστηριοποιούνται ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή ιδιωτικές κλινικές ή φαρμακεία, οι διαγνωστικοί έλεγχοι διενεργούνται από δημοτικά ιατρεία και αποδεικνύονται με τον ανωτέρω τρόπο.

Οι ανήλικοι επιβάτες από 5 έως και 11 ετών δύνανται να μετακινούνται και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), που πραγματοποιείται έως 24 ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου (δωρεάν διάθεση). Η δήλωση self-test εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας gov.gr.

Σε κάθε περίπτωση, για την επιβίβαση των επιβατών συμπληρώνεται υποχρεωτικά το Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν από την επιβίβαση, το οποίο βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής θα πραγματοποιεί επισταμένους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ