Ελλαδα

Ταξίδι με αεροπλάνο: Με αρνητικό self test τα παιδιά από 4 ετών

Τι αναφέρει η νέα NOTAM που δόθηκε στη δημοσιότητα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκάλα για την επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών σε αεροδρόμιο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Με υποχρεωτικό self test η μετακίνηση με αεροπλάνο για τα παιδιά ηλικίας 4 - 11 ετών
Σκάλα για την επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών σε αεροδρόμιο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Με υποχρεωτικό self test η μετακίνηση με αεροπλάνο για τα παιδιά ηλικίας 4 - 11 ετών © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το self test γίνεται υποχρεωτικό για παιδιά, ηλικίας 4-11 ετών, προκειμένου να μπορούν να πραγματοποιούν μετακίνηση με αεροπλάνο, αναφέρει η νέα ΝΟΤΑΜ.

Κατεβαίνει το όριο ηλικίας για το υποχρεωτικό self test σε παιδιά που πραγματοποιούν μετακίνηση με αεροπλάνο. Η νέα ΝΟΤΑΜ που δόθηκε στη δημοσιότητα, φέρνει αλλαγές στα όσα ισχύουν για το ταξίδι με αεροπλάνο.

Όπως επισημαίνεται, οι ανήλικοι από 4 ετών έως 11 ετών είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test προκειμένου να μπορούν να ταξιδέψουν με αεροσκάφος. Το προηγούμενο όριο ηλικίας ήταν από 5 έως 11 ετών.

Στη νέα NOTAM τονίζεται συγκεκριμένα: «Οι ανήλικοι από 4 έως 11 ετών μπορούν να πραγματοποιούν τις αεροπορικές μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που παρέχεται δωρεάν από το κράτος και πραγματοποιείται έως 24 ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα πτήσης».

Μετακίνηση με αεροπλάνο - Τι ισχύει για εμβολιασμένους και μη - Τα μέτρα

Οι επιβάτες από 12 ετών και άνω προς όλους τους προορισμούς της χώρας οφείλουν να πληρούν μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  1. Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και να επιδεικνύουν βεβαίωση/πιστοποιητικό εμβολιασμού. Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 (EU DIGITAL COVID-19 CERTIFICATE), είναι επίσης αποδεκτό. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου και τον αριθμό των δόσεων.
  2. Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.
  3. Οι επιβάτες πτήσεων εσωτερικού που δεν έχουν εμβολιαστεί, για να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο, θα πρέπει να έχουν διαγνωστεί αρνητικοί σε έλεγχο για κορωνοϊό με rapid test εντός 48 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα πτήσης.

Τα ως άνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από τις πλατφόρμες GOV και την ιστοσελίδα για το Self-testing ή σε ψηφιακή μορφή με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Αφίξεις από το εξωτερικό με αεροπλάνο - Τα μέτρα που ισχύουν

Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό μπορούν να προσκομίζουν:

  • Το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή
  • τη βεβαίωση νόσησης ή
  • το αρνητικό τεστ, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα έγγραφα να έχουν εκδοθεί από δημόσια αρχή και σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία. Αν οι έλεγχοι αυτοί έχουν διενεργηθεί στην αλλοδαπή και ισχύουν κατά τον χρόνο επιβίβασης των επιβατών στο αεροσκάφος, οι σχετικές βεβαιώσεις γίνονται αποδεκτές υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με τις οποίες επετράπη η είσοδος τους στην Ελλάδα.

Μάσκα παντού για κορωνοϊό - Υποχρεωτική σε αεροπλάνο και αεροδρόμιο

Στη ΝΟΤΑΜ με τις νέες οδηγίες επισημαίνεται ότι στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα προστασίας. Σε περίπτωση που επιβάτης δεν φέρει μάσκα, δεν του επιτρέπεται η επιβίβαση στο αεροπλάνο.

Ο έλεγχος των ταξιδιωτικών εγγράφων πραγματοποιείται από τους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών και δειγματοληπτικά από τις αστυνομικές αρχές στα αεροδρόμια.

Οι αεροπορικές εταιρείες υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβαση του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ