Ελλαδα

Γορτυνία: Μάχη για να μην περάσει η φωτιά στο Μαίναλο

Κάηκαν σπίτια στο Πυρρή - Ανοίγονται νέες αντιπυρικές ζώνες

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φωτιά στη Γορτυνία: Αντιπυρικές ζώνες για να μην περάσουν οι φλόγες στο Μαίναλο - Εκκενώθηκαν 21 οικισμοί - Κάηκαν σπίτια.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές που επιχειρούν στο πύρινο μέτωπο στη Γορτυνία, προκειμένου να περιορίσουν την εστία της φωτιάς και να προστατεύσουν τα σπίτια που απειλούνται.

Το πύρινο μέτωπο που εξακολουθεί να μαίνεται είναι μεγάλο και εκτείνεται γύρω από τις περιοχές Φαναράκι, Καστράκι, Πυρρή, Λώτη, Λιοδώρα, Χρυσοχώρι, Δάφνη, κυρίως σε δύσβατα σημεία. Ήδη από εχθές, Τρίτη (10/8), δόθηκε εντολή εκκένωσης για 21 οικισμούς. Συγκεκριμένα, κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τα χωριά Λιβαδάκι, Καπελλίτσα, Δάφνη, Τρανή Λάκκα και Δωδεκαμετρο, Ιαματικές Πηγές, Χρυσοχώρι, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασός, Όχθια, Αετορράχη, Κάλλιανη, Δόξα, Τουμπίτσι, Μελιδόνι και στάλθηκε με μήνυμα στο 112. 

Υπολογίζεται ότι περίπου 10 σπίτια έχουν καεί στην περιοχή Πυρρή. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Πυρρή απευθύνει έκκληση προς την Περιφέρεια, αλλά και σε ιδιώτες να τους παραχωρήσουν μια γεννήτρια προκειμένου να λειτουργήσει το αντλιοστάσιο του χωριού, γιατί εκτός από ρεύμα δεν έχουν και νερό.

Με το πρώτο φως της ημέρας ενισχύονται τόσο οι εναέριες, όσο και οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Οι αρχές ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου οι φλόγες να μην περάσουν στο Μαίναλο. Τα μηχανήματα έργου που βρίσκονται στη Γορτυνία αναμένεται να συνεχίσουν τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν αναφορές από κατοίκους οικισμών της Γορτυνίας ότι η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια, καλλιέργειες, αποθήκες, ποιμνιοστάσια και αγροικίες.

Συγκεκριμένα, από το πρωί επιχειρούν τόσο στην περιοχή της Γορτυνίας, όσο και στις γειτονικές περιοχές του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ισχυρές δυνάμεις. Ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν επτά ελικόπτερα και επτά πυροσβεστικά αεροπλάνα, συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200.

Όσον αφορά στις χερσαίες δυνάμεις και στις δύο περιοχές επιχειρούν συνολικά 578 πυροσβέστες με 181 οχήματα και 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από την Τσεχία, 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, 139 πυροσβέστες με 38 οχήματα από τη Γαλλία και 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα από τη Γερμανία.

Γορτυνία: Οδηγός περνά με το όχημά του μέσα από τις φλόγες

Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί βίντεο που δείχνει αυτοκίνητο να περνά μέσα από τις φλόγες στο πύρινο μέτωπο στη Γορτυνία. Όπως μπορείτε να δείτε και παρακάτω, οδηγός κοντά στο Λιβαδάκι πέρασε κυριολεκτικά μέσα από τις φλόγες, στη διαδρομή που ακολουθούσε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ