Ελλαδα

Έρχεται το 1ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου

Μηχανική Μάθηση, AI, Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Ρομποτική, Εκπαίδευση STEM, Υγεία, Περιβάλλον, Τέχνη οι τομείς εστίασης

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καστελλόριζο
Καστελλόριζο © Unsplash/Mark Spyrom

Καστελλόριζο: Έρχεται το 1ο Φεστιβάλ Γρίφων με δράσεις, ξεναγήσεις, εκθέσεις, διαλόγους γύρω από την Επιστήμη - Από τις 24 - 26/9

Το Καστελλόριζο ή Μεγίστη – ονομασία λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους του σε σχέση με τα νησιά που το περιβάλλουν –  διακρίνεται για τα ιδιαίτερα ιστορικά, πολιτιστικά και γεωγραφικά γνωρίσματά του. Η αρχιτεκτονική, τα σημαντικά αρχαία μνημεία, η χλωρίδα και η πανίδα και το φυσικό περιβάλλον γενικότερα του γραφικού αυτού νησιού στην ανατολική γωνιά της Ευρώπης, εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Είναι το μέρος που αποτέλεσε, από τη Νεολιθική Εποχή μέχρι σήμερα, τόπο συνάντησης σημαντικών πολιτισμών της ανθρωπότητας.

FESTIVAL GRIFON KASTELLORIZOY

Φέτος, το νησί θα φιλοξενήσει επίσημα την Επιστήμη μέσα από το 1ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου που θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2021. Το υψηλού επιστημονικού επιπέδου αυτό δρώμενο, αναπτύχθηκε τοπικά και αποτελεί μια σημαντική γιορτή της επιστήμης, προσφοράς νέας γνώσης και χαράς που απευθύνεται στους κατοίκους του ακριτικού νησιού. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι το Καστελλόριζο διακρίνεται και στους γρίφους. Έτσι, το 2020 ο μαθηματικός Πανταζής Χούλης, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αυστραλίας, νυν συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνιδρυτής εταιρείας παραγωγής εκπαιδευτικών γρίφων, ίδρυσε το ομώνυμο Μουσείο που διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές Γρίφων στον κόσμο. Πρόσφατα μάλιστα, ανακηρύχθηκε Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Τέχνης STARTS (Science+Technology+ARTS).

Η θεματική του φεστιβάλ θα επικεντρώνεται κυρίως στους τομείς: Μηχανική Μάθηση, AI, Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Ρομποτική, Εκπαίδευση STEM, Υγεία, Περιβάλλον, Τέχνη.  Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, το κοινό θα μπορέσει ανεξάρτητα από την ηλικία του να παρακολουθήσει αλλά και να συμμετάσχει ενεργά σε μια σειρά από εκπαιδευτικές δράσεις, στοχευμένες ξεναγήσεις, επιστημονικούς διαλόγους, θεατρικά παιγνίδια, πρωτότυπες δράσεις, διαδραστικά πειράματα, εκθέσεις, αφηγήσεις παραμυθιών κ.ά. από αξιόλογους  επιστήμονες διαφόρων ερευνητικών φορέων της χώρας.

Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης, κύρια δράση του Σωματείου ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών) σε συνεργασία με την Ελένη Γραμματικοπούλου, με πολυετή πείρα στον χώρο της Επικοινωνίας της Επιστήμης. Τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, του Υπουργείου Ανάπτυξης  και Επενδύσεων  και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Συμμετέχουν επίσης το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ίδρυμα Ευγενίδου, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, η επιστημονική ομάδα Science Reactors,  το «Πλήρωμα 94» από την Πάτρα και άλλοι επιστημονικοί/εκπαιδευτικοί φορείς.

Με κίνητρο την αγάπη τους για την επιστήμη, πάνω από 50 επιστήμονες, ερευνητές, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες θα συμμετάσχουν αφιλοκερδώς στο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου. Χωρίς την αφιλοκερδή προσφορά των συμμετεχόντων ατόμων και φορέων και την πολύτιμη στήριξη των χορηγών, η αρχική ιδέα των διοργανωτών δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί.


Info: 1ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα.
24-26/9/2021

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ