Ελλαδα

Πυρόπληκτοι: Από την Τετάρτη 18 Αυγούστου οι αποζημιώσεις

Μπορούν να λάβουν έως 120.000 ευρώ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καμένη κατοικία στη βορειοανατολική Αττική - Ανακοινώθηκαν τα μέτρα στήριξης © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Καμένη κατοικία στη βορειοανατολική Αττική - Ανακοινώθηκαν τα μέτρα στήριξης © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Πυρόπληκτοι - Μέτρα στήριξης: Ανοίγει την Τετάρτη 18 Αυγούστου η ηλεκτρονική εφαρμογή για τις αποζημιώσεις σε όσους επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη στους πυρόπληκτους παρουσίασε ο αν. υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας στον ΑΝΤ1. 

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως τα 600 ευρώ που δίνονται μέχρι τώρα ως μια πρώτη προσπάθεια στήριξης, «ενσωματώθηκαν στην ηλεκτρονική εφαρμογή που ανοίγει την Τετάρτη, 18 Αυγούστου, προκειμένου να πάρουν άμεσα τα χρήματα των ενισχύσεων, μέσω μιας απλής υπεύθυνης δήλωσης ότι έχουν υποστεί ζημιά. Τα πρώτα χρήματα μπαίνουν αυτόματα με την δήλωση και μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των αυτοψιών, θα γίνει και η πλήρης καταβολή των ενισχύσεων».

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι τα ποσά αυτά ποικίλουν ανάλογα με το ύψος των καταστροφών καθώς και αν πρόκειται για κατοικία ή επιχείρηση.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι η διαδικασία αυτή έρχεται σε αντιδιαστολή με όσα ίσχυαν προηγούμενα χρόνια, αναφέροντας ότι «υπάρχουν αιτήσεις για αποζημιώσεις από το 2017, που ακόμη οι αγρότες δεν έχουν πάρει χρήματα από τον ΕΑΓΑ. Από τον «Ιανό» και μετά, έχουν αλλάξει οι διαδικασίες και τα χρήματα πιστώνονται μέσα σε τέσσερις μήνες».

Πυρόπληκτοι: Αποζημιώσεις για ακίνητα-επιχειρήσεις

Oι πυρόπληκτοι μπορούν να λάβουν έως 120.000 ευρώ στην πρώτη αρωγή έναντι της στεγαστικής συνδρομής, με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την ενίσχυση των πληγέντων, η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ. Σε αυτήν παρουσιάζονται αναλυτικά τα μέτρα της κυβέρνησης για τις πυρόπληκτες περιοχές.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται τι ισχύει με τις αποζημιώσεις για ακίνητα και επιχειρήσεις. Επιπλέον, υπάρχει πρόβλεψη για εφάπαξ 6.000 ευρώ από ΟΠΕΚΑ σε τραυματίες από τις φωτιές.

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πότε θα γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις.

Τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης αφορούν σε όλους όσοι υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές από τις 27 Ιουλίου και έως τη δημοσίευση της ΠΝΠ σε ΦΕΚ. Η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση δίνεται για ζημιές σε ιδιοκτησίες φυσικών και νομικών προσώπων όπως αυτές προκύπτουν από την τελευταία δήλωση περιουσιακής κατάστασης και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% τής κατά πλήρη κυριότητα αξίας του ακινήτου, όπως αυτή υπολογίζεται για τον ΕΝΦΙΑ με βάση το ποσοστό συνιδιοκτησίας και, σε περίπτωση ψιλής κυριότητας, με βάση το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί της ψιλής κυριότητας.

Για τα επαγγελματικά ακίνητα, η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση χορηγείται σε ιδιοκτήτες των κτιριακών επαγγελματικών εγκαταστάσεων εφόσον η κτιριακή εγκατάσταση δεν ήταν εγκαταλελειμμένη και, στην περίπτωση που πρόκειται για ακίνητο ιδιοκτησίας της επιχείρησης, εφόσον η επιχείρηση που επλήγη είναι ενεργή στο μητρώο της ΑΑΔΕ. Την έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων τόσο για την κύρια, όσο και για τις δευτερεύουσες κατοικίες που είτε ιδιοχρησιμοποιούνται είτε μισθώνονται σε τρίτους. Οι ιδιοκτήτες εγκαταλελειμμένων κτιρίων δεν δικαιούνται την έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ