Ελλαδα

Αρχαία Ολυμπία: Εκτός κινδύνου μουσείο και αρχαιολογικός χώρος

Παρά την έντονη ανησυχία που δημιούργησε η εικόνα της πυρκαγιάς μέχρι και το πρωί της Πέμπτης.

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αρχαία Ολυμπία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αρχαία Ολυμπία © ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κάθε κίνδυνο έχει διαφύγει ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο στην Αρχαία Ολυμπία

Ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο στην Αρχαία Ολυμπία έχουν διαφύγει κάθε κίνδυνο και επίσημα παρά την έντονη ανησυχία που δημιούργησε η εικόνα της πυρκαγιάς μέχρι και το πρωί της Πέμπτης.

Να θυμίσουμε πως στις 11 το βράδυ οι φλόγες έμοιαζαν να πηγαίνουν κατά πάνω στο μουσείο. Ωστόσο, η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών σε όλη την περιοχή ακόμα και μέσα στη νύχτα και το γεγονός ότι τα 38 κανονάκια νερού δούλευαν διαρκώς κρατώντας βρεγμένο το έδαφος, απέτρεψαν μια καταστροφή.

Εκκενώνονται ακόμη οκτώ κοινότητες του δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας λόγω της φωτιάς

Εντολή για την εκκένωση οκτώ ακόμη κοινοτήτων του δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας έδωσε η Πυροσβεστική, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή.

Πρόκειται για τις κοινότητες Δήλιζα, Πεύκες, 'Ανω - Κάτω Λούβρο, Μουριά, Λινάρια, Καμένα και Βίλλια, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα είχε δοθεί εντολή εκκένωσης για την κοινότητα Χελιδόνι.

Στην πυρόπληκτη Ηλεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε αυτοψία στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας, αρμόδιοι φορείς του παρουσίασαν τη λειτουργία του αυτόματου συστήματος πυρόσβεσης και ενημερώθηκε αναλυτικά για τις εξελίξεις στα ενεργά μέτωπα.

«Η πρόληψη λειτούργησε και τουλάχιστον δεν δημιουργήθηκε εδώ η πυρκαγιά», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν καλύτερη θωράκιση αλλά και να γίνουν άμεσα αυτοψίες και μελέτη για τυχόν διαβρώσεις και πρόληψη άλλων καταστροφών.

Επίσης τοπικοί φορείς υπογράμμισαν στον πρωθυπουργό την ανάγκη να ξεκινήσουν αμέσως ενέργειες για την καλύτερη θωράκιση των περιοχών και την αποτελεσματικότητα της πυρόσβεσης, όταν παρίσταται ανάγκη, όπως επίσης και για την αποφυγή πλημμυρών εκεί που έχουν προκληθεί διαβρώσεις.

Στο σημείο η Λίνα Μενδώνη

Στον χώρο βρισκόταν ως τις 3 τα ξημερώματα και επέστρεψε στις 6 το πρωί η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που βρέθηκε από νωρίς το βράδυ της Τετάρτης στον χώρο μαζί με την έφορο αρχαιοτήτων Ηλείας κυρία Ερι Κόλλια και επιτελικά στελέχη των πυροσβεστικών δυνάμεων και συντόνιζαν τη δράση για να αποφευχθεί η επέλαση της φωτιάς. Μάλιστα, εκανε και συνολική αυτοψία στην περιοχή και εντόπισε στοιχεία που είναι ευφλεκτα (ξύλο, χαρτί) και ζήτησε να απομακρυνθούν.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ