Ελλαδα

Πέθανε ο συγγραφέας Πέτρος Στ. Μακρής - Στάικος

Ανέδειξε με το έργο του σκοτεινές πτυχές στη σύγχρονη ελληνική ιστορία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πέθανε ο Πέτρος Στ. Μακρής - Στάικος, ιστορικός και χρονικογράφος, που έφερε στο προσκήνιο σκοτεινά σημεία από τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Την τελευταία του πνοή άφησε ο Πέτρος Στ. Μακρής - Στάικος. Ο συγγραφέας των βιβλίων «Κίτσος Μαλτέζος. Ο αγαπημένος των θεών» και «Αγγλος πρόξενος» πέθανε σε ηλικία 72 ετών. Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε θλίψη σε συγγενείς και φίλους.

Ο ιστορικός - χρονικογράφος Μακρής-Στάικος ασχολήθηκε σε βάθος με την πρόσφατη Ιστορία της Ελλάδος, παρουσιάζοντας σημαντικά στοιχεία από ταραγμένες περιόδους, όπως η Εθνική Αντίσταση και ο Εμφύλιος.

Το βιβλίο του «Κίτσος Μαλτέζος. Ο αγαπημένος των θεών» δημοσιεύτηκε το 2000 και αναφέρεται μεταξύ άλλων στη δολοφονία του τελευταίου απογόνου του στρατηγού Μακρυγιάννη από την Οργάνωση Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΠΛΑ), τον Φεβρουάριο του 1944.

Μία δεκαετία μετά κυκλοφορεί ο «Αγγλος πρόξενος. Ο υποπλοίαρχος Noel C. Rees και οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, Ελλάδα - Μέση Ανατολή 1939-1944». Ο ίδιος ο συγγραφέας - ερευνητής είχε χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο βιβλίο «έργο ζωής».

Ο αναγνώστης παρακολουθεί την ιστορία του Noel Rees, του επικεφαλής της Secret Intelligence Service, της ΜΙ9 και άλλων βρετανικών υπηρεσιών στη Σμύρνη, ενώ μαίνεται ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος.

Πέτρος Στ. Μακρής - Στάικος - Η ζωή του

Ο Πέτρος Στ. Μακρής - Στάικος γεννήθηκε το 1949 και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία. Από το 1975 εργαζόταν ως δικηγόρος. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με την ιστοριογραφία, αναδεικνύοντας άγνωστες πτυχές από σκοτεινές περιόδους στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Εκτός από τα βιβλία «Κίτσος Μαλτέζος - Ο αγαπημένος των θεών» και «Ο Άγγλος πρόξενος», εξίσου σημαντικό είναι και το έργο του «Βρετανική πολιτική και αντιστασιακά κινήματα στην Ελλάδα».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις