Ελλαδα

Μετακίνηση στα νησιά για τον Δεκαπενταύγουστο - Πώς γίνεται

Τα απαραίτητα έγγραφα - Το έντυπο που πρέπει να συμπληρώσουν οι ταξιδιώτες

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έλεγχος του Λιμενικού στο λιμάνι του Πειραιά για τα μέτρα που αφορούν τη μετακίνηση στα νησιά λίγο πριν από τον Δεκαπενταύγουστο
Έλεγχος του Λιμενικού στο λιμάνι του Πειραιά για τα μέτρα που αφορούν τη μετακίνηση στα νησιά λίγο πριν από τον Δεκαπενταύγουστο © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σε ισχύ παραμένουν τα μέτρα για τη μετακίνηση στα νησιά με πλοία, με τους αδειούχους του Δεκαπενταύγουστου να φορούν μάσκα και να έχουν μαζί τους έγγραφα.

Με συγκεκριμένα μέτρα γίνεται η μετακίνηση στα νησιά, την ώρα που κορυφώνεται η έξοδος για τον Δεκαπενταύγουστο και η κίνηση στα λιμάνια είναι αυξημένη. Οι έλεγχοι από το Λιμενικό Σώμα είναι συνεχείς, με στόχο να περιοριστεί η διασπορά κορωνοϊού στα νησιά.

Σύμφωνα με τουριστικά πρακτορεία, οι κάτοικοι στην Αττική έχουν επιλέξει τις Κυκλάδες για τις διακοπές τους, με τα σημερινά προγραμματισμένα δρομολόγια θα εμφανίζουν αυξημένη πληρότητα.

Ειδικότερα, για σήμερα Σάββατο 14 Αυγούστου έχουν προγραμματιστεί 24 δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά, 18 για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, 12 από τη Ραφήνα και 9 από το Λαύριο.

Σημειώνεται ότι για την επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών. Η μάσκα παραμένει υποχρεωτική καθ' όλη τη διάρκεια ταξιδίων με πλοία, αεροπλάνα, υπεραστικά λεωφορεία, όπως και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ).

Τα μέτρα για τη μετακίνηση στα νησιά - Τι ισχύει

Για τις μετακινήσεις προς νησιά (με πλοίο ή αεροπλάνο), απαιτούνται:

Για τους ενήλικες:

 • Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης. Απαιτείται να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού
 • Αρνητικό αποτέλεσμα μοριακό PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή
 • αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Για τους ανήλικους:

 • Οι ανήλικοι από 17 ετών και μιας ημέρας και άνω υποχρεούνται επίσης να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.
 • Οι ανήλικοι που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 12-17 ετών, πρέπει να έχουν κάνει οποιοδήποτε τεστ, συμπεριλαμβανομένου του self test.
 • Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Δεκτές θα γίνονται, επίσης, οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Λιμενικοί στον Πειραιά ελέγχουν τα έγγραφα μετακίνησης σε ταξιδιώτες με προορισμό τα νησιά λίγο πριν από τον Δεκαπενταύγουστο
Λιμενικοί στον Πειραιά ελέγχουν τα έγγραφα μετακίνησης σε ταξιδιώτες με προορισμό τα νησιά λίγο πριν από τον Δεκαπενταύγουστο © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τα παραπάνω μπορούν να επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την πλατφόρμα gov.gr, είτε σε ψηφιακή μορφή στο κινητό τηλέφωνο.

Μετακίνηση στα νησιά - Ποιοι εξαιρούνται από τα μέτρα

Από τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά εξαιρούνται:

 1. Όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα.
 2. Όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης, πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα αν πρόκειται για εργαζόμενους και επίσης (self-test) πριν την μετακίνηση οι υπόλοιποι.

Το έντυπο για τη μετακίνηση στα νησιά

Το Λιμενικό Σώμα ενημερώνει ότι για την επιβίβαση στα πλοία είναι απαραίτητη η Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας. Συγκεκριμένα:

 • Από τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας (Πειραιάς, Ραφήνα, Λαύριο, Καβάλα, Βόλος και Θεσσαλονίκη) προς τα νησιά, το έντυπο «Προ-Επιβίβασης Εντοπισμού Επιβάτη» (Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την Επιβίβαση), πρέπει απαραιτήτως να το συμπληρώνουν οι επιβάτες και να το παραδίδουν μαζί με το εισιτήριό τους, επιδεικνύοντας τα απαραίτητα έγγραφα (σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή) με τα οποία πιστοποιούν τα αποτελέσματα ελέγχων και εμβολιασμού στον αρμόδιο της Οικονομικής Υπηρεσίας κατά την επιβίβασή τους, πριν από την αναχώρηση του πλοίου.
 • Από τα νησιά προς τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας (Πειραιάς, Ραφήνα, Λαύριο, Καβάλα, Βόλος και Θεσσαλονίκη), το έντυπο «Προ-Επιβίβασης Εντοπισμού Επιβάτη» (Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την Επιβίβαση), πρέπει απαραιτήτως να το συμπληρώνουν οι επιβάτες και να το παραδίδουν μαζί με το εισιτήριό τους, στον αρμόδιο της Οικονομικής Υπηρεσίας κατά την επιβίβασή τους, πριν από την αναχώρηση του πλοίου.
 • Μεταξύ ενδιάμεσων νήσων της ίδιας Περιφέρειας (π.χ, Ρόδος-Σύμη, Ρόδος-Κως, Σύρος-Πάρος κ.λ.π.), δεν απαιτείται οι επιβάτες να επιδεικνύουν το έντυπο «Προ-Επιβίβασης Εντοπισμού Επιβάτη» (Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την Επιβίβαση) ωστόσο θα πρέπει να δηλώνουν και να επιδεικνύουν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου, με το εισιτήριό τους, στον αρμόδιο της Οικονομικής Υπηρεσίας κατά την επιβίβασή τους, πριν από την αναχώρηση του πλοίου.
 • Μεταξύ ενδιάμεσων νήσων διαφορετικής Περιφέρειας (π.χ, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Σύρος προς Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Χίος κ.λ.π.), δεν απαιτείται οι επιβάτες να επιδεικνύουν το έντυπο «Προ-Επιβίβασης Εντοπισμού Επιβάτη» (Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την Επιβίβαση), ωστόσο θα πρέπει να επιδεικνύουν τα απαραίτητα έγγραφα εμβολιασμού ή ελέγχων με τη μέθοδο PCR 72 ωρών ή Rapid Test 48 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού στον αρμόδιο της Οικονομικής Υπηρεσίας κατά την επιβίβασή τους, πριν από την αναχώρηση του πλοίου.

Υπενθυμίζεται πως για τις χερσαίες μετακινήσεις ισχύει ισχυρή σύσταση διενέργειας self test.

Γεμάτα λιμάνια και ΚΤΕΛ για τον Δεκαπενταύγουστο | 13/08/2021 | ΕΡΤ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ