Ελλαδα

Υγειονομικοί: Υποχρεωτικός εμβολιασμός και αναστολή - Τι ισχύει

Πώς θα καλυφθούν τα κενά στο ΕΣΥ - Τι είπε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί βγαίνουν σε αναστολή εργασίας από την 1η Σεπτεμβρίου, επανέλαβε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τους υγειονομικούς μίλησε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης σήμερα Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, στη live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, επεσήμανε ότι αυξάνεται ο εμβολιασμός των υγειονομικών, καθώς έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του υπουργείου.

Ο κ. Κοντοζαμάνης ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά ότι ο νόμος που προβλέπει αναστολή εργασίας για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, θα εφαρμοστεί από την 1η Σεπτεμβρίου.

Τόνισε, επίσης, ότι επειδή οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο τομέα προπληρώνονται, για όσους γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό υγειονομικό προσωπικό τεθούν σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων, θα αναζητηθούν τα ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Για τον εμβολιασμό ιδιωτών γιατρών και φαρμακοποιών, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι ανήκουν στην κατηγορία των υγειονομικών. Επόμένως, θα υπάρξουν κυρώσεις, καθώς οφείλουν να εμβολιαστούν κατά της covid-19.

 

Σε αναστολή εργασίας οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί από 1η Σεπτεμβρίου - Πώς θα λειτουργήσει το ΕΣΥ

Σχετικά με το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη λειτουργία του ΕΣΥ, μόλις ενεργοποιηθεί η αναστολή εργασίας, ανέφερε ότι είναι έτοιμα επιχειρησιακά σχέδια.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι υπάρχει πρόβλεψη για προσλήψεις προσωπικού, συγκεκριμένου χρόνου και με συγκεκριμένες συμβάσεις.

Και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση τις επόμενες ημέρες για υποστηρικτικές υπηρεσίες στα νοσοκομεία και στις δομές και για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού. Επίσης, όπως είπε, έχει σχεδιαστεί ο τρόπος ανακατανομής του προσωπικού μέσα στα νοσοκομεία, ώστε να λειτουργήσουν ομαλά.

Τόνισε, ακόμη, ότι θα παραταθούν διατάξεις που ισχύουν λόγω πανδημίας, οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα στους φορείς να μετακινούν προσωπικό για να καλυφθούν οι ανάγκες.

(Από 16.00 και μετά...)

Πρόταση ΠΟΕΔΗΝ για παράταση στην αναστολή εργασίας για τους υγειονομικούς

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, ζήτησε μικρή παράταση στο μέτρο που προβλέπει αναστολή εργασίας για υγειονομικούς, οι οποίοι παραμένουν ανεμβολίαστοι από την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τόνισε ότι το ποσοστό των υγειονομικών που έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού, έχει φθάσει το 82,6%.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ζήτησε να δοθεί μικρή παράταση, προκειμένου να πειστούν να εμβολιαστούν οι περίπου 10.000 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί.

Ο κ. Γιαννάκος χαρακτήρισε χρέος της ΠΟΕΔΗΝ και της κοινωνίας να στηρίξουν «τους λίγους εναπομείναντες συναδέλφους», επισημαίνοντας ότι «πετιούνται στον δρόμο χωρίς μισθό» ενώ επί 19 μήνες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, σώζουν ασθενείς, τηρούν τα μέτρα «αλλά φοβούνται να εμβολιαστούν».

Παράλληλα, άσκησε κριτική στην απόφαση για αναστολή αδειών των εμβολιασμένων υγειονομικών, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά από την αναστολή εργασίας και κατήγγειλε ότι δεν έχουν γίνει ακόμη προκηρύξεις για αντικαταστάσεις με τρίμηνες συμβάσεις.

Πρόσθεσε, δε, ότι ήδη καταρτίζονται σχέδια για καταργήσεις και συγχωνεύσεις κλινικών και αναστολή χειρουργείων. «Τελικά θα την πληρώσουν οι εμβολιασμένοι και οι ασθενείς» ισχυρίστηκε ο κ. Γιαννάκος.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις