Ελλαδα

Έρευνα: Ποιο είναι το προφίλ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων

Τι πιστεύουν οι πολίτες για τα περιοριστικά μέτρα και την υποχρεωτικότητα των εμβολίων

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού - Εμβολιαστικό κέντρο
Εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού - Εμβολιαστικό κέντρο © EUROKINISSI / ΓΤΠ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Έρευνα της aboutpeople: Τα ευρήματα για το προφίλ των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων Ελλήνων - Τι πιστεύουν για τα εμβόλια και την υποχρεωτικότητα.

Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της νέας έρευνας της aboutpeople για το News247.gr σχετικά με τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα, το προφίλ των εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών, αλλά και τη στάση τους έναντι της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η πανδημία φοβίζει περίπου 7 στους 10 ερωτώμενους (68,1%), το 78,4% όσων έχουν κάνει το εμβόλιο και το 29,3% εκείνων που δεν το έχουν κάνει.

1.jpg

Το 70% των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί δηλώνει ότι δεν το φοβίζει η πανδημία, ενώ το 21,1% των εμβολιασθέντων δηλώνει πως δεν φοβάται την επέλαση του κορωνοϊού.

2.jpg

Το 58,7% πιστεύει ότι ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός για κάποιες επαγγελματικές ομάδες. Με αυτή την άποψη συμφωνεί το 72,6% όσων έχουν κάνει το εμβόλιο, ενώ διαφωνεί το 92,1% εκείνων που δεν το έχουν κάνει.

3.jpg

4.jpg

Σε ερώτηση για τα περιοριστικά μέτρα, το 65,9% όσων έχουν κάνει το εμβόλιο συμφωνεί με τα μέτρα και διαφωνεί το 93,3% εκείνων που δεν το έχουν κάνει.

5.jpg

6.jpg

Όσοι δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα (30/8) το εμβόλιο, δηλώνουν ότι ο κύριος λόγος για αυτό είναι ότι δεν έχουν αρκετά στοιχεία για αυτό και φοβούνται πιθανές παρενέργειες (41%), ενώ το 16,8% απαντά ότι δεν εμπιστεύεται το "σύστημα" γενικά και το 11,7% θεωρεί ότι ο κορωνοϊός είναι μια γρίπη και άρα δε χρειάζεται να κάνει εμβόλιο.

7.jpg

Περίπου ένας στους δέκα μεταθέτει τον εμβολιασμό του για αργότερα. Αντίστοιχα, το 85,9% εκείνων που έχουν κάνει το εμβόλιο, δηλώνουν ότι θα έκαναν και τρίτη δόση αν το πρότειναν οι υγειονομικές αρχές.

8.jpg

Έρευνα: Πιο αισιόδοξοι δηλώνουν οι εμβολιασμένοι

Οι εμβολιασμένοι φαίνεται να είναι πιο αισιόδοξοι για το μέλλον από εκείνους που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

9.jpg

Πιστεύουν ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα για τη χώρα μας το επόμενο διάστημα σε ποσοστό 35,8%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο είναι 13,3%.

10.jpg

Έρευνα: Ποια η άποψη των πολιτών για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 53,7% έχει θετική άποψη, ενώ αρνητική έχει το 42,5%.

11.jpg

Θετική άποψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το 60,6% των εμβολιασμένων, ποσοστό που πέφτει στο 28% για τους ανεμβολίαστους.

12.jpg

Θετική άποψη για την Συμφωνία των Πρεσπών εκφράζει το 40,7% των πολιτών, ενώ αρνητικά τοποθετείται το 51,2.

13.jpg

Μεταξύ των εμβολιασμένων, θετικά απέναντι στην Συμφωνία διάκειται το 46,3%, ενώ σε ό,τι αφορά τους ανεμβολίαστους θετικά εκφράζεται το 20,1%.

14.jpg

Στο δημοψήφισμα του 2015, "Ναι" είχε ψηφίσει το 25,9% των ερωτηθέντων και "όχι" το 43,5%.

15.jpg

Μεταξύ των εμβολιασμένων, το 29,9% είχε ψηφίσει "ναι", ενώ το 42,6% είχε ψηφίσει "όχι".

"Ναι", σε ό,τι αφορά στους ανεμβολίαστους είχε ψηφίσει το 11,1%, ενώ "όχι" το 48%.

17.jpg

Έρευνα: Η δημοφιλία Μπάιντεν και Πούτιν ανάλογα με τον εμβολιασμό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έχει δημοφιλία 59,7% μεταξύ όσων έχουν κάνει το εμβόλιο και 19,7% σε όσους δεν το έχουν κάνει.

17.jpg

18.jpg

Αντίστοιχα, ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει δημοφιλία 33,5% σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο και 61% σε όσους δεν το έχουν κάνει.

19.jpg

20.jpg

Έρευνα: Τι λένε οι πολίτες για την κοινοβουλευτή Δημοκρατία

Στο σύνολο των ερωτηθέντων πολιτών, το 77,7% θεωρεί ότι η κοινοβουλευτική Δημοκρατία, παρά τα όποια προβλήματά της, είναι το καλύτερο δυνατό πολίτευμα. Με αυτή την θέση διαφωνεί το 25,4% των ερωτηθέντων.

Το 85,5% όσων έχουν κάνει το εμβόλιο πιστεύουν ότι η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία παρόλα τα προβλήματα της είναι το καλύτερο πολίτευμα, ενώ το ποσοστό σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο είναι 50%.

21.jpg

22.jpg

Έρευνα: Η ποιότητα ζωής και ο ρόλος της τεχνολογίας

Το 75,9% των πολιτών θεωρεί ότι χάρη στην επιστήμη και την τεχνολογία έχει βελτιωθεί η ποιότητα ζωής μας τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ το 21,9% θεωρεί ότι η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν αλλοιώσει τον τρόπο ζωής μας.

Το 85,4% όσων έχουν κάνει το εμβόλιο συμφωνεί με την άποψη ότι η εξέλιξη στην επιστήμη και την τεχνολογία έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής μας, ενώ ότι έχουν αλλοιώσει τον τρόπο ζωής μας πιστεύει το 12,7%.

Ότι η ποιότητα ζωής μας έχει βελτιωθεί πιστεύει και το 41,4% όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο με το 55% εξ αυτών να πιστεύει ότι πριν 40-50 χρόνια οι άνθρωποι ζούσαν καλύτερα και η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν αλλοιώσει τον τρόπο ζωής.

23.jpg

Το 67,2% των ερωτηθέντων δηλώνει πως δεν θα είχε πρόβλημα εάν στο διπλανό σπίτι έμενε οικογένεια μεταναστών, ενώ το 28,9% δηλώνει πως θα είχε πρόβλημα.

24.jpg

Το 71,4% όσων έχουν κάνει το εμβόλιο δεν θα είχαν πρόβλημα αν στο διπλανό σπίτι έμενε κάποιος μετανάστης. Το ίδιο απάντησε και το 53,7% εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί.

25.jpg

Τέλος μόνο το 9,1% των εμβολιασμένων και το 14,9% των ανεμβολίαστων συμφωνεί με τη φράση "οι άνδρες είναι πιο ικανοί από τις γυναίκες στο να παίρνουν κρίσιμες αποφάσεις".

26.jpg

27.jpg

28.jpg

Ταυτότητα έρευνας: Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στις 29 και 30 Αυγούστου και συμμετείχαν 864 ερωτώμενοι. Σημειώνεται ότι μέχρι τις 30/8 είχαν εμβολιαστεί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου 7 στους 10 ενήλικες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ