Ελλαδα

Αστεροσκοπείο: Η Ελλάδα έρχεται 3η στη Μεσόγειο σε καμένη έκταση

Μετά την Ιταλία και την Τουρκία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά στη Βαρυμπόμπη © EUROKINISSI
Φωτιά στη Βαρυμπόμπη © EUROKINISSI

Φέτος η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη στη Μεσόγειο σε ό,τι αφορά την καμένη έκταση, η οποία φτάνει τα 933.680 στρέμματα.

Επίσης, έρχεται δεύτερη - μετά την Κύπρο - όσον αφορά την αύξηση (+336%) των καμένων εκτάσεων συγκριτικά με τον μέσο όρο της περιόδου 2002 - 2020, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου.

Η Τουρκία είναι η «πρωταθλήτρια» φέτος με περίπου 1,6 εκατομμύρια στρέμματα (αύξηση 314% έναντι του μέσου όρου 2002-2020) και ακολουθεί η Ιταλία με περίπου ένα εκατομμύριο στρέμματα και αύξηση 148%. Μετά την Ελλάδα, ακολουθεί η Ισπανία με καμένες εκτάσεις σχεδόν 400.000 στρεμμάτων (μείωση 39%).

Η ανάλυση αυτή βασίζεται στα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (European Forest Fire Information System) για την κατάσταση που επικρατεί στην Μεσόγειο κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου. Γενικά η περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου παρουσιάζει εξαιρετικά άσχημη εικόνα, με σχεδόν όλες τις χώρες να καταγράφουν σημαντική αύξηση στα απόλυτα μεγέθη των καμένων εκτάσεων έως και το απόγευμα της Κυριακής 8 Αυγούστου.

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν, σύμφωνα με το meteo, ότι «δεν αρκούν τα πολλά εναέρια ή άλλα μέσα δασοπυρόσβεσης, αλλά απαιτείται μια άμεση, δραστική αλλαγή προς ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών».

Φωτιά στην Αττική © EUROKINISSI
Φωτιά στην Αττική © EUROKINISSI

Φωτιά στην Εύβοια: Αναζωπυρώσεις σε Αβγαριά και Γαλατσώνα

Την ίδια στιγμή, σημειώνονται μεγάλες αναζωπυρώσεις έχουν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβέστες και οι εθελοντές στις περιοχές Αβγαριά και Γαλατσώνα της Εύβοιας, με τις φλόγες να κυκλώνουν απειλητικά τα δύο χωριά, τη στιγμή που λόγω των καπνών αδυνατούν να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα. 

Τις τελευταίες ώρες, αναζωπύρωση καταγράφεται και στα Ελληνικά. Κοντά στην εκκένωση της Ιστιαίας φαίνεται ότι βρίσκονται οι αρχές. Το tvstar.gr αναφέρει ότι ήδη έχει ληφθεί σχετική απόφαση. 

Φωτιές - Εύβοια: Ποια μέτωπα ανησυχούν τις αρχές

Από το πρωί την προσοχή και την ανησυχία των αρχών συγκεντρώνει το μέτωπο στον άξονα Φαράκλα- Σπαθάρι- Καλύβια -Τρούπι, όπου δόθηκε ολονύχτια μάχη για να μην ξεφύγει η φωτιά, με την πολύτιμη συμβολή των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των πυροσβεστών που έφτασαν στην Ελλάδα από τη Ρουμανία και την Ουγγαρία. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ