Ελλαδα

Μετάλλαξη «Mu»: Τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα - Τα στοιχεία της

Ποια είναι η λύση στην αντιμετώπιση της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα έξι πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης «Mu» στην Ελλάδα καταγράφηκαν από τις μονάδες του ΕΟΔΥ - Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί κατά τον Γκίκα Μαγιορκίνη.

Τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης «Mu» στην Ελλάδα είναι γεγονός, αφού καταγράφηκαν οι πρώτες έξι περιπτώσεις της νέας αυτής παραλλαγής.

Η καταγραφή των μεταλλάξεων

Συνολικά 921 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern-VOC) και 2 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring) αναδείχθηκαν από τη Γονιδιωματική Ανάλυση από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ

Εκ των 921 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 899 αφορούν στο στέλεχος Delta και 22 αφορούν στο Alpha. Εκ των 2 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, όλα αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K).

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 30.385 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών, 26.651 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 3.016 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 718 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής. Μεταξύ των 26.651 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Alpha, με ποσοστό 58,31%, ακολουθούμενο από το Delta με ποσοστό 23,58%, το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 8,78%, και το Beta με ποσοστό 1,24%. Από τα 3.016 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 2.853 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση. Από τα δείγματα αυτά, 43,44% αφορούν στο B.1.1.318 (Variant E484K), 28,48% στο Delta, 15,78% στο Alpha, 6,67% στο Beta, 0,13% στο C.36 και 0,10% στο Gamma.

Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 280 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 149 στο Delta, 113 αφορούν στο Alpha, 6 στο Beta, 4 στο B.1.1.318 (Variant E484K), 6 στο Mu, 1 στο Eta, 1 στο C.36, 1 στο Kappa και 1 στο B.1.623. 

Ο εμβολιασμός κατά της νέας μετάλλαξης

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για τη νέα μετάλλαξη «Mu» που εμφανίστηκε και στην Ελλάδα τονίζοντας πως ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση.

«Θα ήμασταν τουλάχιστον, δηλαδή το δείχνουν τα νούμερα, θα ήμασταν σίγουρα κάτω από 100 διασωληνωμένους αυτή τη στιγμή αν είχαμε 10% περισσότερες μονάδες εμβολιασμού», είπε αναφερόμενος στην εικόνα στο ΕΣΥ.

Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση σχετικά για τις μεταλλάξεις και το αν κάνουν τον ιό να ξεφεύγει από τα εμβόλια, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού, θετική συσχέτιση. Δηλαδή ο εμβολιασμός να αυξάνει την πιθανότητα των μεταλλαγμένων στελεχών».

«Κατ’ αρχάς, το πρώτο μεταλλαγμένο στέλεχος το Α, έγινε πριν ξεκινήσει ο εμβολιασμός, το λεγόμενο, αυτό δηλαδή που ακολούθησε μετά η Δ, άρα λοιπόν δεν ισχύει αυτό, ότι ο εμβολιασμός αύξησε την πιθανότητα των μεταλλαγμένων. Το Α έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν ακόμα ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Το Δ έγινε στην Ινδία, όπου η εμβολιαστική κάλυψη ήταν ιδιαίτερα χαμηλή. Τον τελευταίο καιρό ακούμε και για κάποια άλλα μεταλλαγμένα στελέχη, τα οποία αναπτύχθηκαν, δηλαδή το Β για παράδειγμα, στη Νότια Αφρική πριν έχουμε εμβολιασμό. Το Γ η Βραζιλία όπου ο εμβολιασμός ήτανε πολύ χαμηλός.

»Θέλω να πω ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού, θετική συσχέτιση. Δηλαδή ο εμβολιασμός να αυξάνει την πιθανότητα των μεταλλαγμένων στελεχών. Τώρα, όσον αφορά τη θεραπεία, είναι κάτι το οποίο εννοείται ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι ερευνητικοί οργανισμοί προσπαθούνε να βρούνε. Το βασικό στοιχείο όμως που έχουμε και θα πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, όσον αφορά τις θεραπείες, είναι ότι στις οξείες λοιμώξεις οι οποίες εκτυλίσσονται μέσα μέρες, προς το παρόν δεν έχουμε πολύ αποτελεσματικά θεραπευτικά σχήματα».

ΠΟΥ: «Συναγερμός» από τη νέα μετάλλαξη «Mu» του κορωνοϊού

Συναγερμός έχει σημάνει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για μία νέα παραλλαγή του κορωνοϊού με την ονομασία «Mu» και ενδεχομένως είναι ανθεκτική κατά των εμβολίων. Για πρώτη φορά ταυτοποιήθηκε στην Κολομβία τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο Οργανισμός υπογράμμισε πως το παραλλαγμένο στέλεχος αυτό παρουσιάζει μεταλλάξεις που  και τονίζει πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθούν τα χαρακτηριστικά του.

Όλοι οι ιοί, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί την COVID-19, μεταλλάσσονται συν τω χρόνω. Οι περισσότερες μεταλλάξεις πάντως δεν έχουν –ή έχουν ελάχιστη– επίπτωση στις ιδιότητες κάθε ιού.

Ωστόσο ορισμένες μεταλλάξεις μπορεί αντιθέτως να αλλάζουν δραστικά τις ιδιότητες του ιού και να επηρεάζουν, για παράδειγμα, την ευκολία με την οποία μεταδίδεται, τη σοβαρότητα της ασθένειας που προκαλεί ή την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, των φαρμάκων, των διαγνωστικών μέσων ή των μέτρων δημόσιας υγείας.

Η εμφάνιση στα τέλη του 2020 νέων στελεχών που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για την παγκόσμια δημόσια υγεία οδήγησε τον ΠΟΥ να τα χαρακτηρίσει παραλλαγές ενδιαφέροντος και παραλλαγές ανησυχίας, για να ιεραρχήσει τις δραστηριότητες παρακολούθησης και έρευνας σε παγκόσμια κλίμακα.

Αποφάσισε να ονομάζει τις ανησυχητικές παραλλαγές του ιού με βάση τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, ώστε να αποφεύγεται ο στιγματισμός χωρών και να μπορεί το ευρύ κοινό να προφέρει πιο εύκολα τα ονόματα.

Το τρέχον διάστημα, ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει τέσσερα παραλλαγμένα στελέχη «ανησυχητικές παραλλαγές», ανάμεσά τους τη Δέλτα, που έχει εντοπιστεί σε 170 χώρες ως αυτό το στάδιο, και άλλα πέντε «παραλλαγές ενδιαφέροντος», συμπεριλαμβανομένης της Mu.

Αφότου ταυτοποιήθηκε στην κολομβιανή επικράτεια τον Ιανουάριο, η Mu εξαπλώθηκε σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης.

«Αν και ο παγκόσμιος επιπολασμός της παραλλαγής Mu μεταξύ των κρουσμάτων που έχουν αλληλουχηθεί γενετικά είναι μικρός, το τρέχον διάστημα είναι κατώτερος του 0,1%, ο επιπολασμός της στην Κολομβία (39%) και στον Ισημερινό (13%) αυξάνεται συνεχώς», εξήγησε ο ΠΟΥ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ