Ελλαδα

Συρεγγέλα: Δεκάδες κακοποιημένες γυναίκες αφήνουν τα σπίτια τους

Για να μην θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί - Δεκάδες γυναίκες εγκαταλείπουν την οικογενειακή εστία © PEXELS
Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί - Δεκάδες γυναίκες εγκαταλείπουν την οικογενειακή εστία © PEXELS

Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί - Δεκάδες γυναίκες εγκαταλείπουν την οικογενειακή εστία.

Αύξηση των καταγγελιών για περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900.

Σημαντικός είναι και ο αριθμός των γυναικών που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την οικογενειακή εστία τους, για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους και να φιλοξενηθούν σε ασφαλείς χώρους, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του 2021, η Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε πάνω από 4 χιλιάδες κλήσεις, εκ των οποίων οι 2.869 κλήσεις αφορούσαν σε περιστατικά βίας, ενώ πάνω από 50 γυναίκες-θύματα βίας που βίωσαν τραγικές στιγμές κατά τη διάρκεια της καραντίνας μέσα στο ίδιο τους το σπίτι και έπρεπε να μεταφερθούν με τα παιδιά τους επειγόντως σε έκτακτα καταλύματα. 

Πριν εισαχθούν σε ξενώνες φιλοξενίας, φιλοξενήθηκαν σε χώρους που προσέφερε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

ΞΕΕ: Φιλιξένησε 56 γυναίκες κατά τη διάρκεια των δύο lockdown

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) φιλοξένησε 23 γυναίκες με 20 παιδιά. 

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης καραντίνας (από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι τα μέσα Μαΐου του 2021), το ΞΕΕ προσέφερε δωρεάν διαμονή και σίτιση σε 33 γυναίκες με 29 παιδιά.

Oι γυναίκες φιλοξενήθηκαν πρώτα στα δωμάτια που προσέφερε το ΞΕΕ και, στη συνέχεια, αφού πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, κάποιες μεταφέρθηκαν σε ξενώνες φιλοξενίας, ενώ άλλες επέλεξαν να μεταφερθούν σε συγγενικό ή φιλικό τους σπίτι.

Παράλληλα, το Χαμόγελο του Παιδιού προσέφερε δωρεάν εξετάσεις στα παιδιά, ενώ η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία (ΕΙΕ) εξετάσεις στα θύματα βίας.

H Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα © EUROKINISSI / ΣΑΓΙΑΣ ΤΑΚΗΣ
H Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα © EUROKINISSI / ΣΑΓΙΑΣ ΤΑΚΗΣ

M. Συρεγγέλα: Η Πολιτεία είναι δίπλα σε όλα τα θύματα βίας

«Η Πολιτεία είναι δίπλα σε όλα τα θύματα βίας και δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα που να απευθύνεται στη Γραμμή 15900 και να μην μεταφέρεται σε ασφαλές κατάλυμα» σημείωσε η κ. Συρεγγέλα, τονίζοντας ότι μόνο τον περασμένο μήνα (Ιούλιος 2021) στους ξενώνες μας διέμεναν 63 γυναίκες με 62 παιδιά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός, τόνισε ότι, «σε κάθε δύσκολο πρόβλημα, σε κάθε πρόκληση, η πραγματική δύναμη, για να κινηθούμε μπροστά, βρίσκεται μέσα μας, σε αυτό που πραγματικά είμαστε και στις αξίες που υπηρετούμε διαχρονικά και με συνέπεια. Η φιλοξενία και η αλληλεγγύη είναι στο DNA του ξενοδοχειακού κλάδου. Γι' αυτό και το ΞΕΕ είναι σταθερά και με πλήρη δέσμευση, μέρος της μεγάλης συλλογικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και την εξάλειψη του απαράδεκτου φαινομένου αυτού, που αποτελεί μελανό στίγμα για τον πολιτισμό μας».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ