Ελλαδα

Βαρυμπόμπη - Ολονύχτια «μάχη» με τις φλόγες

Νέο μήνυμα του 112

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά στη Βαρυμπόμπη
Φωτιά στη Βαρυμπόμπη © EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά έφτασε μέσα στον οικισμό - Οι εξελίξεις και λεπτό προς λεπτό η μάχη της κατάσβεσης.

Ανεξέλεγκτη παραμένει η κατάσταση από νωρίς σήμερα (3/8) το μεσημέρι στη Βαρυμπόμπη, όπου πυροσβέστες και εναέρια μέσα δίνουν μάχη με τις φλόγες. Κάτοικοι απομακρύνονται από οικισμούς, με τη φωτιά να έχει φτάσει πλέον στον οικισμό Αδάμες. 

Σε πέντε περιοχές της Αττικής εντοπίζονται τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση το βράδυ της Τρίτης (3/8), καθώς η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη έχει θέσει εκτός λειτουργίας σημαντικά τμήματα του συστήματος μεταφοράς ρεύματος στην υψηλή και την υπερυψηλή τάση.

Όπως αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ, τα προβλήματα εντοπίζονται σε τμήματα των περιοχών Βαρυμπόμπη-Θρακομακεδόνες, Κρυονέρι, Ίλιον-Πετρούπολη και Περιστέρι.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Διακοπές ρεύματος σε πέντε περιοχές της Αττικής
Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Διακοπές ρεύματος σε πέντε περιοχές της Αττικής © EUROKINISSI/ ΛΥΔΙΑ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Δωρεάν θα μπορέσουν να μείνουν σε ξενοδοχεία πυρόπληκτοι πολίτες, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης (3/8) κατά την έκτακτη ενημέρωση για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. 

Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ 1135 όπου θα τους καθοδηγήσουν για τα ξενοδοχεία που μπορούν να τους φιλοξενήσουν με έξοδα του κράτους για απόψε, και όσο χρειαστεί μέχρι να αποκατασταθεί η πρόσβαση στις οικείες τους. 
Χαρδαλιάς-Βαρυμπόμπη: Οι ώρες είναι κρίσιμες και επικίνδυνες

«Μετράμε 81 δασικές πυρκαγιές στην Επικράτεια το τελευταίο 24ωρο. Η σημαντικότερη πυρκαγιά ήταν αυτή που εκδηλώθηκε στις 13:25 στην Άνω Βαρυμπόμπη. Μετράμε τρία πύρινα μέτωπα, στη Βαρυμπόμπη, στους Αδάμες και τους Θρακομακεδόνες», είπε ο κ. Χαρδαλιάς, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση στην περιοχή. Ακόμη, ανέφερε ότι οι αρχές προχώρησαν σε 315 απεγκλωβισμούς. «Οι ώρες είναι κρίσιμες και επικίνδυνες. Η χώρα μας βιώνει έναν από τους χειρότερους καύσωνας των τελευταίων 40 ετών, που δυστυχώς ήδη ζούμε τις επώδυνες συνέπειες του. Συνεχίζουμε να δίνουμε ώρα με την ώρα τη μάχη με απόλυτη προτεραιότητά μας να σώσουμε κάθε ανθρώπινη ζωή. Η ανθρώπινη ζωή είναι πέρα και πάνω από οτιδήποτε άλλο». 

'Εκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των σημερινών πυρκαγιών από το Συντονιστικό Κέντρο Πυροσβεστικής

20:33 Εκκενώνεται το Ολυμπιακό Χωριό - Νέο μήνυμα του 112

Εντολή εκκένωσης του Ολυμπιακού Χωριού δόθηκε στους πολίτες λίγη ώρα μετά τις 20:00 το απόγευμα της Τρίτης (3/8). Το 112 έστειλε νέο μήνυμα προς όλους τους πολίτες που βρίσκονται σε Θρακομακεδόνες, Ολυμπιακό Χωριό και Βαρυμπόμπη να εγκαταλείψουν την τις περιοχές και να κινηθούν προς Αχαρνές, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που καίει από το μεσημέρι.

Το μήνυμα του 112 αναφέρει: «Επείγουσα Ειδοποίηση Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Αν βρίσκεστε στους Θρακομακεδόνες ή Ολυμπιακό Χωριό ή Βαρυμπόμπη, εκκενώστε τώρα προς Αχαρνές. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies».

19:37: Απεγκλωβίστηκαν οι περισσότεροι από τους πολίτες στη Βαρυμπόμπη

Με ασφάλεια απομακρύνθηκαν οι περισσότεροι από τους πολίτες στη Βαρυμπόμπη που είχαν αναφέρει εγκλωβισμό σε διάφορα σημεία, λόγω της πυρκαγιάς, με τηλεφωνήματα στην Άμεση Δράση, ενώ επίσης όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, πέρασε ο κίνδυνος και για αστυνομικούς που είχαν παγιδευτεί μαζί με πυροσβέστες σε σημείο κοντά στην πυρκαγιά.

Όπως έγινε γνωστό επρόκειτο για μία ομάδα ΔΙΑΣ που βρίσκονταν μαζί με πυροσβέστες στο συγκεκριμένο σημείο όπου όμως εκτονώθηκε η κατάσταση και πλέον μπορούν να απομακρυνθούν χωρίς κίνδυνο. Επίσης, από τις 14 αναφορές για εγκλωβισμούς παραμένουν ακόμη τρεις σε εκκρεμότητα χωρίς ωστόσο να φαίνεται ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος.

19:30: Έξι πολίτες και ένας πυροσβέστης στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΕΚΑΒ, Νίκου Παπαευσταθίου, στην ATHENS VOICE, έχουν διακομιστεί από το μέτωπο της πυρκαγιάς στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο έξι πολίτες με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα, καθώς και ένας πυροσβέστης με δύσπνοια στο 215 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη - Στιγμιότυπο με πυροσβέστη μέσα στους καπνούς
Φωτιά στη Βαρυμπόμπη - Στιγμιότυπο με πυροσβέστη μέσα στους καπνούς © EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταβαίνει στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη του πύρινου μετώπου. Επιπλέον, στην Αθήνα επιστρέφει εκτάκτως η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη και της εγγύτητάς της στο τέως βασιλικό Κτήμα στο Τατόι. Η Λίνα Μενδώνη βρισκόταν στη Μύκονο, όπου θα εγκαινίαζε σήμερα στις 8.30 μμ. την έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου «Το Αρχιπέλαγος φλέγεται».

Λίγα λεπτά μετά τις 18:10 εστάλη μήνυμα από το 112 προς του πολίτες για εκκένωση των Θρακομακεδόνων, όπου φαίνεται ότι κινείται η φωτιά που έχει ξεσπάσει από το μεσημέρι (3/8) στη Βαρυμπόμπη. 

 

Στις 17:12 εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση της Βαρυμπόμπης και του οικισμού Αδάμες.  Το μήνυμα αναφέρει: «Αν είστε στη Βαρυμπόμπη ή στις Αδάμες εκκενώστε προς Θρακομακεδόνες για λόγους ασφαλείας».  Ήδη στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις της Αστυνομίας για να διευκολύνουν την απομάκρυνση των κατοίκων σε ασφαλή σημεία.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Βασίλη Παπαγεωργίου, πετούν με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής πάνω από τη φωτιά συντονίζοντας από αέρος τις δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ το γενικό συντονισμό έχει ο αρχηγός του ΠΣ Στέφανος Κολοκούρης. Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, παρακολουθεί τις εξελίξεις από το Κέντρο Επιχειρήσεων.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Έκκληση από τον δήμαρχο-«Καίγονται σπίτια»

Δραματική έκκληση απεύθυνε o δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός, σχετικά με τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Ο κ. Βρεττός κάλεσε όλους τους κατοίκους της περιοχής να φύγουν από τα σπίτια τους.

«Η κατάσταση ξέφυγε πραγματικά. Αυτήν την στιγμή έχει περάσει μέσα στον οικισμό της Βαρυμπόμπης και καίγονται σπίτια. Κάνουμε έκκληση στους κατοίκους να φύγουν. Είναι κόλαση πραγματική, κάνω εκλήση να απομακρυνθεί ο κόσμος, να φύγουν όλοι από την Βαρυμπόμπη, η φωτιά είναι τεράστια», σημείωσε ο δήμαρχος μιλώντας το MEGA και προσέθεσε: «Εξαπλώνεται με τεράστια ταχύτητα προς τον οικισμό, έκκληση να φύγουν οι κάτοικοι».

varibobmi4.jpg
Φωτιά στη Βαρυμπόμπη © EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Μετά τη νέα ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης στην περιοχή της Άνω Βαρυμπόμπης επιχειρούν συνολικά 350 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 70 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 5 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν πολλές εθελοντικές ομάδες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

 

 

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Άνοιξαν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Αθηνών - Λαμίας

Επιτρέπεται πλέον η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας,  που είχε διακοπεί νωρίτερα λόγω της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, από το ύψος του Αγίου Στεφάνου προς Πειραιά καθώς και στο ρεύμα προς Λαμία, από το ύψος της Λυκόβρυσης. 
Και τα δύο ρεύματα άνοιξαν προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κυκλοφορία, ενώ γίνεται έκκληση στους οδηγούς να αποφεύγουν τις μετακινήσεις προς την περιοχή της πυρκαγιάς.

«Η φωτιά στη Βαρυμπόμπη είναι ανεξέλεγκτη και έχουν κινητοποιηθεί πολλές δυνάμεις»

«Είναι ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης. Όπως δηλώνει, αυτή τη στιγμή απειλείται ο οικισμός της Βαρυμπόμπης ενώ η πυρκαγιά έχει κατέβει και στις Αδάμες. «Είναι πάρα πολλά τα μέτωπα. Επιχειρούν πάρα πολλές δυνάμεις», τονίζει ο κ. Κόκκαλης ενώ προσθέτει ότι αυτή την ώρα πνέουν αρκετά δυνατοί άνεμοι. Ακόμη ο κ. Κόκκαλης αναφέρει ότι όσο βρισκόταν στη Λεωφόρο Βαρυμπόμπης είδε να έχουν πάρει φωτιά οι περίβολοι δύο σπιτιών, ωστόσο το ένα ήταν ακατοίκητο.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Στιγμιότυπο από τις εστίες της πυρκαγιάς
Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Στιγμιότυπο από τις εστίες της πυρκαγιάς © EUROKINISSI / ΛΥΔΙΑ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΔΜΗΕ-Επανήλθαν τα κυκλώματα υπερυψηλής τάσης - Σε εξέλιξη το φαινόμενο

Επανήλθαν σε λειτουργία τα κυκλώματα υπερυψηλής τάσης (400 κιλοβόλτ) που τέθηκαν νωρίτερα εκτός εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, κοντά στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Αγίου Στεφάνου του ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Διαχειριστή, η βλάβη προκάλεσε διαταραχή τάσης με συνέπεια να επηρεαστεί η τροφοδοσία φορτίων της τάξης των 200 MW. 

Επισημαίνεται ακόμη ότι δεν υπάρχει ζημιά ή βλάβη στις υποδομές του Συστήματος Μεταφοράς αλλά και ότι το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με την Πολιτική Προστασία για την αντιμετώπιση του. 

Βαρυμπόμπη: Έκτακτη σύσκεψη στον ΑΔΜΗΕ

Έκτακτη σύσκεψη για τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας στο Κρυονέρι, καθώς ανακύπτει κίνδυνος για την ηλεκτροδότηση της Ανατολικής Αττικής.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, λόγω της εξέλιξης της πυρκαγιάς στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας σημαντικά κυκλώματα του Συστήματος Μεταφοράς, δηλαδή το διπλό κύκλωμα 400 kV, μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών, και το κύκλωμα 150 kV Άγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η τροφοδοσία της Ανατολικής Αττικής να τίθεται σε κίνδυνο. Στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 18.30, θα συμμετέχουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης.

Ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό από το προσωπικό του προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις για τους καταναλωτές όσο διαρκεί το φαινόμενο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ