Ελλαδα

Κοντοζαμάνης-Υγειονομικοί: Από 1/9 οι αιτήσεις αναπλήρωσης

Τι ισχύει για την επιστροφή μισθού από τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης
υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης © Eurokinissi/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Βασίλης Κοντοζαμάνης: Τι είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας για την αναστολή στην οποία θα τεθούν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί.

Από την 1η Σεπτεμβρίου τίθενται σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, ανέφερε ότι καθημερινά όλο και περισσότεροι υγειονομικοί εμβολιάζονται.

«Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνουμε καθημερινά όλο και περισσότεροι υγειονομικοί εμβολιάζονται», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης και πρόσθεσε ότι για όσους υγειονομικούς δεν προχωρήσουν στον εμβολιασμό έως την 1η Σεπτεμβρίου θα υπάρξει επιστροφή μισθού, ο οποίος θα θεωρηθεί ως αχρεωστήτως καταβληθείς, ενώ για την επαγγελματική εξέλιξη όσων υγειονομικών τεθούν σε αναστολή τόνισε ότι με την επιστροφή τους στην εργασία ίσως δεν τεθούν στις ίδιες υπηρεσίες καθώς οι ανάγκες στο υγειονομικό σύστημα ίσως θα έχουν αλλάξει. 

«Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους διοικητές των νοσοκομείων και θα κάνουμε ό,τι απαιτείται. Κάνουμε ύστατη έκκληση να εμβολιαστούν. Η πλατφόρμα για την πρόσληψη προσωπικού που θα καλύψει τα κενά, θα ανοίξει την 1η Σεπτεμβρίου και για λίγες ημέρες. Το μέτρο λαμβάνει χώρα σε μία στιγμή που η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθεί το ΕΣΥ. Δώσαμε τη δυνατότητα στο προσωπικό μας να ξεκουραστεί, αλλά η αναστολή των αδειών γίνεται όχι μόνο λόγω του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αλλά και λόγω της πανδημίας», είπε σε άλλο σημείο της ενημέρωσης ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε το υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει σχέδιο για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, που περιλαμβάνει αναδιάταξη δυνάμεων και ανακατανομή του προσωπικού ανά νοσοκομείο. Είπε επίσης, ότι εάν χρειαστεί θα συμβληθεί ο δημόσιος τομέας και με ιδιωτικές δυνάμεις σε υποστηρικτικό επίπεδο. Επανέλαβε ότι σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ήδη γίνεται. Αναφέρθηκε στο ζήτημα μισθοδοσίας στον δημόσιο τομέα, που προβλέπει προκαταβολή αποδοχών 15ημέρου, λέγοντας ότι θα υπάρχει επιστροφή του μισθού ως αχρεωστήτως καταβληθέντος, ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας όταν και εφόσον εμβολιαστούν, όταν θα επιστρέψουν, είναι πιθανόν να τοποθετηθούν σε άλλη θέση, αφού οι ανάγκες της υπηρεσίας θα έχουν διαφοροποιηθεί.

Η μεγάλη πλειονότητα των υγειονομικών έχει ήδη εμβολιαστεί και κάθε μέρα προστίθενται και άλλοι, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης. «Λίγοι, ευτυχώς, εξακολουθούν να επιμένουν στην άποψη, ότι είτε το εμβόλιο είναι βλαβερό για τον άνθρωπο, είτε ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού παραβιάζει τα ατομικά τους δικαιώματα». Αναφέρθηκε στην αρνητική απάντηση του ΣτΕ στο αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής που είχαν υποβάλλει υγειονομικοί, ώστε να παγώσει η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Επανέλαβε ότι το μέτρο της υποχρεωτικότητας απευθύνεται σε αυτούς που είναι επιφορτισμένοι με τη φροντίδα των πλέον ευπαθών πολιτών. «Ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας είναι μια πράξη που την επιβάλλει το καθήκον, στην πραγματικότητα όμως είναι μια πράξη ανθρωπιάς, στοιχειώδους αλληλεγγύης, απέναντι σε πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη».

Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ