Πυρόπληκτοι: Ανοίγουν οι πλατφόρμες για αποζημιώσεις και δωρεές
Προχωρά το Σχέδιο Ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας


Πυρόπληκτοι: Σήμερα ανοίγουν οι πλατφόρμες για τις αποζημιώσεις και τις δωρεές - Ολοκληρώνονται οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών.
Από σήμερα (18/8) το απόγευμα αναμένεται να τεθούν σε πλήρη λειτουργία οι δύο ψηφιακές πλατφόρμες μέσω των οποίων θα υποβληθούν οι αιτήσεις για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων (arogi.gov.gr) και θα διατεθούν δωρεές (e-dorees.gov.gr).
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι πρωτοβάθμιες αυτοψίες σε Εύβοια και Αττική, ενώ σε εξέλιξη είναι και οι δευτεροβάθμιες καταγραφές που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.
Σε Αττική και Εύβοια έχουν γίνει περισσότεροι από 1.350 έλεγχοι και τώρα τα κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών βρίσκονται στη φάση των επανελέγχων όσων κτισμάτων κρίθηκαν «κόκκινα». Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην Πελοπόννησο, όπου οι πρωτοβάθμιες και οι επαναληπτικές αυτοψίες έχουν ολοκληρωθεί σε Ηλεία, Λακωνία και Μεσσηνία, όπου έχουν γίνει περισσότεροι από 400 έλεγχοι.
Την ίδια ώρα, έχουν ξεκινήσει και οι αξιολογήσεις ακινήτων στην Αρκαδία, όπου τις προηγούμενες ημέρες δεν ήταν δυνατή η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης στις πληγείσες περιοχές από τους μηχανικούς εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή από τις πυρκαγιές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και στην περίπτωση της Αρκαδίας οι έλεγχοι αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας, ενώ μηχανικοί του υπουργείου είναι σε ετοιμότητα σε όλες τις περιοχές ώστε να ελέγξουν κτίσματα των οποίων οι ιδιοκτήτες απουσίαζαν τις προηγούμενες ημέρες.
Πυρόπληκτοι: Άμεσα η προκαταβολή - Ανοίγουν οι πλατφόρμες
Όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες ημέρες, με βάση το πόρισμα των ελέγχων κάθε πυρόπληκτος πολίτης θα μπορεί, μόλις ανοίξει η πλατφόρμα, στη διεύθυνση arogi.gov.gr να υποβάλει μία απλή αίτηση, ώστε να λάβει άμεσα την προκαταβολή που δικαιούται στο πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής, όσο και αποζημίωση για την οικοσκευή. Συγκεκριμένα, για κατοικίες η άμεση ενίσχυση ανέρχεται σε έως 20.000 ευρώ για κατοικία και έως 22.000 ευρώ για επιχειρήσεις.
Παράλληλα, θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα e-dorees.gov.gr όπου, με βάση την καταγραφή των πρώτων αναγκών των πυρόπληκτων φυσικά και νομικά πρόσωπα θα έχουν τη δυνατότητα, με τα στοιχεία του Taxis, να δηλώσουν την προσφορά τους σε χρήματα ή σε είδος. Επίσης, στην πλατφόρμα θα διατίθεται ο ειδικός Λογαριασμός Κρατικής Αρωγής για την κατάθεση δωρεών που έχει ανοίξει το Υπουργείο Οικονομικών.
Φωτιές - Πυρόπληκτοι: Προχωρά το Σχέδιο Ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας
Ευρύ κύκλο επαφών και συναντήσεων με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους του τουριστικού και ξενοδοχειακού κλάδου της Εύβοιας πραγματοποιεί από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος, που ορίστηκε από τον πρωθυπουργό αρμόδιος για τα προγράμματα αρωγής και στήριξης μετά από φυσικές καταστροφές.
Αντικείμενο των επαφών του είναι αφενός η εξειδίκευση των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης και, αφετέρου, ο σχεδιασμός των επόμενων βημάτων συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων ώστε να υλοποιηθούν τα μέτρα αποκατάστασης και στήριξης το συντομότερο δυνατόν και να φθάσει άμεσα η κρατική αρωγή στους δικαιούχους.
Ο κ. Τριαντόπουλος είχε την Παρασκευή και την Δευτέρα συσκέψεις εργασίας με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος Φάνη Σπανό και τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, Γιώργο Κελαϊδίτη. Τη Δευτέρα είχε συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας, Γιώργο Τσαπουρνιώτη, στη Χαλκίδα.
Την ίδια ημέρα είχε στην Αθήνα συναντήσεις εργασίας με τον Δήμαρχο Ιστιαίας - Αιδηψού, Γιάννη Κοντζιά, και τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, Ηλία Μπουρμά, μαζί με εκπροσώπους του τουριστικού και ξενοδοχειακού κλάδου της Εύβοιας. Παράλληλα, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό είχε συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με αυτοδιοικητικούς παράγοντες και παραγωγικούς φορείς της Εύβοιας.
Χθες ο κ. Τριαντόπουλος είχε εκ νέου σύσκεψη εργασίας στη Χαλκίδα, με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος και Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, ενώ συναντήθηκε και με το Δήμαρχο Διονύσου, Ιωάννη Καλαφατέλη, στον Άγιο Στέφανο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η 13χρονη Δήμητρα πέθανε από σηψαιμία
Κλειστά σχολεία σε Σύρο, Τήνο, Άνδρο και Μύκονο - Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός
Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός
Διασώστες, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι - Θα αποβιβαστούν την Παρασκευή στο νησί
Αποτυπώνεται η σεισμική αναταραχή στην περιοχή
Τόνισε επίσης ότι «σε άλλες εποχές θα έβαζαν κάποιοι ακόμα και εισαγγελείς να μας κυνηγούν»
Συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία
Καπνίσαμε τα ελληνικά πούρα και τα βρήκαμε θαυμάσια!
Δείτε τον χάρτη με τους σεισμούς στην περιοχή έως τις 4 Φεβρουαρίου
Δέσμευση για την καταπολέμηση κάθε μορφής βίας σε βάρος των γυναικών
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Θήρας - Μεταβαίνουν στη Σαντορίνη Μητσοτάκης και Κικίλιας
Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου...θέλει ντύσιμο καλό
Αυστηροποιούνται οι ιατρικοί έλεγχοι – Σκέψεις για πρακτική εξέταση
Μετά το μπαράζ σεισμικών δονήσεων στο νησί
Τουριστικές ροές χωρίς να υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής - Προτάσεις βελτίωσης
Περιέργως κανείς από τους λάτρεις του φυσικού κάλλους δεν πήρε χαμπάρι εργασίες που απαιτούν βαριά μηχανήματα και εργάτες
Δυνάμεις της πυροσβεστικής στην περιοχή
Σε κινητοποίηση όλος ο κρατικός μηχανισμός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.