Ελλαδα

Εμβολιασμός σε παιδιά και εφήβους - Οι νέες ανακοινώσεις

Τι είπε για την τρίτη δόση σε ενήλικες η Μαρία Θεοδωρίδου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υγειονομικός ετοιμάζει εμβόλιο για τον κορωνοϊό (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Υγειονομικός ετοιμάζει εμβόλιο για τον κορωνοϊό (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © EUROKINISSI

Εμβολιασμός για κορωνοϊό σε παιδιά και εφήβους, τρίτη δόση και αλλεργίες από το εμβόλιο κατά της Covid-19 στις νέες ανακοινώσεις στη live ενημέρωση.

Καλή σχολική χρονιά με συνεχή διά ζώσης διδασκαλία, ευχήθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19. Ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων αποτελεί καθημερινά θέμα συζήτησης, όπως είπε.

Και αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο των παιδιάτρων που θα λύσουν αρκετές απορίες των γονιών. Εν αναμονή της χορήγησης του εμβολίου από τους παιδιάτρους δεν θα πρέπει να χάνεται χρόνος, σημείωσε, τονίζοντας ότι οι εμβολιασμοί θα πρέπει να γίνονται και όχι να αναβάλλονται.

Τρίτη δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό - Ποιοι θα την κάνουν πρώτοι

Τη διαπίστωση ότι η τρίτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19 θα είναι καθοριστική για τους υγειονομικούς έκανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως είπε, για να παραμείνει αποτελεσματικό το εμβόλιο και να αποφευχθούν λοιμώξεις από τον ιό στο νοσοκομειακό και στο οικογενειακό περιβάλλον των υγειονομικών καθώς και για να μην επιβαρύνουν το σύστημα, απουσιάζοντας από την εργασία τους, είναι πιθανό να μπουν σε προτεραιότητα όσον αφορά την τρίτη δόση του εμβολίου.

Μάλιστα, έκανε αναφορά σε Αμερικανική μελέτη σε 227 επαγγελματίες υγείας από τους οποίους 130, ποσοστό 57,3% ήταν θετικοί στον μοριακό έλεγχο κάτι που δείχνει ότι με τον καιρό η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώθηκε στο 65% από 90% που ήταν πριν από την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα.

Αναφερόμενη για μία ακόμη φορά στην ανάγκη τρίτης δόσης εμβολίου, επανέλαβε ότι αυτή θα αρχίσει να χορηγείται στους ανοσοκατασταλμένους αλλά και σε όσους διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Επίσης, μία άλλη κατηγορία που βρίσκεται σε προτεραιότητα όσον αφορά την τρίτη δόση είναι όσοι είναι ηλικίας άνω των 60 ετών. Η ίδια αναφερόμενη στην περίοδο που πρέπει να γίνεται η τρίτη δόση είπε ότι:

  • Για τους ανοσοκατεσταλμένους αυτό μπορεί να συμβεί και τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση,
  • για τον υπόλοιπο πληθυσμό η δόση μπορεί να γίνει έξι έως οκτώ μήνες μετά από τη δεύτερη δόση των mRNA εμβολίων.

Ωστόσο, παρατήρησε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να συζητούμε την τρίτη δόση όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό, ενώ όταν ρωτήθηκε για το αν τα τεστ αντισωμάτων μπορούν να δείξουν ποιοι πραγματικά χρειάζονται την τρίτη δόση, ξεκαθάρισε ότι τα τεστ αντισωμάτων εξαρχής χρησιμοποιήθηκαν για επιστημονικούς λόγους και όχι σε ατομικό επίπεδο. Και πρόσθεσε: «Δεν συστήνεται ο προσδιορισμός των αντισωμάτων, καθώς δεν αποτελεί και δεν θα αποτελέσει πρακτική για το αν θα πρέπει κάποιος να κάνει το εμβόλιο ή όχι».

Θεμιστοκλέους: Πόσα παιδιά, ηλικίας 12 έως 17 ετών, έχουν εμβολιαστεί στην Ελλάδα

Από τη μεριά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους γνωστοποίησε ότι πάνω από 140.000 παιδιά, ηλικίας από 12 έως 17 ετών, έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μάλιστα σημαντική αύξηση των εμβολιασμών καθώς έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 16.000 παιδιά. Ειδικότερα:

  • Στην ηλικιακή ομάδα 15 -17 ετών έχει εμβολιαστεί το 25%, δηλαδή 90.000 παιδιά. Αν συνυπολογιστούν και τα ραντεβού που έχουν κλειστεί, το ποσοστό αυτό φτάνει στο 26,5%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 12 – 14 ετών έχει εμβολιαστεί το 13%, δηλαδή 50.000 παιδιά. Αν συνυπολογιστούν και τα ραντεβού, το ποσοστό ανεβαίνει στο 14,5%. Μόνο τις τελευταίες ηημέρες έχουν εμβολιαστεί 13.500 παιδιά ηλικίας 12 έως 14 ετών.

Από την έναρξη της επιχείρησης «Ελευθερία» στα τέλη Δεκεμβρίου 2020, έχουν γίνει συνολικά στην Ελλάδα 6.265.000 εμβολιασμοί με μία τουλάχιστον δόση, αριθμός που αντιστοιχεί στο 60% του γενικού πληθυσμού και στο 68,6% του ενήλικου πληθυσμού. Περισσότεροι από 5,8 εκατ. πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό 56% στο γενικό πληθυσμό και 65% στον ενήλικο πληθυσμό.

Τις τελευταίες 7 ημέρες, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, έχουν κλειστεί 102.000 ραντεβού για εμβολιασμό πρώτης δόσης με την πλειονότητα να αφορά σε νέους κάτω των 35 ετών.

Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ