Ελλαδα

Πυρκαγιές: 19 προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμούς

Περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ. στις πληγείσες περιοχές

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πυρκαγιές: Στιγμιότυπο από τα καμένα στη βορειοανατολική Αττική
Πυρκαγιές: Στιγμιότυπο από τα καμένα στη βορειοανατολική Αττική © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Πυρκαγιές: Προσαγωγές και δύο συλλήψεις για εμπρησμούς - Τι λέει οι ΕΛ.ΑΣ. για τις περιπολίες αστυνομικών στις καμένες εκτάσεις.

Σε 19 ανέρχονται οι προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμούς, όπως έκανε γνωστό σήμερα Κυριακή (8/8) ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., Απόστολος Σκρέκας. Ακόμη, οι αρχές έχουν προχωρήσει σε δύο συλλήψεις ανδρών στην Πετρούπολη και στο Κρυονέρι. 

«Εχθές είχαμε έντεκα προσαγωγές κατά τη διάρκεια της ημέρας και οκτώ κατά τη διάρκεια της νύχτας, δεκαεννέα στο σύνολο, για άτομα που κρίθηκαν ύποπτα για δράσεις εμπρησμού», είπε στον ΣΚΑΪ ο κ. Σκρέκας, επισημαίνοντας ότι η ΕΛ.ΑΣ. έχει σχέδιο αποτροπής ενεργειών εμπρησμού. «Ρόλος της αστυνομίας δεν ήταν μόνο η προληπτική εκκένωση και ο απεγκλωβισμός για τους ανθρώπους. Μετά από αίτημα φιλοζωικής εταιρίας έχει διατεθεί μια κλούβα- όχημα από τους συνοδούς αστυνομικών σκύλους τους λεγόμενους Κ-9 και έχουν προχωρήσει σε απεγκλωβισμό και διάσωση αρκετών κατοικίδιων το τελευταίο χρονικό διάστημα». 

Στις πυρόπληκτες περιοχές περιπολούν περισσότεροι από 500 αστυνομικοί προκειμένου να διαφυλάξουν τόσο ότι δεν θα γίνει πλιάτσικο στις οικίες που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές, αλλά και για να υπάρχει επιτήρηση στις καμένες εκτάσεις. 

Εκπρόσωπος ΕΛ.ΑΣ: Μια σύλληψη για εμπρησμό - Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ | Αταίριαστοι | 08/08/2021

 

Σύλληψη 47χρονου για εμπρησμούς στην Πετρούπολη

Ένας 47χρονος άνδρας συνελήφθη το απόγευμα του Σαββάτου (7/8) για εμπρησμούς στην Πετρούπολη. Ο άνδρας προέβη σε εμπρησμούς σε δύο σημεία εντός του άλσους Αγίου Δημητρίου.  Στην κατοχή του 47χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αναπτήρας και δύο φιάλες αντισηπτικής λοσιόν. Ακόμη, φέρεται ότι εμπλέκεται στον εμπρησμό τεσσάρων κάδων απορριμμάτων. 

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη του 47χρονου στην Πετρούπολη 

Συνελήφθη, απογευματινές ώρες σήμερα (7 Αυγούστου 2021), από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας (Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής), ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμούς στην περιοχή της Πετρούπολης.

Ο ανωτέρω προσήχθη από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης και όπως προέκυψε από την προανάκριση, σήμερα το απόγευμα προέβη σε εμπρησμούς, σε δύο σημεία εντός του άλσους Αγίου Δημητρίου στην Πετρούπολη, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αναπτήρας, δύο φιάλες αντισηπτικής λοσιόν και κινητό τηλέφωνο.

Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε επιπρόσθετα, η εμπλοκή του και σε εμπρησμούς 4 κάδων απορριμμάτων στην περιοχή της Πετρούπολης που πραγματοποιήθηκαν σήμερα το απόγευμα πλησίον του Άλσους. Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Περιφέρεια Αττικής: Σχέδιο για την ανακούφιση των πληγέντων

Σχέδιο και συγκεκριμένες δράσεις εκπονεί ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής για την ταχύτερη στήριξη και ανακούφιση των πληγέντων από την πυρκαγιά στη ΒΑ Αττική, ενώ οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες συγκροτούν κλιμάκια, ώστε να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατό οι διαδικασίες καταγραφής ζημιών σε επιχειρήσεις, έργα ομβρίων κα, σημειώνεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας.

Ειδικότερα με εντολή του περιφερειάρχη Γιώρου Πατούλη βρίσκεται σε κινητοποίηση το στελεχιακό δυναμικό, ενώ στη διευρυμένη συνάντηση που είχε με στελέχη της κυβέρνησης και δημάρχους των πληγέντων περιοχών, ανακοίνωσε την κατάρτιση ειδικού προγράμματος στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν, μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2021-2027.

«Η Περιφέρεια Αττικής από την πρώτη στιγμή παραμένει στην πρώτη γραμμή της μάχης στήριξης των συμπολιτών μας», δηλώνει ο κ. Πατούλης. Προσθέτει ότι όλος ο μηχανισμός της Περιφέρειας είναι έτοιμος να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών και υπογραμμίζει την ανάγκη «να έχουν τη μορφή του κατεπείγοντος όλες οι διαδικασίες και τα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου τα έργα υποδομής να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν», υπενθυμίζοντας ότι αυτό είχε επισημανθεί στη σύσκεψη με το κυβερνητικό κλιμάκιο στην Περιφέρεια την προηγούμενη Πέμπτη.

      Συγκεκριμένα η Περιφέρεια υλοποιεί τα παρακάτω βήματα: 

  • Αποστολή αιτήματος στις 4 Αυγούστου, για την οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής, στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών στο υπουργείο Μεταφορών
  • Συγκρότηση επιτροπών εκτίμησης και καταγραφής ζημιών στις επιχειρήσεις. Από τους αντιπεριφερειάρχες Ανατολικής Αττικής και Βορείου τομέα Αθηνών. 
  • Σχεδιασμός ειδικού προγράμματος στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν, μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2021-2027 και σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
  • ψυχολογική υποστήριξη οικογενειών από ομάδες, κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων οι οποίοι μεταβαίνουν ήδη στις περιοχές.
  • Υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και ομβρίων στις περιοχές που επλήγησαν.

Επιπλέον, με εντολή του κ. Πατούλη πραγματοποιούνται έλεγχοι για πιθανές βλάβες σε υποδομές, τεχνικά έργα, στην ύδρευση και σε τρόφιμα ως προς την καταλληλότητα τους. από τους Επόπτες Δημόσιας Υγείας. Έλεγχος ρύπων από το Αθηνών (ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ) και είναι σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής.

Επίσης, η Διεύθυνση Αγροτικής και Κτηνιατρικής ( γεωπόνοι - κτηνίατροι ) προχωρά στις ενδεδειγμένες ενέργειες σχετικά με τα νεκρά ζώα και τα μελίσσια, ενώ καταγράφει τις ζημιές σε αρδευτικά δίκτυα και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.    

Τέλος, ενεργοποιήθηκε το Παρατηρητήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Κλιματικής Αλλαγής. Έχει πραγματοποιηθεί σύγκληση των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας Ανατολικής Αττικής και Βορείου τομέα Αθηνών, ενώ έχει δημιουργηθεί σημείο τροφοδοσίας και συγκέντρωσης τροφίμων για τους πυρόπληκτους και όσους συμβάλλουν στην πυρόσβεση.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ