Ελλαδα

Κρούσματα κορωνοϊού: Μεγάλη διασπορά την τελευταία εβδομάδα

«Καμπανάκι» Χαρδαλιά για 6 περιοχές - Ποιοι εργαζόμενοι κάνουν υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ανακοινώσεις για τα κρούσματα κορωνοϊού και τις περιοχές με μεγάλη διασπορά του ιού έγιναν στη live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.

Μεγάλη είναι η διασπορά του ιού στη χώρα, με σημαντική αύξηση σε νέα κρούσματα κορωνοϊού να καταγράφεται σε περιοχές στην Ελλάδα. Στη live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε μεταξύ άλλων ποια νησιά παρουσιάζουν έξαρση κρουσμάτων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη μετάλλαξη Δέλτα και τη διασπορά της στην κοινότητα.

Ειδικότερα, η Μύκονος, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, η Σαντορίνη και η Πάρος βρίσκονται πλέον σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης. Στις περιοχές αυτές ενισχύονται τα μέτρα που αφορούν τα τεστ για κορωνοϊό.

Σημειώνεται ότι η μετάλλαξη Δέλτα αφορά το 50% των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από τους ελέγχους. Στη live ενημέρωση aνακοινώσεις έκαναν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Γκίκας Μαγιορκίνης. Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.794 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 1.190 στην Αττική.

Παίρνοντας τον λόγο η κα Παπαευαγγέλου παρουσίασε τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η σημαντική αύξηση στα νέα κρούσματα δεν μεταφράζεται προς το παρόν σε πίεση στο ΕΣΥ. Όπως είπε, η διάμεση ηλικία στα νέα κρούσματα είναι τα 26 έτη, ενώ το 80% νέων κρουσμάτων το τελευταίο 15νθήμερο αφορά σε άτομα ηλικίας κάτω των 39 ετών. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η κα Παπαευαγγέλου, πενταπλασιάστηκε ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων τις τελευταίες 7 ημέρες. Η μετάλλαξη Δέλτα και η χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν σε αυτήν τη σημαντική επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στην Ελλάδα.

«Σήμερα βλέπουμε σημάδια σημαντικής διασποράς της λοίμωξης σε όλη τη χώρα» ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας ότι αυξάνονται τα «ορφανά» κρούσματα.

Παράλληλα, τόνισε ότι νέοι που επιστρέφουν από διακοπές, μεταφέρουν τον κορωνοϊό στο οικογενειακό, επαγγελματικό και φιλικό τους περιβάλλον. Γι' αυτό και απηύθυνε έκκληση στους νέους να εμβολιαστούν πριν φύγουν για διακοπέ, καθώς «δεν θέλουμε να μεταφέρουν τον ιό από το νησί στο πατρικό τους». Και πρόσθεσε ότι όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο για κορωνοϊο, δύσκολα θα νοσήσουν. Ακόμα, όμως, και αν συμβεί αυτό, «οι πιθανότητες να νοσήσουν βαριά αλλά και να μεταδώσουν τον ιό στους γύρω τους, είναι σημαντικά χαμηλότερες».

Αναφορικά με τον δείκτη θετικότητας ανακοίνωσε ότι έφθασε το 3,5% στην ελληνική επικράτεια. «Εφόσον ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας ξανά, θα βρει τον δρόμο του σε άτομα ανεμβολίαστα που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά» προειδοποίησε η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας, κάνοντας λόγο για ξεκάθαρη αύξηση κρουσμάτων σε ενήλικες 55 με 64 ετών όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή.

Όπως είπε, παρατηρείται μια μικρή μόνο αύξηση των νοσηλευομένων στην επικράτεια, ενώ μειώθηκε ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών. Αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με την κα Παπαευαγγέλου, ένας στους δύο είναι νέοι ηλικίας κάτω των 54 ετών.

«Καμπανάκι» Χαρδαλιά για περιοχές με μεγάλη διασπορά κορωνοϊού

Ο Νίκος Χαρδαλιάς κάλεσε τους πολίτες στην Αττική, στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο στην Κρήτη, καθώς και τη Μύκονο, την Πάρο, την Ίο και τη Σαντορίνη να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά της Covid-19. Σε αυτές τις περιοχές της χώρας υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού.

Ειδικότερα, μέσα σε μία εβδομάδα, τετραπλασιάστηκαν τα ενεργά κρούσματα στη Μύκονο, υπερπενταπλασιάστηκαν στην Ιο, διπλασιάστηκαν στο Ρέθυμνο και σχεδόν τριπλασιάστηκαν στο Ηράκλειο. Συναγερμός έχει σημάνει και στην Πάρο όπου επταπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού, την τελευταία εβδομάδα, αλλά και στη Σαντορίνη όπου οι νέες μολύνσεις Covid-19 διπλασιάστηκαν.

Ποιοι εργαζόμενοι κάνουν υποχρεωτικά δύο τεστ για κορωνοϊό την εβδομάδα

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε και νέα μέτρα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε εστίαση, τουρισμό, πλοία και κατασκηνώσεις είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο τεστ για κορωνοϊό (ένα self test και ένα rapid) την εβδομάδα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις