Ελλαδα

Γραβάνης: Ποια η «συνεισφορά των ανεμβολίαστων» στην κοινωνία

Η φυσική ανοσία και η διάθεση των εμβολίων που προορίζονταν για τους ανεμβολίαστους

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αχιλλέας Γραβάνης: Η ανάρτηση του καθηγητή φαρμακολογίας για τη «συνεισφορά» των ανεμβολίαστων στην κοινωνία.

Στον τρόπο με τον οποίο συνεισφέρουν οι ανεμβολίαστοι στην προσπάθεια που γίνεται από την κοινωνία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αναφέρεται με ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής φαρμακολογίας, Αχιλλέας Γραβάνης

Όπως σημειώνει ο κ. Γραβάνης, τα εμβόλια που προορίζονταν για εκείνους που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, μπορούν να διατεθούν για τη χορήγηση τρίτης, ενισχυτικής δόσης στους ανοσοκατασταλμένους, ενώ ακόμη αναφέρεται στη συμβολή των ανεμβολίαστων στην ανοσία της κοινότητας, αφού εκτιμάται ότι η πλειοψηφία των ανεμβολίαστων θα μολυνθεί στο προσεχές διάστημα. 

«Η Πολιτεία οφείλει χωρίς καθυστέρηση να προσανατολίσει τα διαθέσιμα για τους ανεμβολίαστους που δηλώνουν ισχυρή άποψη κατά του εμβολιασμού τους, εμβόλια προς τους πλήρως εμβολιασμένους που θέλουν να λάβουν 3η ενισχυτική δόση, με προτεραιότητα εντός Σεπτεμβρίου τους ανοσοκατασταλμένους και τους υπερήλικες και εντός Οκτωβρίου τους υγειονομικούς και τον γενικό πληθυσμό στον οποίο έχουν παρέλθει 6-7 μήνες μετά τη 2 δόση», γράφει στην ανάρτησή του ο Αχιλλέας Γραβάνης.

Ολόκληρη η ανάρτηση του καθηγητή φαρμακολογίας, Αχιλλέα Γραβάνη:

«Η συνεισφορά των ανεμβολίαστων

Δεν θέλουν να πειστούν, δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Αυτό έχει επιπτώσεις στην κοινωνία: καταλαμβάνουν τις θέσεις ΜΕΘ, μιας και το 95% των ασθενών σε αυτές καταλαμβάνονται από ανεμβολίαστους, ενώ εμβολιασμένοι ασθενείς άλλων νοσημάτων δεν βρίσκουν θέσεις ΜΕΘ, με εξαιρετικά αρνητική επίπτωση στην υγεία και τη ζωή των δεύτερων. Οι ανεμβολίαστοι, διατηρώντας την άποψη τους μπορούν να συνεισφέρουν με δυο τρόπους στην προσπάθεια της κοινωνίας ενάντια στον κορωνοϊό:

  • με τη διάθεση των εμβολίων που τους αντιστοιχούν άμεσα και μόλις δοθεί η άδεια από τον ΕΜΑ σε όλους τους πλήρως εμβολιασμένους άνω των 12 ετών, 5 μήνες μάξιμουμ μετά τη 2η δόση τους. Η 3η δόση μειώνει κατά 11 φορές τη λοίμωξη και 10 φορές τη βαριά νόσηση από το Δέλτα (προηγούμενο σημερινό ποστ μου).
  • οι ανεμβολίαστοι θα συνεισφέρουν στην ανοσία της κοινότητας με τη φυσική ανοσία τους δηλαδή με τη μόλυνση τους (η πλειοψηφία θα μολυνθεί τους επόμενους μήνες από το εξαιρετικά λοιμογόνο στέλεχος Δέλτα). Το με απόφαση τους τίμημα, κυρίως γι αυτούς αλλά δυστυχώς και για ασθενείς άλλων νοσημάτων που χρειάζονται νοσηλεία, θα είναι πολύ μεγάλο σε βαριά νόσηση και απώλεια ζωής (90-95% των ΜΕΘ καταλαμβάνονται από ανεμβολίαστους) αλλά η ελεύθερη επιλογή, παρά τα αντίθετα πολλαπλά επιστημονικά δεδομένα, έχει τίμημα, σε συνειδητοποιημένους πολίτες με ισχυρή άποψη.

Η Πολιτεία οφείλει χωρίς καθυστέρηση να προσανατολίσει τα διαθέσιμα για τους ανεμβολίαστους που δηλώνουν ισχυρή άποψη κατά του εμβολιασμού τους, εμβόλια προς τους πλήρως εμβολιασμένους που θέλουν να λάβουν 3η ενισχυτική δόση, με προτεραιότητα εντός Σεπτεμβρίου τους ανοσοκατασταλμένους και τους υπερήλικες και εντός Οκτωβρίου τους υγειονομικούς και τον γενικό πληθυσμό στον οποίο έχουν παρέλθει 6-7 μήνες μετά τη 2 δόση. Η όποια ολιγωρία της θα είναι άδικη και αδικαιολόγητη για μας τους υγειονομικούς αλλά και τους εμβολιασμένους. Εν τω μεταξύ, η προσπάθεια να πείσουμε τους καλοπροαίρετους ανεμβολίαστους θα πρέπει να συνεχιστεί με δύναμη από όλους μας, κυρίως από μας στον χώρο της Ιατρικής». 

 

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ